Článek
Luštěniny jsou rozmanitou potravinou, protože se dají upravit nasladko i naslano. Také je prostě zamíchat do jídel nebo nahradit jimi část masa. Nízká spotřeba luštěnin bývá u většiny lidí trávicími problémy i dlouhou přípravou.
Luštěniny jsou jedlá zralá semena jednoletých druhů bobovitých rostlin. Řadíme sem čočku, cizrnu, hrách, fazole, sója a další.
Luštěniny jsou komplexní potravinou a já jim doporučuji dát šanci, protože benefity jsou třeba snížení rizika cukrovky, onemocnění srdce a rakoviny. Jsou plné bílkovin, vitamínů skupiny B, minerálních látek, vlákniny, jsou přirozeně bezlepkové a málo tučné. Jsou i relativně levné oproti jiným zdrojům bílkovin. Luštěniny mají nízký glykemický index a tím prodlužují dobu sytosti.
Namáčení je důležité pro snížení nadýmání a kratší dobu vaření. Já namáčím nejméně přes noc, ale většinou 24 hodin a v průběhu aspoň 2× propláchnu. Loupané luštěniny máčení nepotřebují.
Dávám vařit do čerstvé vody a sbírám vznikající pěnu. Délka vaření je různá a většinou se řídím pokyny na pytlíku. Proti nadýmaní někdy přidávám kmín, ale bohatě stačí proplachování v průběhu máčení. Před dovařením osolím a po dokončení ještě propláchnu. Vařím vždy velké množství, které pak rozdělím do pytlíků do mrazáku, tím šetřím čas při přípravě dalších jídel, kam chci luštěniny přidat.
Já luštěninami nahrazuji často část masa v jídlech z jednoho hrnce nebo pekáče, v sekané nebo přidávám do polévek k zahuštění. Z luštěnin dělám i pomazánky, kaše, placičky, karbanátky.