Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Čeká nás na jaře další stávka ve školách? Ředitelé škol dostali rozpočty a mluví o podrazu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: muratkalenderoglu z Pixabay

„Generální stávka.“„Podraz od vlády.“ Tyto a další komentáře se teď rojí na učitelských diskusních fórech. MŠMT zaslalo ředitelům škol tabulky s počty vyučovacích hodin, s financemi na učebnice nebo s počty nepedagogů. Některým vstaly vlasy hrůzou.

Článek

Jak se zdá, podzimní stávka se minula účinkem a někteří ředitelé jsou zaskočeni až šokováni. Pojďme se podívat, co tedy tvrdí (či po stávce tvrdilo) ministerstvo školství a jaká je teď realita v praxi.

Realita je horší, než jsme čekali

„Počet míst nepedagogických pracovníků financovaných státem neklesne o více než 8 tisíc, což odpovídá počtu neobsazených pozic.“ Toto sděluje ještě stále i v tento moment oficiální web MŠMT. Na text se můžete sami podívat zde. Realita konkrétní školy? „Ministerstvo nám škrtem pera od stolu v Karmelitské snížilo počet nepedagogických pracovníků o 4 osoby. V době nárůstu administrativy, v době, kdy řešíme bezpečnost dětí ve školách. V době, kdy musíme více dbát na hygienu,“ píše na svém FB profilu ředitel velké střední školy v Mladé Boleslavi. Pana ředitele Štefana Klímy jsem se tedy zeptala, kde ty 4 osoby, které bude muset propustit, vezme a zda jsou to opravdu ta „neobsazená místa“, jak tvrdí ministerstvo. Podle něj bude asi propouštět uklízečky a škrtat tak bude muset z míst obsazených. Takže mu z pěti uklízeček zbyde patrně jen jedna. Mezi nepedagogy má ještě školníka, účetní či asistentku. Bez těch si práci ve škole ovšem také neumí představit. Co bude dělat, neví. „Když je propustíme, nevíme, kdo bude jejich práci vykonávat,“ říká. „Máme uklízeček celkově 5. Kdybychom jejich práci objednali u firmy, bude nás to stát 2,5 milionu ročně,“ dodává.

Co udělají odbory?

Nespokojený určitě není sám. Už ve středu ve večerních hodinách začali ředitelé dotčených škol bombardovat školské odbory. „Rozpis rozpočtu pro regionální školství, zveřejněný ministerstvem, nerespektuje dosavadní dohody ,“ sdělují odboráři. Podle nich je rozpočet pod palbou kritiky. Proto v pondělí 12. února zahájí kvůli této situaci jednání.

PHmax čili maximální průšvih?

No a pojďme s mrknout, jak je to dál se slibovaným dohodnutým snížením PHmax (maximální počet odučených hodin) o „pouhých“ pět procent, jak bylo s ministrem dojednáno v prosinci. (Původně se totiž měly ve středních školách snížit počty vyučovacích hodin dokonce o 15 %. )

Tak nejdříve se podíváme na sliby ministra: „Pokud jde o střední školy, myslím si, že máme jasno v tom, že nastavení na hladině 95 procent je akceptovatelné.“ To řekl ministr Bek 15. prosince 2023 po jednání s odboráři a zástupci středních škol.

A jaká je tedy realita? Podívejme se, jak například vypadá pro porovnání loňský a letošní předpis PHmax u Střední pedagogické školy a Střední odborné školy služeb v Mladé Boleslavi. Porovnání máte na fotografii níže. PHmax čili počet odučených hodin má být zde snížen z 1088 hodin na 994, což je snížení o 9 procent. Ne o ministrem slibovaných 5 procent. Na nepedagogy má škola dostat o milion korun méně a méně peněz má mít i na učebnice. Jak byste tomuto chování řekli vy? My doma tomu říkáme podraz.

Foto: Štefan Ámos Klíma, ředitel SPgŠ a SOŠS Mladá Boleslav

Porovnání roční výše financí pro střední školu z Mladé Boleslavi v roce 2023 a letos (zdroj: ředitel školy Š. A. Klíma).

Nepochybuji, že během následujících dnů se začnou ozývat do médií další nespokojení ředitelé škol, a že odboráři budou zveřejňovat, kde všude se nedodržují dohody z prosince. Otázka, která tedy opět začíná viset ve vzduchu: Bude se ve školách stávkovat? Dojde ředitelům trpělivost už úplně?

Například neomezenou stávku jsme tu ještě ve školách nikdy neměli. I o té se začíná na sociálních sítích diskutovat. Nechci rodiče školáků strašit, ale faktem je, že sliby se přece mají dodržovat. Nebo ne? Obzvlášť při vzpomínce na to, co se naslibovalo zdravotníkům, kteří si protest naplánovali ve stejnou dobu jako školy. Předpokládám, že si na to všichni vzpomínáme…

A na závěr anketa.

Anketa

Mají se ředitelé škol a odbory ozvat a bojovat za dodržení slibu?
Ano, počítám opět s hrozbou stávky.
94,8 %
Ano, ale měli by zvolit jiný typ protestu.
2,6 %
Ne, nemá to cenu, stejně se nic nezmění.
2 %
Nevím.
0,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2124 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz