Hlavní obsah
Názory a úvahy

Okamura vytáhl migranta s kudlou. Jaké další rasistické nesmysly mu AI vygeneruje na volební plakát?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: enio Pixabay

Okamurova SPD se nás před krajskými volbami snaží postrašit a vytáhla do boje o voliče černocha s krvavou kudlou. Přiznám se, že jsem se nejdřív lekla. Nakonec ale partaj v mých očích zesměšnilo hlavně použití umělé inteligence místo té vlastní.

Článek

Nejdříve jsem se polekala hlavně toho, co je u nás ještě možné vydávat za předvolební kampaň. Samozřejmě tuším, že je u nás asi dost lidí, co se bojí migrantů tmavé pleti. Obzvlášť poté, co v médiích slyšíme zprávy o různých napadeních a násilnostech způsobených migranty hlavně na západ od našich hranic. A přestože u nás máme z valné části převážně válečné migranty z Ukrajiny, a kromě Prahy černocha na ulici malého českého městečka či vísky prakticky nepotkáme, lidé se neznámého a cizího bojí. A nikomu bych to asi po těch medializovaných případech nevyčítala. A že SPD si už asi po sté buduje svoji kampaň na strachu z migrantů, také není nic nového. Voliči této partaje zřejmě takové téma očekávají a vedle vyšumělé přímé demokracie, kterou už neúspěšně SPD slibuje svým voličům mnoho a mnoho let, vlastně pro ně už mnoho dalšího nemá. Ale proč volili tak stupidní vizuál kampaně?

Přivede AI kvůli rasistickému plakátu Okamuru před soud?

Nejdiskutovanější plakát, který spojuje obrázek naštvaného černocha se zakrvavenou kudlou a nápisem „Nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší „chirurgové“ z dovozu“, mě (přiznám se) nejdříve šokoval. Ale po chvilce podrobnějšího studování plakátů ke kampani vlastně i pobavil, a to na úkor tvůrců kampaně a zadavatelů. A utvrdil mě v tom, co si o takových stranách podobných SPD myslím.

Když prozatím přejdu fakt, že je ten plakát dle mého rasistický, že tvůrce, propagátory a šiřitele to může stát podle paragrafů 355 a 356 trestního zákoníku až 3 roky za mřížemi a že už bylo podáno i trestní oznámení, můžeme si s mírným odstupem od této skutečnosti aspoň na chvíli představit, jak takový „skvělý“ výtvor vznikal.

Při kampani byla totiž najatou reklamní agenturou evidentně nejen podle mého názoru použita umělá inteligence. (Nic proti tomu. Proč se dřít, když to máte bez práce, že?) Minimálně jeden obrázek totiž obsahoval školáckou chybu a upozornili na něj například Piráti na své FB stránce. Krásné holčičce na plakátu s nádhernou rodinkou, kterou tvoří tři malí blonďatí andílci, krásná rozesmátá manželka a tatínek sympaťák a toto vše korunuje nápis „Vládo promiň, ale my věříme v rodinu, práci, národ a Panenku Marii“, jaksi přebývaly prstíčky. Místo pěti jich měla, chudinka, šest a obě ručičky měla tak nějak pokřivené. Na oficiálním webu SPD je už teď obrázek trochu lépe upravený, i když ručičky má blondýnka stále ještě nepřirozeně pokroucené. No ale prostě je mi téměř jasné, že i na tom druhém rasistickém plakátku s černochem a kudlou, makala AI.

Jak vypadají takové rasistické prompty?

Pojďme si tedy představit, jak mohla vypadat tvorba takového rasistického volebního plakátu. Kdo jste někdy zkoušel vytvářet obrázky za pomoci umělé inteligence, tak víte, že vy jako tvůrce zadáváte systému takzvané „prompty“. Jsou to příkazy, hesla, která musíte vymyslet tak, aby vám umělá inteligence co nejlépe vytvořila zamýšlený obrázek. No, a tak si říkám, co tak mohli tvůrci v reklamce AI zadat, aby jim vyplodila pro krajské volby takovou hloupost, jakou je černoch s krvavou kudlou?

Představuji si ale i to téma zadání. Máte vytvořit plakát do krajských voleb, který má vyvolat strach z migrantů, a přitom tam máte zakomponovat větu o „chirurgovi z dovozu“. Opravdu by mě ty použité prompty zajímaly. Migrant? Zlost? Kudla? Krev? Strach? No, musela to být opravdu hezká tvůrčí práce.

Že reklamní agentura použila umělou inteligenci, ji určitě neomlouvá a ani z ní nesmazává tu odpovědnost za vytvořenou práci. Ale že nikdo v SPD nepoužil po shlédnutí takového rasistického vizuálu inteligenci vlastní? Co na to říci? Nikdo neměl odvahu takovou věc povědět šéfovi SPD do očí ? Nebo s tím v této partaji všichni souhlasí? A v dalších partajích, které mají pod černochem s kudlou svá loga? Trikolora nebo PRO nemají nikoho, kdo by se nad tím pozastavil?

Čím nás bude Okamura strašit příště?

Tomio Okamura už ohlásil, že tohle je vlastně jen začátek, a že další část kampaně bude ještě tvrdší a drsnější. No tak uvidíme, čím nás hodlá SPD a další strany podepsané pod plakáty, vystrašit. A jaké prompty bude agentura, která tuto kampaň pro SPD tvoří, umělé inteligenci zadávat. Nutno ale podotknout, že AI před soudem stát nebude, a že by bylo na místě začít používat inteligenci vlastní. I když je to asi někdy těžké.

A malá anketa na závěr. Jak vhodný nebo nevhodný se vám zdá plakát SPD s černochem?

Anketa

Je plakát s černochem s krvavou kudlou vhodný jako upozornění na problematiku migrace?
Ano, je potřeba na to upozornit i takovouto drsnou formou.
37,9 %
Je to nevhodné, ale je to věc politických stran, jak dělají kampaň.
3,4 %
Je to nevhodné, a dokonce za hranou. Souhlasím s trestním oznámením.
58,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 29 čtenářů.

Pokud chcete dostávat upozornění na moje nové texty, zaklikněte si pod mým jménem na začátku článku +sledovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz