Hlavní obsah
Zdraví

Obezita nás všechny stojí miliardy, a přitom má snadné řešení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels-photo-4728884

Obezita

Obézní lidé jsou více nemocní. To je prokázaný fakt. Jejich nemoci nastupují dříve, jsou komplikovanější a mají horší průběh. Zdravotní systém to stojí miliardy. Má to snadné řešení?

Článek

Obezita a nemoci

Zdravotní rizika obezity jsou dlouhodobě vědecky prokázané a snad se nenajde nikdo, kdo by to zpochybňoval. Mezi hlavní rizika obezity patří zejména:

  • Diabetes melittus 2. typu. Lidově cukrovka bez inzulínu.

Trpí jí až 90 % všech obézních lidí. Ve většině případů by měla jednoduchou léčbu. Stačilo by zhubnout. Snížení hmotnosti ve většině případů vede alespoň ke zmírnění nemoci. U obézních lidí je její léčba doživotní a stojí nemalé peníze každý měsíc a každý rok jejich života. Tato cukrovka 2. typu může vést k dalším komplikacím:

  • infarkt myokardu
  • cévní mozková příhoda
  • zúžení cév dolních končetin s následným rozvojem diabetické nohy
  • diabetická noha - to jsou bércové vředy, gangrény a někdy nutnost amputace
  • diabetická retinopatie - onemocnění sítnice může vést až k oslepnutí
  • diabetická nefropatie - onemocnění ledvin může vést až k jejich selhání
  • Hypertenze - vysoký krevní tlak

Vztah obezity a rozvoje vysokého krevního tlaku je dostatečně prokázaný. Opět ve většině případů by stačilo zhubnout. Příznaky by se minimálně zmírnily. Jinak to znamená doživotní léčbu.

  • Dyslipidémie - Zvýšená hladina tuků

Platí totéž. Redukce váhy, nebo doživotní léčba.

  • Dna
  • Onemocnění ledvin i bez rozvoje cukrovky. Ledviny obézního člověka jsou mnohem více zatěžovány.
  • Spánková apnoe

Stupně obezity

  • nadváha BMI 25 - 29,9 riziko onemocnění mírně zvýšené
  • obezita 1. stupně BMI 30 - 34,9 riziko onemocnění zvýšené
  • obezita 2, stupně BMI 35 - 39,9 riziko vysoké
  • obezita 3. stupně BMI 40 - - riziko velmi vysoké

Léčba obezity

O kvalitní léčbě obezity bylo již napsáno mnoho. Naprosto chápu, že to není jednoduché a obézní lidé si to nevybrali dobrovolně. Ale ani rezignace není řešení. Je to jako se vším v životě. Není to spravedlivé. Každý máme jinou genetickou výbavu a jiné návyky z dětství.

Kvalitní léčba obezity rozhodně patří do rukou odborníků. V dnešní době nutričních terapeutů. Pozor těch s diplomem z lékařské fakulty, ne samozvaným odborníkům. A opravdovou obezitu nikdy nevyléčíte pomocí zaručených diet. Pro závažné případy existují po republice lékařská centra pro léčbu obezity.

Alkoholici a kuřáci

Patří do mého oboru adiktologie. A každý člověk s nadváhou, nebo obézní může poprávu říci, že si také způsobují celou řadu nemocí. A mají naprostou pravdu. Kouření a nadměrná konzumace alkoholu způsobuje obrovskou plejádu nemocí.

Ale konzumenti alkoholu a kuřáci platí navíc alespoň spotřební daň.

Obézní lidé do systému nepřispějí ani korunou navíc. Vybraná spotřební daň z alkoholu a tabáku sice nepokryje všechny náklady spojené s řešením vzniklých problémů, ale kuřáci a alkoholici zaplatí navíc alespoň něco.

Má to snadné řešení?

Ideálním řešením by byla kvalitní léčba pro všechny obézní lidi a jejich následné udržení si váhy. Obezita stejně jako alkoholismus je nemoc a zaslouží si léčbu. Svět není spravedlivé místo. Někdo se narodí se sklonem k alkoholismu, někdo k obezitě. Oba pro léčbu musí přinést oběť. Alkoholik abstinovat a obézní člověk dodržovat pravidla životosprávy.

Ale co s obézními lidmi, kteří se léčit nechtějí, nebo nejsou ochotni dodržet nutná omezení?

Řešení je obrovsky jednoduché. Stejně jako konzumenti alkoholu a kuřáci by měli přispět do systému nějakou korunou navíc. Zdanit cukr a bůček je systémově obrovsky složité, ale už máme propracovaný systém pravidelných preventivních kontrol u praktického lékaře. Stačilo by u každé preventivní kontroly každého zvážit. Centrální registr by spočítal aktuální BMI a každého zařadil do kategorie plateb zdravotního pojištění.

Například:

  • nadváha BMI 25 - 29,9 + 5 % ke stávajícímu zdravotnímu pojištění
  • obezita 1. stupně BMI 30 - 34,9 + 10 %
  • obezita 2, stupně BMI 35 - 39,9 + 15 %
  • obezita 3. stupně BMI 40 + + 20 %

Nebo 1 % za každý bod BMI nad 25

Každý, kdo by nepřišel na pravidelnou plánovanou preventivní kontrolu u praktického lékaře, by byl automaticky zařazen do nejvyšší sazby.

A kontrola váhy by byla povinná u každého jiného lékaře, nejen u praktika. To by zamezilo případnému švindlování u praktiků kamarádů. Zvážit a zapsat váhu do registru je pro sestru otázkou sekund.

Mgr. Radek Talpa adiktolog

Zdroje:

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra

Národní zdravotní informační portál

Zdraví. Euro. Cz

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz