Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vzdělávání budoucnosti, luxus jen pro vyvolené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: A. Krauzová

Nejsou peníze na školní jídelny, na uklízečky, na školníky, na 130 % pro učitele, na umyvadla ve třídách, na záchodky, vytápění… Stát si objednává službu, na kterou nemá a za kterou nechce platit.

Článek

Pokud zrušíme školy, ušetří se miliardy a budeme si moci koupit něco lepšího, třeba ponorky, ty se budou ve střední Evropě hodit. A stejně se ve školách děti nic nenaučí, chodí tam zbytečně dlouho - mnoho let a studují i humanitní obory. Tyto děti by místo do první třídy mohly nastoupit do montoven dělat operátory výroby a státu odvádět daně, ze kterých by se koupilo něco užitečného, třeba vznášedla, ta se budou hodit stejně jako ponorky.

Vyvolení a osvícení rodiče si najmou pro svoje děti ty nejlepší učitele. Aha, kde se vezmou, když nebudou děti chodit do školy? Tak jinak, bohatí a osvícení si koupí pro své děti umělointeligentní učitele, kteří se budou dětem plně věnovat a rozvíjet je k jejich nekonečnému wellbeingu (tedy celkové osobní pohody). Děti budou bez stresu z domácí přípravy a domácích úkolů. Aha, děti se budou učit doma, takže tu bude domácí příprava, vždycky se nějaká chybička vloudí.

Ale vážně. Mám obavu, že kvalitní vzdělání budou v nejbližší budoucnosti poskytovat jen soukromé školy, které si budou moci dovolit pro své děti jen ti vyvolení a osvícení rodiče. Obávám se, že jsme svědky likvidace kvalitního státem podporovaného vzdělávání a studia. Naše výsledky v mezinárodním srovnání jsou stále nadprůměrné, zatímco výdaje na školství podprůměrné. Není to jen inkluze žáků s mentální retardací, ustoupení od hygienických norem, vážné ohrožení školního stravování, ale i systematické znevažování učitelské profese a přepočítávání úspěchu na peníze.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz