Hlavní obsah
Názory a úvahy

Deváté třídy ZŠ nepůjde jen tak zrušit. Proč?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Taken, Pixabay a Zuzana Růžičková

Snaha ušetřit peníze a dostat studenty co nejdřív do pracovního procesu vede vládní politiky k myšlence vrátit se k modelu osmiletky. Proč ale v budoucích několika letech nemá tahle myšlenka vůbec žádnou šanci?

Článek

Je to docela jednoduché. Když jsem se podívala na statistiky, kolik deváťáků nás bude čekat každý rok v následujících letech, tak mi byla jasná jedna věc. Že devítky se jen tak rušit nebudou. Podle počtu dětí, které se v letech 2007 až 2010 narodily a budou tedy postupně přicházet do deváté třídy, vidíme, že jich je v každém roce o dost více, než v letech předchozích 2020 či 2021. To znamená, že tu máme a budeme mít teď několik let víc deváťáků, než na které je systém středních škol u nás koncipovaný. (Hysterickou situaci po letošních dubnových přijímačkách si pamatujeme všichni určitě dost dobře.) Na následující tabulce z Českého statistického úřadu vidíme, jak se v letech 2007 až 2012 (což jsou data narození současných a v blízké době nastupujících žáků 9. ročníku) pohybovala porodnost v Česku. A podle tabulky jsem pak vytvořila jednoduchý graf, který nám ukazuje, jak se zvyšuje počet žáků v devítkách.

Foto: Zuzana Růžičková

Tabulka ČSÚ, narozené děti, výřez

Foto: Zuzana Růžičková

Vývoj počtu deváťáků

Propagátory myšlenky zrušení devátých tříd jsou typicky ministr školství Bek (STAN) a poslankyně Zajíčková (ODS). Ministr vychází z programu STAN Moderní školství (níže vidíte kopii stránky z této brožury). Poslankyně, „populární“ v poslední době hlavně díky myšlence o společných školních záchodech, svoji myšlenku o zrušení devítek představila v dokumentu o změnách vzdělávací soustavy u nás. Zrušení jednoho ročníku tam vyčísluje až na 10 miliard korun. Zde vám přináším text z programu STAN a přepis textu z dokumentů p. poslankyně Zajíčkové:

Foto: Zuzana Růžičková

STAN, Moderní školství

Foto: Zuzana Růžičková

Text z prezentace o systémových změnách ve školství, p. Zajíčková, ODS

Můžete si povšimnout, že STAN přirovnává devítku k jakési čekárně a paní poslankyně rušení devátého ročníku podporuje i slovy o tom, že se děti vlastně připravují hlavně na přijímačky a v rozporu s tím zase tvrdí, že deváťáci ztrácí tempo a učební návyky. Tvrdím coby letitý praktik, že oba texty jsou holý nesmysl. Já mám tedy u svých žáků zkušenosti naprosto jiné a potvrzují to i dokumenty ŠVP ze škol napříč republikou. Nechápu, kdo takové brožury a prezentace vymýšlí, ale lidé z praxe to asi nebudou.

V devátých třídách se totiž učí poměrně dost velké množství učiva a je zde velké množství výstupů v rámcových vzdělávacích plánech. Tyto dovednosti a znalosti pak studenti nutně potřebují na střední škole. I Strategie 2030+ počítá s devítiletou povinnou školní docházkou. Pokud bychom ji zkrátili, musel by se celý materiál překopat a výstupy z 9. ročníku přesunout do plánů SŠ. Vzhledem k tomu, že se na nové RVP čeká už docela dlouho a jsou už teď ve skluzu, tak nemyslím, že by se do toho teď někomu chtělo.

Schválně jsem si ještě provedla velmi jednoduchý pokus. Zcela náhodně jsem si na internetu vyhledala ŠVP různých škol pro devátou třídu. Některé výstupy a učivo jsem okopírovala a můžete se na ně podívat sami. Nenašla jsem žádné ŠVP, které by obsahovalo pouze slovo „opakování“ nebo „příprava na přijímačky“. Naopak, například v matematice se většina škol v 9. třídě zabývá rovnicemi o dvou neznámých, funkcemi či tělesy (jehlan, kužel) nebo v přírodopise nerosty a horninami, v zeměpise se deváťáci zaobírají nejčastěji regiony České republiky, v dějepise dějinami 20. století a tak bych mohla pokračovat i v dalších oblastech. Je toho docela hodně, můžete se sami podívat na kopie plánů. Čili o nějakém opáčku či čekárně v devítce nemůže být vůbec řeč.

Foto: Zuzana Růžičková

Ukázky ŠVP náhodně zvolených škol z celé republiky v 9. ročníku.

Mám tedy pocit, že rušení devítek byl jen výkřik do tmy a že až si to politici pořádně rozmyslí, projdou si čísla, tak zjistí, že tady v následujících letech asi neušetří. No a vzhledem k tomu, že životnost této vlády je omezena volebním obdobím, nemá asi větší smysl se myšlenkou rušení devítek nějak vážněji zaobírat. Kdyby snad náhodou někoho v následujících (deváťáky přeplněných) letech tento nesmysl znovu napadl, pak vězte, že by to byl docela velký průšvih. A proč?

Uděláme si takové myšlenkové cvičení. Představme si, že k deváťákům, kteří se vloni nedostali na svoje školy a budou dělat znovu přijímačky, se přidají žáci devítek, kteří teď vychází a ještě by se k tomu přidali částečně osmáci. Čili žáci, kteří by vycházeli dle nové koncepce z 8. ročníku. Je jasné, že by se naráz nepustili do systému přijímaček všichni, ale i kdyby to bylo oněch 10 až 15 %, o kterých mluvil ministr Bek. Umíme si to představit? Já ne.

Vždyť jen letos na jaře bylo deváťáků oproti předchozímu roku více o 8,5 %, jak vyplývá z čísel v tabulce. A vzpomeňme si, jaké to bylo harakiri. Fronty před školami, hroutící se rodiče i děti. Pokud budeme totiž vypouštět ze ZŠ každý rok 10 % osmáků, tak to celé bude trvat dlouhých 10 let. 10 let každý rok asi 10 tisíc dětí navíc. Vzhledem k tomu, jak macešsky se tato vláda chová ke školství, nemůžeme čekat přílišnou výstavbu nových škol a přijímání nových učitelů na SŠ. Tudíž je rušení devítek zatím jen v říši snů ministra Beka, STAN a pár lidí z ODS. Takže v této oblasti můžeme být, zdá se, docela klidní. Opět jde jen o vypuštěný balónek, který ovšem zbytečně zneklidňuje jak rodiče, tak děti i učitele.

Na závěr můžete hlasovat v anketě, co by se podle vás mělo s devítkami udělat a nebo napsat svůj názor do diskuse. Je pro vás otevřená.

Anketa

Co se má v následujících letech stát s devátými ročníky?
Zrušit co nejdříve to půjde. Jsou zbytečné, ušetří se.
12,2 %
Nerušit, zachovat devítiletou školní docházku.
73,1 %
Pomalu připravovat přechod na osmiletku v budoucnu, ale počkat, až ubude počet dětí.
13,4 %
Nevím.
1,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1554 čtenářů.
Foto: Zuzana Růžičková

Autorka

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz