Hlavní obsah

Volební hra: Snížení vnímavosti a rozptylování pozornosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Image by Unsplash

Politici často využívají techniky snížení vnímavosti a rozptylování pozornosti k odvrácení veřejného zájmu od závažných problémů. Tyto taktiky mohou mít dalekosáhlé důsledky pro společnost. Jak rozpoznat tyto manipulativní strategie a bránit se jim?

Článek

V politické aréně je umění odvracet pozornost od nepříjemných témat klíčovou dovedností. Tato taktika, známá jako „snížení vnímavosti“ a „rozptylování pozornosti“, je mocným nástrojem v rukou zkušených politiků. Jejím cílem je zmást veřejnost, snížit zájem o kritické problémy a v konečném důsledku manipulovat s veřejným míněním.

Techniky snížení vnímavosti často zahrnují fráze jako:

  • "Ale prosím vás, vždyť o nic nejde..."
  • "Je zbytečné dělat z komára velblouda..."
  • "To je už dávno za námi..."
  • "Sorry, jako..."

Tyto zdánlivě nevinné výroky mají za cíl banalizovat závažné problémy a snížit jejich důležitost v očích veřejnosti.

Historické příklady a současná politika

Tato taktika není nová. V průběhu dějin ji využívali různí politici a režimy. Například:

  1. Nacistické Německo: Když se začalo šířit podezření o existenci vyhlazovacích táborů, nacisté použili nadsázku a ironii k zesměšnění těchto obav, což vedlo k tomu, že mnozí lidé považovali informace o holocaustu za přehnané nebo nepravdivé. A nejen ve válce, ještě dlouhou dobu po ní.
  2. Watergate skandál: Prezident Richard Nixon se snažil odvrátit pozornost od aféry Watergate bagatelizováním její důležitosti a označováním ji za "politickou hru".
  3. Klimatická krize: Mnoho politiků dlouhodobě zlehčuje závažnost klimatických změn, používajíc fráze jako "přirozený cyklus" nebo "přehnané obavy vědců".

Andrej Babiš a „Sorry jako“

Výrazným příkladem techniky snižování vnímavosti v české politice je používání fráze „Sorry jako“ Andrejem Babišem, předsedou hnutí ANO. Toto zdánlivě nevinné slovní spojení se stalo jeho poznávacím znamením, které často používá v situacích, kdy čelí kritice nebo nepříjemným otázkám.

Ať už jde o obvinění z konfliktu zájmů, dotačních podvodů nebo jiných kontroverzí, Babiš často reaguje slovy „Sorry jako“, následovanými bagatelizací problému nebo odvracením pozornosti k jinému tématu.

Tato taktika má za cíl vzbudit dojem, že se jedná o maličkost, za kterou se politik sice formálně omlouvá, ale ve skutečnosti ji nepovažuje za důležitou. Tím se snaží snížit vnímavost veřejnosti k závažnosti daných problémů a zároveň se vyhnout skutečnému řešení nebo zodpovědnosti.

Jak se bránit?

  1. Buďte ostražití: Všímejte si, když politik opakovaně odvádí pozornost od určitého tématu.
  2. Ověřujte si fakta: Nenechte se ukolébat uklidňujícími frázemi. Hledejte nezávislé zdroje informací.
  3. Udržujte kontext: Pamatujte na širší souvislosti problémů, které politici zlehčují.
  4. Podporujte investigativní žurnalistiku: Novináři hrají klíčovou roli v odhalování témat, která se politici snaží skrýt.
  5. Vzdělávejte se: Čím více toho o daném tématu víte, tím těžší je vás zmást nebo rozptýlit.

Snížení vnímavosti a rozptylování pozornosti jsou nebezpečné a sofistikované manipulativní techniky, které mohou mít vážné následky. Rozpoznání těchto taktik a aktivní obrana proti nim je klíčová pro zachování zdravé demokracie.

Jako občané máme odpovědnost zůstat bdělí, kriticky myslet a nenechat se ukolébat zdánlivě uklidňujícími frázemi politiků. Jen tak můžeme zajistit, že důležité problémy nezůstanou bez povšimnutí a řešení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz