Hlavní obsah
Internet a technologie

Za to, že se mladí a staří nesnesou, můžou sociální sítě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marcus Aurelius / Pexels

Mezi starší a mladší generací to vře. V reálném životě to ještě jde, ale na internetu padají zábrany a vypuká bitva. Jako kolbiště slouží sociální sítě, kde si to mohou navzájem pořádně vytmavit. Kde je chyba a proč se nedaří najít společnou řeč?

Článek

V dřívějších dobách byli staří lidé považování za studnice moudrosti a zkušeností. Mladší lidé si k nim s vděkem chodili pro radu a vážili si jejich moudrosti. Tak tomu bylo kdysi, dnes ví i puberťák s chytrým telefonem v ruce 100× víc než sebevzdělanější důchodce. Doba se změnila a lidem se nedaří se přizpůsobit.

Důchodci terčem posměchu

Profil důchodce na sociálních sítích poznáte na první dobrou. Na profilovce má fotky vnoučat, výpěstky ze zahrádky nebo domácího mazlíčka. Jejich komentáře se hojně vyskytují pod všemi články, které na internetu najdete. Často ani nekomentuje k tématu, ale jen potřebuje světu sdělit, jak je dnešní mládež hrozná, jak to bylo za jejich mladých let lepší, jak jsou dnes staří lidé terorizováni a každý šmejd nesní o ničem jiném, než jim zpod matrace ukradnout celoživotní úspory na horší časy. Moje generace se snaží těmto profilům vyhnout seč jen může, protože nás jejich projevy bytostně vytáčí. Občas ale není vyhnutí a střet generací i názorů je na světě.

Konspirační teorie

Konspirační teorie jsou věc, na kterou jsem já osobně alergická snad nejvíc. Starší a méně vzdělaní lidé trpí utkvělou představou, že jim média zatajují informace a chtějí je zmanipulovat. Nemusí jít zrovna o ožehavá témata jako covid a válka na Ukrajině. Stačí jen obyčejné prohlášení nějakého odborníka o výsledcích jeho výzkumu a hned je to lež, kalkul a past na lidi. Nevěří ani slovu. A když přijde na politiku a třeba prohlášení někoho ze strany Pirátů, tak jsou i vyloženě agresivní. Na druhou stranou, jakmile navštíví nějaký výlet spojený s prodejní akcí, můžou se přerazit, aby na ně nějaký ten výhodný produkt za super cenu zbyl. Vezmou raději dva, když je to taková speciální akce a pak po zbytek měsíce naříkají, že nevyjdou s důchodem.

Řetězové e-maily

Hrozné zlo jsou i řetězové e-maily. Zatímco mladá generace pozná spam a očividný nesmysl na první dobrou, nezkušený důchodce na to často naletí. S naprostým přesvědčením pak posílá řetězové emaily plné nesmyslů dál a ze všech sil se hádá za jejich pravdivost a smysluplnost. Za posledních pár let jsem narazila na pár řetězových nesmyslů a pokaždé jsem se k nim dostala přes důchodce. V každém z případů jim ten důchodce z celého srdce věřil a byl přesvědčený, že tím, že je posílá dál varuje své nejbližší a dělá záslužný čin.

Všechno vědí nejlíp

Je úplně jedno, o čem je řeč. Ať už jsou to solární panely, elektroauta, zálohované petky nebo třeba horečka dengue. Důchodci, kteří často za celý život ani nevytáhli paty z republiky, přesně vědí, kde je pravda a jak je to ve skutečnosti. Mají přece své roky zkušeností a nenechají se opít rohlíkem. Tak nám potom vznikají skvosty jako, že si „mladí nevychovanci píchají marihuanu“. V takových chvílích se pokora a úcta ke starším hledá jen opravdu těžko. Základním příkladem lidské zralosti je totiž schopnost přiznat se, že něco nevím a nechat se poučit. Klidně i od někoho o generace mladšího, proč ne, když ví něco, co já ne?

Řešení je tolerance a slušné chování

Aby spolu obě mohly mladší i starší generace v klidu vycházet je třeba tolerance a slušné chování na obou stranách. Mezigenerační konflikty nejsou výsledkem chyb jedné strany, ale celospolečenský problém na jehož řešení by se měla i celá společnost podílet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz