Hlavní obsah

Změňte svou pracovní realitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Objevte nové trendy, které posilují adaptabilitu, efektivitu a odolnost v práci. Pro aktivní self made many jde internetem nová zpráva, která zní: připravte se na lepší pracovní zkušenost.

Článek

Podívejme se na to, co jsou podle průzkumu společnosti Workday dva klíčové body probíhajících změn v oblasti lidských zdrojů:

😎 A. Jde o posun od pouze růstového náboru lidských zdrojů, k náboru založeném na základě jejich kvality:

V tradičním modelu náboru lidí do firem bylo cílem co nejvíce otevřít pracovní pozice a naplnit je co nejrychleji. Nicméně, dnešní podnikatelská zeměplocha prochází výraznými strukturálními změnami. Firma již nemůže spoléhat pouze na množství pracovních pozic, ale naopak se potřebuje zaměřit na kvalitu vybíraných kandidátů.

To znamená, že firmy upřednostňují investice do náborových procesů, které hledají spíše než vhodné kandidáty osobnosti s vhodnými dovednostmi, znalostmi a kulturně-sociálním zapojením, což následně zvyšuje celkovou produktivitu týmu. A právě tento trend signalizuje důležitý posun od kvantity do kvality, kde firmy hledají zaměstnance, kteří nejenom odpovídají konkrétní pracovní pozici, ale především zapadají do organizační kultury a přinášejí inovativní myšlenky a přístupy.

✌️ B. Je kladen důraz na efektivitu náboru lidských zdrojů:

Efektivita v procesu získávání nových talentů je nyní pro firmy klíčovým aspektem úspěšného náboru. To nezahrnuje pouze jeho rychlost, ale i přesnost relevanci výběru kandidátů. Moderní nástroje jako algoritmy umělé inteligence a analýza velkých dat umožňují personalistům a headhunterům identifikovat vhodné kandidáty s ohledem jednak na specifické požadavky pracovní pozice a jednak i vlastní kultury společnosti.

Automatizované systémy umělé inteligence dnes sledují trendy vývoje HR, a tudíž při výběru kandidátů pomáhají personalistům více než kdy předtím dobře identifikovat zájemce, kteří mají nejvyšší pravděpodobnost dlouhodobé spolupráce s firmou. A právě to jsou efektivní náborové postupy. Protože snižují časovou náročnost celého procesu náboru a zároveň zvyšují šance na obsazení pracovní pozice vhodným kandidátem, což zvyšuje spokojenost jak zaměstnanců, tak zaměstnavatelů.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Jak se mění vaše pracovní realita?

Takže co bude těmi trendy, které budou nově definovat naše pracovní zkušenosti v dalších letech?

1. Bude kladen velký důraz na adaptabilitu – organizace se už nyní zaměřují na vytváření pracovního prostředí, které podporuje schopnost přizpůsobit se novým situacím, technologiím a pracovním postupům.

2. Zlepšovat svou efektivitu skrze technologie – využívání umělé inteligence a strojového učení umožňuje firmám posilovat efektivitu v personálním řízení. Automatické procesy, analýzy dat a chatboti jsou implementovány už dnes pro zjednodušení administrativních úkolů, což uvolňuje čas pro kreativitu, inovace a strategické úkoly. A tento tlak na používání nových technologiích poroste ve všech oblastech práce a nikdo se jim nevyhne.

3. Výrazně se posílí zaměření na well-being pracovníků – pohoda lidských zdrojů se stává klíčovým prvkem. Firmy investují do programů wellness, duševního zdraví a work-life balance. Nabízí různorodé benefity, od flexibilní pracovní doby po programy pro podporu psychického zdraví. Well-being je důležitý i výhodný pro obě strany. Pro zaměstnavatele je to způsob, jak zvýšit svou konkurenceschopnost a zlepšit své výsledky. Pro zaměstnance je to způsob, jak zlepšit svou kvalitu života a být šťastnější.

4. Podpora osobnostního seberozvoje a učení – firmy i organizace kladou větší důraz na kontinuální rozvoj pracovníků. S tím jde ruku v ruce zesilující vliv koučování na rozvoj lidských zdrojů, a to nejenom u vyššího managementu, jako tomu bylo dosud. Zaměstnavatel, který podporuje osobnostní seberozvoj a učení svých zaměstnanců, získává výraznou výhodu. Zvyšuje jejich motivaci a angažovanost, snižuje fluktuaci, protože kdo by odcházel od firmy, která se stará o to, abyste se neustále učí novým věcem a byli více kreativní a inovativní? A tím pádem, je coby zaměstnavatel opět více konkurenceschopným, vůči ostatním pracovním nabídkám.

5. Prosazuje se rozmanitost a inkluzivita – vítězí ty organizace, co aktivně spolupracují na vytváření inkluzivního pracovního prostředí, kde jsou vítány různorodé pohledy, zkušenosti a kultury.

6. Rozvíjí se hybridní pracovní modely – hybridní pracovní modely jsou nyní v popředí trendů. Pracovníci mají možnost pracovat z domova a zároveň se setkávat v kanceláři pro spolupráci s týmem.

7. Výrazně se zvyšuje vnitřní komunikace a její transparentnost – v současnosti se úspěšné projekty staví na otevřené komunikaci a transparentnosti. Pravidelné informace o směřování firmy, úspěších a výzvách jsou sdíleny se zaměstnanci, což posiluje jejich důvěru a angažovanost.

🤔 Pracovní zkušenost se přesouvá k udržitelným a na lidi orientovaným personálním postupům. Organizace a firmy, které aktivně investuji do výše zmíněných bodů, jsou lépe připraveny na rychle se měnící pracovní prostředí. Společnosti, které tyto trendy chápou a implementují je, mají tak potenciál vytvořit prostředí, kde jejich zaměstnanci nejenom přežívají, ale excelují ve svých pracovních rolích. A o to by mělo jít především.

😇 Patří mezi ně i ta vaše? A který z uvedených bodů byste rádi uvítali ve vašem pracovním prostředí?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz