Hlavní obsah
Zdraví

Zelenec je nejlevnější čistička vzduchu, která vyčistí vzduch od škodlivin i od negativní energie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovská

U zelence oceňuji, že je rostlina bezpečná i pro moje domácí mazlíčky

Rostliny mají pozitivní účinky na lidskou pohodu, produktivitu a duševní zdraví. Zelenec je rostlinou, která je perfektní čističkou vzduchu, absorbuje a rozkládá mnoho škodlivých látek v ovzduší. Navíc je tato rostlina bezpečná pro vaše zvířata.

Článek

Chlorophytum česky přezdívaná jako zelenec je nenápadná rostlinka, která vám vyčistí vzduch od nečistot. Pochází z jižní Afriky. Možná vám připadá obyčejná, připomíná jen listy trávy, které jsou oživeny světlými proužky, ale věřte, že tato rostlina toho umí mnoho. Je vhodná pro alergiky a astmatiky.

Vědecký výzkum NASA se zabýval rostlinami a jejich pohlcováním látek ze vzduchu a také jeho čištěním. Zelenec je schopný absorbovat škodlivé látky a zlepšuje kvalitu ovzduší. Velikou výhodou je, že tato rostlina není jedovaté pro vaše domácí mazlíčky, takže pokud vám někdo chodí na listy, tady se nemusíte obávat otravy.

Další velikou výhodou je, že tato rostlina je nenáročná na péči. Zvládne růst i ve stínu, ale počítejte, že pokud nebude mít světlo, listy vyblednou, takže určitě je fajn, aby občas čerpala sluneční světlo. Takže pokud najdete pro rostlinu umístění v polostínu, budu určitě spokojená. Se zálivkou najdete různá doporučení. Zelenec má rád pravidelnou zálivku, ale nesmí se to s ní přehánět, aby neuhnívaly kořeny. Někde vám napíšou, že zvládne i sucho. A je to asi tak oboje pravda, já mám vyzkoušeno, že mé rostlině nevadí, když na ni občas „zapomenu“ a pravidelnou zálivku nedostane, vodu má raději odstátou, a jednou za čas ji osprchuji (ne studenou vodou, ale vlažnou). V létě zelenec bude mít raději častější zálivku než v zimě. Pokud vám rostlina vykvete, můžete se těšit na drobné bílé květy.

Pokud si chcete rostlinu namnožit, máte několik možností, počkat si na rostlinu, když bude mít zhruba 3 roky a můžete ji rozdělit na dvě či tři rostliny. Nebo vám rostlina vyhodí šlahoun, na jehož konci se objeví mladá rostlinka. Stačí ji nechat trošku narůst, šlahoun poté ustřihnout a vložit do květináče.

Rostlinu pravidelně hnojte, ale pokud vám začnou schnout konce listů, je pravděpodobné, že je přebytek sodíku v půdě. Někdy zčernání může způsobit, když je půda v květináči dlouho suchá v horkém počasí nebo je nízká vlhkost vzduchu.

Zelence je až přes 200 druhů, nejčastěji asi narazíte na Chlorophytum comosum (zelenec kudrnatý) nebo Chlorophytum laxum (zelenec chocholatý). Jak názvy napovídají, tak kudrnatému druhu se listy zvlňují, nevisí dolů, je kompaktnější a má výrazný bílý pruh uprostřed listů. Chocholatý má dlouhé, listy a s bílými pruhy po stranách.

Pro zajímavost: zelenec má čistit vzduch a to nejenom od škodlivin, ale i od negativní energie a ještě má do domu přivádět pozitivní energii a pocit spokojenosti. Nevím, jestli za to mohla tato rostlina, ale když jsem si donesla tuto rostlinu do práce, moje stále negativní kolegyně byla naráz veselá, smála se, byla uvolněná. Tak možná na tom něco je.

________

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz