Hlavní obsah
Zdraví

O čem se nemluví – mužské zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Muži žijí kratší život než ženy a čelí vyššímu riziku úmrtí v každém věku. Tento rozdíl v dlouhověkosti je ovlivněn biologickými, sociálními a kulturními faktory, které ovlivňují zdravotní chování, přístup k péči a kvalitu života mužů.

Článek

Přesto je zdraví mužů často opomíjené téma ve výzkumu, politice i veřejném povědomí. V průběhu života – od dětství do dospívání, středního věku a stáří – je riziko úmrtí v každém věku vyšší u chlapců a mužů než u dívek a žen.

Výsledkem je rostoucí rozdíl v dlouhověkosti mezi muži a ženami. Ve Spojených státech byla průměrná délka života v roce 2021: 79,1 roku u žen a 73,2 roku u mužů. Tento rozdíl 5,9 roku je vůbec největší za posledních 25 let.

🧑‍⚕️ A právě rozdíl věku dožití mezi muži a ženami je celosvětovým fenoménem, i když se rozdíly v pohlaví a údaje o věku tohoto rizika na celém světě liší. Jsou ovlivněny jak kulturními normami, tak vedením statistických záznamů a pak i geopolitickými faktory, jakými jsou válka, změna klimatu anebo sociální problémy (chudoba). A protože nejvíce ověřených statistických dat je právě z USA, použil jsem je jako model.

👉 Některé z hlavních problémů, které postihují zdraví mužů, jsou:

  • Covid-19: Muži mají vyšší míru úmrtnosti na covid než ženy, což nelze vysvětlit pouze mírou infekce nebo preexistujícími stavy. V roce 2020 byla věkově upravená úmrtnost na covid 140 úmrtí na 100 000 mužů a 87,7 na 100 000 žen.
  • Cukrovka: Muži umírají na cukrovku častěji než ženy. Úmrtnost mužů je 31,2 na 100 000 obyvatel oproti 19,5 na 100 000 žen.
  • Rakovina: Muži mají vyšší úmrtnost na rakovinu než ženy – 189,5 na 100 000 oproti 135,7 na 100 000 žen. Černoši mají nejvyšší úmrtnost na rakovinu ze všech rasových skupin – 227,3 na 100 000 obyvatel.
  • Sebevražda: Muži umírají sebevraždou téměř čtyřikrát častěji než ženy – 22,8 na 100 000 oproti 6,2 na 100 000 žen. Míra sebevražd je nejvyšší u bělochů středního věku, ale náctiletí chlapci také čelí vysokému riziku.
  • Nehody: Muži tvořili v roce 2020 72 procent všech obětí nehod motorových vozidel. Muži také představovali většinu úmrtí chodců, cyklistů a motocyklistů.

👉👉 Jak lze tyto problémy řešit? Není to jednoduché, ale některé možné kroky jsou:

  • Zvyšovat povědomí o zdravotních rizicích mužů a podporovat jejich prevenci a léčbu.
  • Podporovat muže k pravidelným lékařským prohlídkám a využívání preventivních zdravotních prohlídek a služeb.
  • Vytvořit infrastrukturu pro podporu výzkumu specifického pro pohlaví zaměřeného na zdravotní potřeby mužů.
  • Posilovat role mužů jako otců, manželů, bratrů a synů a podporovat jejich zapojení do rodinného života.
  • Změnit kulturní normy a stereotypy, které brání mužům vyjadřovat své emoce a hledat pomoc.

A právě pro tyto stereotypy bychom měli poukázat na to, že zdravotní krize mužů není jen problémem mužů. Je to problém celé společnosti, která trpí jak ztrátou lidských životů, tak potenciálu a zdrojů. Pravdou je, že ženy umí daleko lépe využívat zdravotnictví v oblasti prevence než muži.

😥 Nehledě na to, že muži jsou od narození společensky naprogramovaní, aby si nestěžovali. Ale muži také často čekají déle na vyhledání potřebné péče a jejich nemoci jsou tím pádem diagnostikovány v pozdějších stádiích, což vede k většímu poškození organismu a horším výsledkům při uzdravování.

Nemluvě o tom, že muži jsou také známí tím, že se daleko více než ženy dopouštějí rizikovějšího chování, jako je užívání drog anebo alkoholu, kouření a bezohledné jízdy čímkoliv, co má motor. Pak je těžké přesvědčit lidi, že zdraví mužů je problém, když si většina z nich myslí, že je to jen proto, že muži nedělají to, co v oblasti starosti o své zdraví dělat mají.

🧔‍♂️ A vy, když jste muž průměrného zdraví kolem 30 let, nemyslíte na nic jiného než na výdrž, no a své sexuální zdraví. Lékaři často říkají, že muži nejčastěji navštěvují lékaře kvůli sportovnímu zranění nebo kvůli návštěvě pro získání „viagry“ – když vyhledávají léčbu erektilní dysfunkce. Ironií je, že většinu lékařských výzkumných týmů vedou právě muži.

A tak zatímco se růžová stuha boje proti rakovině prsu u žen stala ikonickou, nic ve zdraví mužů nedosáhlo stejné úrovně pozornosti. A tak, když se řekne péče o muže, je zaměřena spíše na urologické a prostatické zdraví než na srdeční péči, duševní zdraví nebo jiné problémy, které postihují muže ve velmi vysoké míře.

Většina lidí se nad tímto článkem možná ani nepozastaví. Pokrčí si rameny a řeknou: „… no a co, vždyť ano, muži umírají mladší. Takový už svět prostě je.“ Ale nemusí být. Že?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz