Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Když žák mlátí učitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: AnnaKovalchuk Pixabay

Dítě

Malý žáček napadl učitelku. Ředitelka věc oznámila policii, která případ musí šetřit a tudíž bude rodinu řešit i OSPOD. Paní ředitelka řekla, že se jí nelíbí, že „jí někdo ohrožuje nebo útočí na učitele“. Paní ředitelce tleskám.

Článek

Jasně, že malý špunt asi těžko může dospělé paní učitelce ublížit natolik, že by utrpěla zásadní fyzickou újmu. Podle článků v médiích neměla ani modřiny. Ale co je tu důležité, je výchovný moment této ředitelčiny aktivity. A to nejen směrem k žáčkovi, ale hlavně, a to především, směrem k rodičům takového dítěte. Pokud žák napadne fyzicky učitele, navíc v takto nízkém věku, musí být v rodině (podle mého názoru) něco patologického. Minimálně se zřejmě v takovém prostředí řeší problémy fackami. A to je třeba utnout, aby se příště nestalo něco horšího. A aby příště v centru útoku nestála učitelka, ale třeba malý spolužák.

Foto: Zuzana Růžičková, webové stránky školy

webové stránky školy

Je to pár let, co jsem psala článek o dětech s psychickými problémy, které se ocitly v počátcích inkluze v běžné třídě, situaci nezvládaly a učitelky mi samy popisovaly, co se občas s takovými dětmi dělo. Výsledkem byly rány od klíčů do učitelčiny ruky, vyhrožování sebevraždou, házení židlí po spolužácích, hlasité skřeky dítěte pobíhajícího po třídě a další případy. Rozhodně nechci a nebudu vše házet na inkluzi, ale v té době se prostě ty případy nápadně množily.

Jeden podobný případ jsem nedávno sledovala zprostředkovaně, ale dost podrobně, přes jednu dobrou známou. A velmi mě zajímalo, jak to celé skončí. Dítě, které bylo ve svých 12 letech nezvladatelné, ve třídě jedné výběrové školy napadalo děti, učitele a došlo i na ono házení židlemi. Děti i rodiče žáků včetně třídní učitelky, která se pokoušela chování žáka řešit, byli ze situace nešťastní a rodičovské schůzky se nesly v duchu řešení onoho žáčka. Konec příhody je stejný, jako tento medializovaný z Prahy 12. Do školy nakonec přijela policie kvůli drsnému napadení, ale ne dospělého, nýbrž spolužáka. Agresor už ve třídě není a všichni si tu oddychli. Oddychli si ovšem pouze v tomto školském zařízení. Žák musí minimálně dokončit základní školní docházku, takže přešel jinam, a to do své spádové školy.

Máme tu spoustu otazníku. Můžete přemýšlet se mnou. Co s takovými agresivními dětmi? Jaký je správný postup? Co asi musí cítit učitelé, kteří učí na školách, kde se podobný případ stane a ředitel se za ně takto nepostaví? Co mají učitelé řešit ještě jako výchovný problém a rozdávat výchovná opatření a kdy už volat policii?

Zdroje:

A na závěr anketa. Jak hodnotíte reakci ředitelky?

Anketa

Zachovala se ředitelka správně, když na žáka zavolala policii?
Ano, bylo to adekvátní situaci.
96 %
Ne, měla to řešit v rámci školy například dvojkou z chování.
2,5 %
Vůbec netuším, jak by se takový případ měl řešit.
1,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4552 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz