Hlavní obsah
Cestování

Jak jsem zažila dechberoucí pohled na rakouská jezera z hory Schafberg

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zuzana Růžičková

Už samotný výlet za rakouskými jezery byl výjimečný. Ale úplně nejhezčí pohled, který přeji každému aspoň jednou zažít, byl z vrcholku, který se nachází přímo uprostřed mezi nimi. Hora se jmenuje Schafberg a pohled z ní je prostě úchvatný.

Článek

Nahoru jsem se vypravila zubačkou ze St. Wolfgang, což je sám o sobě zážitek. Ozubená dráha jede pěkně pomaličku, takže jsem měla čas na dostatečné kochání po cestě. Vláček mě na kopec vyvezl zhruba za půl hodiny. Nahoře jsou naprosto skvostné výhledy na tři okolní jezera. Jde o  Mondsee, Attersee a Wolfgangsee. Můžete se nechat také inspirovat k výletu díky mým fotografiím z vrcholku.

Foto: Zuzana Růžičková

Zubačka na horu Schafberg

Foto: Zuzana Růžičková

Pořizuji snímek Mondsee (kolem něj je mj. hezká cyklostezka, délka je asi 35 km)

Foto: Zuzana Růžičková

Mondsee (vlevo) a Attersee

Spinnerin a lechtání v žaludku

Na samotném kopci můžete využít občerstvení v horské restauraci, pokochat se výhledy, ale já jsem se raději vydala na další nedaleký vrcholek Spinnerin. Tam už to lze pouze pěšky. Cesta je z počátku docela snadná mezi skálou a kosodřevinou, ale ke konci už jsem spíše připomínala pavouka a byla přilepená všemi končetinami k hoře. Pod vámi jsou na obě strany dlouhé srázy, ale výhledy jsou to opět nádherné. Jen musíte počítat s drobným lechtáním v žaludku a potřebujete mít aspoň trochu odvahy. Cesta na špičku trvá asi půl hodiny tam a půl hodiny zpět i s fotografováním.

Foto: Zuzana Růžičková

Spinnerin

Foto: Zuzana Růžičková

Pohled dolů ze Spinnerinu na Wolfgangsee

Foto: Zuzana Růžičková

Ze Spinnerinu na Schafberg je to pěšky po úzkém hřebeni asi půl hodiny

Cesta dolů je mírně náročná

Zpět si můžete vybrat buď cestu pěšky dolů po značných trasách nebo opět zubačkou. Já si vybrala pěší variantu, a protože se zhruba polovina trasy nachází v partiích nad úrovní lesa, máte možnost se ještě tak hodinu a půl cesty dolů kochat výhledem na Wolfgangsee. Celková trasa do St. Wolfgang trvá asi tři až čtyři hodiny podle rychlosti vaší chůze. Náročnost sestupu je částečně lehká, ale je tu i část prudší a obtížnější.

Foto: Zuzana Růžičková

Cestou dolů jsem měla krásný výhled na Wolfgangsee

Praktické rady

Sledujte počasí. I když nad jezery nejsou mraky, nad horou se stahují častěji, takže pokud chcete mít perfektní výhled, vyplatí se počkat na počasí bez mraků.

Pokud hodláte do St. Wolfgang jet autem, doporučuji kvůli parkování přijet dříve. Přímo u zubačky jsou parkoviště a já jsem zaplatila za celou dobu parkování (což bylo zhruba 5 hodin) 5 euro. Dá se sem ale přijet i na kole po cyklostezce nebo lodí po jezeře.

Jízdenka na zubačku se dá objednat a zaplatit dopředu online na konkrétní čas. I když byste si ji ale nechtěli kupovat předem, můžete online sledovat, kolik je ještě volných míst ve vagónu zde. (Číslo berte jako orientační, nám ještě u kasy prodali dva lístky, přestože web ukazoval už nula volných míst.)

Cesta jen nahoru je pro dospělého v sezóně za 36 euro. Pokud pojedete i zpět, tak 51 euro.

Cesta nahoru pěšky vede od Wolfgangsee, ale i od Attersee (podle příbuzného je tato cesta dost náročná, nahoru ji šel 5 hodin a dolů také). Obojí je tedy náročný výstup a podle mne určitě není vhodný pro malé děti. Také sestup k Wolfgangsee je náročnější, cesta je místy kamenitá a prudká a určitě je na místě velmi dobrá obuv. Pokud nejste aspoň trochu turisticky zdatní, tak doporučuji cestu tam i zpět zubačkou, ať to máte úplně v pohodě.

A na závěr přidám ještě mapy.

Foto: Zuzana Růžičková, Mapy.cz
Foto: Zuzana Růžičková, Mapy.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz