Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pomáhal budovat režim a skončil na šibenici. O smrti manžela se Josefa Slánská dozvěděla z novin

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: (Autor neznámý) Wikimedia Commons/Public domain

Rudolf Slánský

Zatímco se její manžel poctivě věnoval své stranické funkci, ona se starala o domácnost a plnila veškeré jeho úkoly. Jejich přítel jim vždy sliboval jisté výhody, kterých se nikdy nedočkali.

Článek

Manžele Rudolfa a Josefu Slánské spojoval komunistický režim i přesvědčení. Ani jeden do konce svého života nezpochybňoval to, co společně budovali. Když bylo Josefě 16 let, vstoupila do komunistické strany. V té době skončila na několik dnů za mřížemi, a to kvůli své účasti na demonstraci. Do vězení tuto mladou dívku přišel navštívit Rudolf, který byl zrovna se svým kolegou Klementem Gottwaldem ve straně. Po propuštění se Josefa k Rudolfovi nastěhovala a prohloubil se i její soukromý vztah s Gottwaldem.

Někteří se domnívali, že byla jeho zpovědnicí. A některé informace, které jí budoucí první dělnický prezident řekl, si s sebou vzala i do hrobu. Nikomu je nikdy neprozradila, a to ani svému manželovi. Rudolf žil s Josefou pět let, než se jim narodil jejich první syn Rudolf. O dva roky později se partneři vzali. Poté, co světu hrozila druhá světová válka, se dvojice rozhodla odstěhovat do Moskvy.

Foto: (autor neznámý) Wikimedia Commons/Public domain

Kaplička v obci Razová, kam byla vyhoštěna Slánského rodina.

V Moskvě jim unesli dítě

Když se odstěhovali do Sovětského svazu, jejich vztah poprvé zažil těžkou zkoušku. Když jejich narozenou dceru hlídal mladší bratr, neznámá žena ji unesla v parku. Když manželé prosili Gottwalda a Stalina o pomoc, dočkali se jen výsměchu. „Uděláte si nové dítě,“ řekl Klement Gottwald svému příteli. Manželé státníkům vyčítali jejich přístup a nepochopili, proč se jejich přítel zachoval tak netaktně.

Zlé časy však manželé zažívali i poté, co se jim narodila další dcera Marta. Rudolf Slánský začal pracovat jako generální tajemník a ochránce Gottwalda. Jeho žena zůstala v domácnosti a starala se o jejich dvě děti. To nejhorší přišlo v podvečer, který manželé strávili na návštěvě u Antonína Zápotockého. Když se vraceli domů, čekali na ně agenti StB. Začali proti Rudolfovi vést politické procesy, které se dotkly celé jeho rodiny.

Foto: Národní archiv České republiky/Wikimedia Commons/Public domain

Rudolf Slánský vypovídá před soudem, který nakonec rozhodl o jeho osudu.

Komunismus mu zlomil vaz, žena ho dále budovala

Vyšetřovatelé nakonec rozhodli, že Rudolf Slánský je vinen. Odsoudili ho a Josefě nařídili, aby se odstěhovala do vesnice Rázová u Bruntálska. Na začátku prosince v roce 1952 navštívila svého manžela ve vězení. Ona však netušila, že se shledali naposledy, protože Rudolfa čekala šibenice. Hned druhý den ho popravili a on své ženě nic neřekl.

Josefa, která nic netušila, se dále starala o rodinu a vykonávala všechny možné činnosti. Když šla koupit maso, přibalila ke svému nákupu i noviny. V těch měla původně zabalené maso. Z nich se nakonec dozvěděla, že její manžel Rudolf Slánský byl popraven. Ona však své názory nikdy nezměnila, podepsala Chartu 77 a dále se snažila budovat to, co založil její manžel.

SLÁNSKÁ, Josefa: Zpráva o mém muži, vyd. nakladateství Svoboda : Praha 1990

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Šibenice

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz