Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak se vyrovnat s tím, když jste zaplavení emocemi až po uši?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Tento článek vám přináší pět praktických nápadů, jak se vyrovnat s přetížením a emočním zahlcením. Tyto tipy vám pomohou získat zpátky kontrolu nad svým životem a snížit tak stres a úzkost. Ty pro život rozhodně nepotřebujeme.

Článek

Přetížení a emoční zahlcení jsou běžné stavy, kterým dnes čelí mnoho lidí. Mnoho z nás má skvělé nápady na to, jak se cítit lépe a získat větší kontrolu nad svým životem. Bohužel, často se od těchto nápadů distancujeme, protože si myslíme, že nemáme čas nebo že na to teď není ten správný okamžik.

1️⃣ Prvním je vybrat si tu nejlepší možnost, která je pro vás nyní nejsnáze dostupná. Místo přemýšlení o tom, co by bylo ideální, vyberte si prostě tu nejlepší možnost, která je pro vás nyní dostupná. Zkuste požádat o pomoc. Možná nemáte čas prozkoumat všechny ty nejlepší terapeuty pro své osobní potřeby. Stačí dobrý přítel, který vás vyslechne. Kdo chce pomoci, tak hledá. I proto je ve firmách tak rozšířený koučink. Pomáhá přetíženým pracovníkům pomocí kouče soustředit se na nalezení řešení. Aspoň na chvíli.

2️⃣ Druhým je začít více využívat své podvědomí. Urputné soustředění se na problém není jediný způsob, jak věci dokončit. Vaše podvědomí je také skvělé v intuitivním nalézání řešení problémů. Když jdu na procházku, moje mysl se toulá se mnou. Já v parku, ona v mém mozku. Nesnažím se proto chodit vědomě; spíše nechávám svou mysl unášet, aniž bych ji příliš řídil. Když to udělám, vždy se ta její cestička zaklikatí do práce, ale ne pro ni nepříjemným způsobem. Řešení problémů se jako mávnutím kouzelného proutku vynoří a to, co bych měl například při řešení problému upřednostnit, se bez námahy vyjasní.

3️⃣ Třetím je spojovat se se svými zdroji, i když máte svou vlastní emocionální energii právě omezenou. Jde o tolik podceňované maličkosti denních rituálů, které mají kouzelnou moc. Uvaříte kávu spolupracovníkům, přinesete ženě domů květinu, přidáte pár korun do fundraisingového projektu na záchranu mořských savců. To jde i online mimochodem. A pokud se k těmto aktivitám nemůžete dostat, vytvořte si pro ně čas vždy tak, aby zapadly do vašeho dne nebo týdne na konkrétních místech – například víte, jaká je to sranda připravovat snídani se svými dětmi v sobotu ráno? To vše vám zanechá v srdci otisk radosti. Vzpomínku, která když je to třeba, dodá potřebnou energii. Nevěřte mi, vyzkoušejte si to.

4️⃣ Čtvrtým je být vědom si svých pocitů. Je snadné své pocity potlačovat. Aspoň do určité míry. Potom vybuchnete v záchvatu nakumulovaného vzteku na někoho, koho neznáte anebo je vám blízký úplně zbytečně. Měli byste si udělat čas na to, abyste si jich všímali a analyzovali je. Když budete své emoce ignorovat, budete ignorovat nejdůležitější součást svého života. Pokud si však budete vědomi svých pocitů, budete moci lépe porozumět tomu, co vás trápí, a díky tomu také najít způsoby, jak se s tím vypořádat.

5️⃣ A konečně pátým a rozhodujícím nápadem je najít si čas na odpočinek. Když jste přetížení a emočně zahlcení, může být těžké najít si čas na odpočinek. Je však důležité si uvědomit, že odpočinek je klíčový pro vaše zdraví a pohodu. Najděte si čas na to, abyste se zastavili a načerpali novou energii.

Když na čerpací stanici tankujete benzín, naftu nebo dnes elektřinu, taky musíte zastavit a vypnout motor. Za jízdy se tankovat nedá. A tak když jste v klidu, můžete si například přečíst knihu, poslouchat oblíbenou hudbu nebo se jen tak projít v přírodě. Ta na vás totiž neklade žádné nároky a nechce od vás žádné reporty. Můžete s ní být jen tak.

Otázka zní, umíte to ještě? Pokud se budete držet těchto jednoduchých nápadů, budete si moci snížit stres a úzkost a získat znovu kontrolu nad svým životem.

Nakonec bych se rád dotkl jednoho tématu, jenž s tím úzce souvisí. Týká se těchto bodů a toho, jak jej podceňují právě ti, kteří by to neměli nikdy dělat – a to jsou politici. Politici mají na svých bedrech obrovskou odpovědnost. Musí se rozhodovat o věcech, které mají dopad na životy stovek, tisíců až milionů lidí. To je velmi těžké a může člověka dovést snadno k pocitům úzkosti, stresu a vyhoření.

Také pracovní doba politiků je často velmi dlouhá a náročná. Musí se neustále rozhodovat, čelit kritice a vyjednávat s ostatními, a ne vždy se jim daří dosahovat toho, co chtějí, či slíbili svým voličům. To vše je velmi stresující a emocionálně vyčerpávající.

A co hůře, mnoho z nich vedeno „dobrými úmysly“, obětuje často svému „poslání“ vše kolem sebe, a nakonec i sama sebe. Často nemají čas nebo energii na to, aby se věnovali svým osobním potřebám. Mají pocit, že musí být neustále dostupní a připraveni jednat. To může vést k tomu, že se izolují od svých blízkých i spolupracovníků a přestanou vnímat svět kolem sebe.

Proto je důležité, aby si právě politici uvědomovali, že mají i svůj život mimo politiku, to je konec konců jen jejich role na dobu určitou. A bylo by dobré, aby si našli čas na to, aby se mohli věnovat svým zájmům a svým blízkým. Je to klíčové pro jejich osobní štěstí a pro to, aby mohli plnit své politické povinnosti, co nejlépe. A je to také jedna z důležitých vlastností politika, podle níž bychom je měli posuzovat a dávat jim naše hlasy ve volbách.

Jak chceme mít kolem sebe zdravou společnost, když jí nezdravě řídí lidé, emočně zahlcení až po uši? Lidé, kteří umí pečovat o sebe, umí pečovat i o společnost! A jak se s tím vším vyrovnat? To je otázka, kterou si klade mnoho lidí, a to nejen politiků. V tomto článku jsme se podívali na několik praktických tipů, které vám mohou pomoci.

👻 Pamatujte, že je důležité:

  • Požádat o pomoc, když ji potřebujete.
  • Využít své podvědomí k nalézání nových cest vedoucích k řešení vašich problémů.
  • Spojovat se se svými zdroji, i když máte svou vlastní emocionální energii omezenou.
  • Být si vědomi svých pocitů.
  • Najít si čas na svůj odpočinek.

A když už jste to dočetli až sem, je právě nyní čas, abyste se zamysleli nad tím, co můžete udělat teď a tady pro to, abyste se vyrovnali s přetížením a emočním zahlcením ve svém vlastním životě.

🗣️ Zde je několik otázek, které si můžete položit:

  • Který z nápadů, které jsme tu probrali, by vám mohl nejvíce pomoci?
  • Jak můžete začít tyto nápady implementovat do svého života?
  • Jaké další kroky můžete podniknout, abyste se lépe vyrovnali s přetížením a emočním zahlcením?

Odpovědi na tyto otázky vám pomohou vytvořit si vlastní plán, jak zvládnout tyto náročné stavy. Pamatujte, že nejste sami a že existují způsoby, jak se s nimi vyrovnat.

Začněte už dnes dělat první kroky a získejte zpět kontrolu nad svým životem.

😇 Stojí to za to. Věřte mi.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz