Hlavní obsah
Umění a zábava

Drsná poselství skrytých pravd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: by Gerd Altmann from Pixabay

Nikdy jsem si nemyslel, že by jedna věta mohla změnit celé vyznění filmu. A že by kvůli ní někdo spotřeboval 2 hodiny a 5 minut času, který je říši kvant vším, jen ne tím, co si o něm, kdo představoval.

Článek

Fanoušci stáje Marvel a světa MCU měli zase svátek. Do kin přišel nový film o jednom z trochu opomíjených hrdinů Avengers, kterým je Scott Lang (Paul Rudd) jako Ant-man.

Ovšem ve spojení s Hope Van Dyne - Vasp (Evangeline Lilly) spolu s Hankem Pymem (Michael Douglas) a Janet Van Dyne (Michelle Pfeiffer) dostává film trochu jiné možnosti.

Vše se točí okolo Cassie (Kathryn Newton), která během pěti let po Thanosově lusknutí prostudovala dědovi poznámky o kvantové říši a postavila přístroj, jenž je schopný zachycovat signál právě z „Quantum realm“ neboli „Říše kvant“. Signál je však obousměrný a jeho zachycení v miniaturní říši způsobí, že jsou jeho hlavní hrdinové vtaženi do pasti zloducha jménem Kang, který je chce využít jako propustku ze svého vězení.

Apropó „záporák“ se skutečně povedl. Když se Janet dotkne jeho vynálezu, v němž cestuje časem a mezi světy, a je napojena na jeho neurální rozhraní, uvidí jaká zrůda se skrývá v tomto člověku se podobajícímu tvoru, jemuž kdysi zachránila život a pomohla mu v Říši kvant přežít.

Nejprve se jím člověk necítí nijak ohrožen, husí kůže naskočí vlastně až v závěrečné potitulkové scéně na stadionu, kdy si říkáte, co za stvůru musel být, že se jí chtěli zbavit všechny jeho klony ve všech časových liniích všech vesmírů.

Většina efektních bojových zákroků, na které jsou diváci MCU zvyklí, v tomhle dílu ustoupila něčemu, čemu se dá říkat wow efekt z jednoduchých pravd. Prostě nečekejte hned huronskou akci. Tohle je film, v němž je třeba být neustále ve střehu, aby vám neutekly ty důležité okamžiky, kolem kterých je postaven.

No, a teď k tomu drsnému slovu hovadu, které je ve filmu použito. Slovo „hovado“ má čtyři významy. Hovado je oblíbená nadávka, synonymum ke slovu blbec. Slovo hovado dříve označovalo kus hovězího dobytka, resp. zdomácnělé zemědělské zvíře (ovce, krávy). V hovorové řeči se používá slovo hovado pro označení velké věci nebo zvířete (např. "podívej se, to není pes, to je hovado"). V neposlední řadě je hovado lidový název ováda bzikavky dešťové. My se budeme držet té první verze.

V scéně, ke konci filmu, kde se zapojuje záporný hrdina Darren Cross (Corey Stoll), jenž se do říše kvant dostal v prvním Ant-manovi, a díky tomu šílenému skoku z něj zbyla jen hlava obalená zbraňovými systémy, dojde k souboji mezi Cassie a jím. Když prchající Cassie dojde, že může udělat s pomocí pymových částic to samé, co její otec, zvětší se a následně Darrena i s jeho mechanickou výzbrojí rozmlátí přesně ve stylu Hulka ve filmu Avengeres, když ten nachytá Lokiho ve věži Starkova mrakodrapu. Chytni packu, flákni celou silou s protivníkem o podlahu a šup na druhou stranu, a to celé několikrát zopakovat.

Když chce Cassie po souboji běžet otci na pomoc, osloví ji Darren, aby dokončila to, co začala. Cassie se ohlíží k němu a říká mu: „Nebuď hovado“ - myšleno neblbni člověče, nikoho zabíjet nebudu. On říká dál se smutným důrazem v hlase: „Ale, já jsem hovado“ , aby sám sebe odsoudil a přinutil ji ukončit jeho špatný život. Cassie, která je pořád v odhodlání běžet dál, se tedy zastaví a musím říct, že gradace téhle scény je v celém filmu dechberoucí. Otáčí se k němu a říká skvostnou hlášku: „I když seš hovado, nemusíš být hovado!“ A běží dál.

Říká to tak jasně a srozumitelně, že najednou tomu, kdo se na to dívá, dochází, že tahle jednoduchá pravda je něčím, co našemu dnešnímu světu zoufale chybí. Nemusíme se chovat vždy špatně. Vždy je, a to i v kvantovém vesmíru s miliardami možností, aspoň jedna možnost udělat něco správného. A Darren ji v dalších záběrech využije, když s jeho pomocí zničí Hankovi mravenci Kangův ochranný štít.

Co jsem si odnesl z tohoto filmu? Těch jednoduchých pravd je tam ukrytých hodně. Boj ve jménu lásky k rodině, ale i k cizím lidem, které můžeme milovat stejně? Schopnost obětovat se pro ně? Touha uznávat toleranci a svobodu pro vše živé?

Pravdou je, že vždy všichni víme, co je správné udělat. Nejtěžší je to ale udělat. A nenechme se oblbnout tím, co tvrdil záporák Kang. A sice to, že čas, jak ho známe neexistuje. Vždy je čas udělat to, co je správné. A tak si tedy říkám. Co správného dnes uděláme?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz