Hlavní obsah
Lidé a společnost

Karola Frank: Nejelegantnější nacistická manželka si po válce změnila jméno a pracovala jako lékařka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/Volné dílo

Karl Hermann Frank.

Byla krásná, chytrá a elegantní. Vzala si však někoho, s kým se neměla vůbec dostat do styku. Když s manželem vyrazila na společenskou akci, stala se středem zájmu, ale později také nenávisti.

Článek

Karola Blaschke se narodila do rodiny sudetských Němců 13. srpna 1913 v severočeském Mostě. Otec pracoval jako ředitel uhelného dolu a matka byla v té době vyhlášená úřednice a měla přístup ke všem datům, které dcera v pozdějších dobách využila. Otec byl Němec a matka Češka, takže se Karola naučila mluvit dvěma jazyky. Po základní škole vystudovala medicínu. Jako lékařka působila ve Všeobecné nemocnici v Praze, kde si vybudovala skutečně vyhlášené jméno.

V roce 1938 však zažije osudové setkání. Na jedné ze společenských akcí potkala státního tajemníka Úřadu říšského protektora Karla Hermanna Franka. Karola byla o 15 let mladší než on, ale jejich vztahu to nijak nevadilo. Jen o dva měsíce později proběhla svatba. Karola se ještě několik měsíců po svatbě věnovala své profesi a stále pracovala jako lékařka. Když však otěhotněla, musela své práce nechat.

Do politiky se nepletla, věnovala se rodině a manželovi

Karola svému manželovi porodila krátce po sobě hned tři děti. Měli společně dvě dcery a jednoho syna, který měl být následníkem svého otce. Když chodila do společnosti, hrdě ukazovala své těhotenské bříško, které se v dobách druhé světové války spíše ukrývalo a tajilo. Svým dokonalým vzhledem a oslňující krásou dokonce předčila i ostatní nacistické manželky. Byla krásná, inteligentní a zakládala si na moderním oděvu.

Foto: Wikimedia Commons/Volné dílo

Karola se svým manželem.

Bezpochyby se stala nejelegantnější manželkou protektorátního politika. Ačkoliv byla členkou NSDAP, do politiky se nikdy nepletla. Když se však blížil konec druhé světové války, nacisté věděli, že musí pryč. 9.května 1945 nasedli do auta v Praze a chtěli využít toho, že se Česká národní rada domluvila s velitelstvím německých vojsk o tom, že německé jednotky mají volný průjezd. V Rokycanech je však místní lidé zadrželi a začali po jejich vozech házet kameny. Karla Hermanna Franka donutili vystoupit. Následně ho zatkli a deportovali na plzeňské velitelství 9. pěšího pluku a následně do Prahy.

Jeho poprava byla veřejným divadlem, manželka se vrátila do práce

V březnu 1946 u soudu prozradil, že sloužícímu důstojníkovi prozradil, že v zadním voze sedí jeho manželka a tři děti. Nikdy se však nedozvěděl, co se s jeho rodinou stalo. 22. května 1946 byl Karl Hermann Frank v pankrácké věznici oběšen. Ačkoliv se jeho manželce podařilo z Rokycan ujet, její pobyt na svobodě dlouho netrval. Byla zadržena ve 40 kilometrů vzdáleném Stodu, kde se ukryla v chorobinci. Zde jí však jeden ze zaměstnanců poznal a zavolal hlídku. Karola byla převezena do Prahy a její děti byly odeslány do Německa k adopci.

Podle informací byla následně převezena do SSSR, kde se měla několik měsíců skrývat v místním hotelu. Krátce poté oznámili Sověti československému ministerstvu zahraničí, že se v Moskvě ukrývá Karola Franková a zda jí mají odeslat zpět do země. Odpověď byla že ne, a tak byla Karola deportována v roce 1945 do západního Německa. Právě zde se dozvěděla o manželovo popravě. Své tři děti nakonec vypátrala a založila si lékařskou praxi. Až do své smrti pracovala jako lékařka, změnila si jméno a snažila se být zcela jiným člověkem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz