Hlavní obsah

Už rostou! Za kilo hub vyděláte až 4 000 Kč

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Irina Iriser / Pexels

Když se daří, tak se daří.

Houbařům nastávají žně a kdo na to jde chytře, může si za sezónu vydělat i desítky tisíc korun. Stačí, když své úlovky dobře zpeněží a vydělají si klidně na pěknou dovolenu u moře.

Článek

Houbaření je oblíbený koníček, který spojuje lidi s přírodou a nabízí skvělou příležitost k odpočinku. Pro některé lidi se tato zábava může proměnit i v lukrativní byznys. Ano, čtete správně – za kilo některých druhů hub můžete vydělat až 4 000 Kč. Jak je to možné?

Koníček nebo výnosná činnost?

Sbírání hub je v Česku rozšířeným koníčkem, kterým se zabývají tisíce lidí. Pro mnohé je to stejně jako pro mě především příležitost k relaxaci v přírodě. Stále více houbařů ale objevuje i ekonomický potenciál této aktivity. Zejména některé druhy hub, jako jsou hřiby, lanýže nebo různé druhy medicinálních hub, dosahují. na trhu i poměrně vysokých cen.

Které houby jsou nejcennější?

  1. Lanýže: Tyto podzemní houby jsou považovány za delikatesu a jejich cena může dosahovat astronomických částek. Kilo bílého lanýže stojí i několik desítek tisíc korun, zatímco černé lanýže se prodávají za ceny v rozmezí 15 000 až 25 000 Kč za kilo.
  2. Hřib smrkový: Tato houba je v Česku velmi populární a i když její cena není tak vysoká jako u lanýžů, stále se může jednat o značný příjem. Cena se pohybuje kolem 200 až 300 Kč za kilo, avšak v některých případech může přesáhnout i 500 Kč, pokud se v sezóně houbám příliš nedaří.
  3. Speciální houby: Reishi, chaga a další druhy houbiček mají významné zdravotní benefity a jsou vysoce ceněny na trhu s přírodními léčivy. Cena za kilo těchto hub se může pohybovat od 2 000 do 4 000 Kč, v závislosti na druhu a kvalitě.

Jak na to?

1. Znalosti jsou základ

Pro úspěšné houbaření je nezbytné mít dostatečné znalosti o jednotlivých druzích hub, jejich stanovištích a období růstu. Není nic horšího než si splést jedlou houbu s jedovatou. Doporučuji se připojit k místním houbařským spolkům nebo využít aplikace a knihy věnované houbaření.

2. Vybavení a příprava

Správné vybavení, jako je košík, nůž a nepromokavé oblečení, je základ. Důležité je také vzít si s sebou do lesa vodu a něco k jídlu, protože houbaření může být náročné nejen fyzicky, ale i časově. Pokud v lese strávíte několik hodinu, občerstvení se vám rozhodně bude hodit.

3. Znalost trhu

Pokud plánujete houby prodávat, je dobré mít přehled o trhu. Navázání kontaktů s restauracemi, obchody se zdravou výživou, farmářskými trhy, nebo třeba překupníky, kteří od vás houby vykoupí a pak je prodají dál, může být klíčem k úspěchu.

Výnosný koníček

Houbaření je nejen skvělým koníčkem, ale i výdělečnou činností. Ceny některých druhů hub mohou dosáhnout neuvěřitelných částek a pro zkušené houbaře se tak otevírá možnost zajímavého přivýdělku. Stačí mít potřebné znalosti, vybavení a trochu štěstí. Takže až příště půjdete do lesa, pamatujte, že můžete najít více než jen suroviny na večeři – můžete objevit i zlatou žílu.

ZDROJ:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz