Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zdražování cigaret je jediná cesta, jak se zbavit kuřáků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: cottonbro studio / Pexels

Kuřáci obtěžují své okolí a ničí zdraví každému v dosahu. Stát konečně vytáhl do boje. Opět zvýší ceny tabákových výrobků, aby kuřáky přešla chuť. Bude to stačit, aby nekuřáky přestal smrad z kouře obtěžovat?

Článek

Pro závislosti obecně nemám pochopení, ale pokud mě jimi lidé neobtěžují, tak je ignoruji. Kuřáci se bohužel ignorovat nedají. Ti totiž svým zlozvykem neničí zdraví pouze sobě, ale i svému okolí, díky pasivnímu kouření. Myslím, že je na čase (a stát mi naštěstí dává za pravdu) jim to kouření zase trochu zošklivit. Díky plánovanému zvyšování cen cigaret nejspíš dojde k dalšímu úbytku kuřáků.

Kouření je zdraví nebezpečné

Varování o tom, jak moc je kouření škodlivé a nebezpečné je na každé krabičce cigaret. Přesto se najdou hlupáci, kteří jdou a tu věc, která je doslova a do písmene pomalu zabíjí, si koupí. Zopakujme si tedy, co kouření způsobuje: Kromě všech možných rakovin, kuřákům hrozí i infarkt. Kouření jim poškozuje zuby a dásně a dávají špatným příklad svým dětem. U dětí kuřáků je totiž zvýšené riziko, že tento zlozvyk po svých rodičích převezmou. Kouření ještě mimo jiné snižuje plodnost, zvyšuje riziko oslepnutí a ucpává tepny. Když nemyslíte na sebe, nechápu, že nemyslíte ani na své děti. Takový osud jim svým zlozvykem možná připravujete.

Každý má nějaký zlozvyk

Každý člověk má nějaký ten zlozvyk. Ovšem je obrovský rozdíl mezi tím, jestli svému okolí lezete na nervy „prokřupáváním“ kloubů nebo vedle nich pálíte jedno cigáro za druhým a ohrožujete tak jejich zdraví. Je prokázáno, že i pasivním kouřením se zvyšuje riziko rakoviny plic i dalších zdravotních problémů. Proto si myslím, že by kouření na veřejnosti mělo být úplně zakázané. Nikdo nemá právo svými zlozvyky ničit zdraví ostatním.

Kouří jen hlupáci

Všichni víme, že kouří primárně nevzdělaní lidé. Je to do určité míry paradox, protože právě lidé s nízkým vzděláním mají nízké platy a krabička cigaret dnes už stojí cca 150 Kč, což při minimální mzdě 18 900 Kč, považuji za celkem razantní zásah do rodinného rozpočtu. Vždyť spousta kuřáků „stáhne“ i několik krabiček za týden. Je zajímavé, že na to se peníze najdou, ale když mají platit dětem obědy do školy, nájem, nebo kroužky, tak jsou pro ně všechno zbytečnosti, které nepotřebují, nebo v případě nájmů jsou vykořisťováni a boháči z nich rvou peníze, které oni chudáci nemají, kde ušetřit.

Zdražování je cesta

V boji s kuřáky je podle mě jen jediná cesta a to zdražovat, zdražovat a zdražovat. Zákazy se dají obcházet, ale pokud si ten tabák prostě nebudou moc dovolit koupit, bude po zlozvyku. Osobně oceňuji snahu státu, kdy v rámci ochrany veřejného zdraví a boje se závislostmi, dlouhodobě zvyšuje spotřební daně z tabákových výrobků. Poslední navýšení proběhlo 1.dubna 2024. Ale osobně bych klidně přitvrdila ještě víc. Kdokoliv vozí kočárek a u toho drží cigaretu, by měl platit obrovské pokuty, a ještě si myslím, že by se o něj měla začít zajímat sociálka a měl by povinně projít nějakým školením o tom, jak strašně je tohle nebezpečné. Se svým zdravím, ať si dělá, co chce, ale to bezmocné miminko v kočárku ten kouř musí dýchat také a zadělává se mu tak na velké problémy do budoucna. Rodič, který své děti skutečně miluje, by v jejich přítomnosti nikdy nekouřil. Kdokoliv to dělá, má cigarety raději než vlastní děti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz