Hlavní obsah
Zdraví

Jak na vyváženou stravu při hubnutí: Klíč k úspěchu bez hladovění

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: jan_photo. Čerpáno z Pixabay.com.

Hubnutí představuje pro mnoho lidí nesplnitelný úkol, protože v jeho průběhu velmi často hladoví. Problematické může být i přílišné omezení kalorií v průběhu dne, protože můžete cítit nežádoucí únavu. Jde to i jinak! A my vám povíme, jak na to.

Článek

Aby mohlo dojít k postupné ztrátě hmotnosti, neobejde se to bez revize příjmové a výdajové bilance. Pokud totiž přijmete větší množství energie, než kolik jí tělo dokáže v průběhu dne spálit, přebytečné kalorie se uloží do tukových zásob, kterých je pak složité se zbavit.

Když ale budete naopak přijímat kalorií příliš málo, může dojít ke zpomalení metabolismu, který bude pomaleji spalovat i běžné množství přijaté energie. Při úspěšném hubnutí je tedy důležité zachovat určitý rozumný kompromis a stravovat se vyváženě.

Jak to ale dělat správně?

Záleží na tom, jak často jíte?

Každý z nás je jiný, takže co vyhovuje vašim známým, nemusí být ideální varianta pro vás. Někomu vyhovují tři větší jídla denně, další lidé zase preferují pět menších jídel v průběhu dne. Podstatné je, jak každé jídlo vypadá (z pohledu živin) a jak velká je porce.

Obecně se každopádně nedoporučuje příliš dlouho hladovět, protože pokud budete jídlo odsouvat, může to skončit tak, že na posezení spořádáte vše, co vám přijde pod ruku. Ve finále tedy v průběhu jednoho jídla výrazně převýšíte doporučený příjem kalorií.

Foto: the5th. Čerpáno z Pixabay.com

Čemu se při hubnutí vyhnout

Jak jistě správně tušíte, při hubnutí a sestavování vyváženého jídelníčku budete muset brát v úvahu řadu nápojů a potravin, které sice nemusíte vyškrtnout ze sta procent, ale měli byste je výrazně omezit a dopřávat si je pouze velmi občasně.

Při hubnutí nebývá ideální fast food a jídlo s donáškou, které může být příliš velké a plné kalorických ingrediencí. Snažte se vyhýbat i nejrůznějším pochutinám a uzobávání, kterého se v průběhu dne dopouští mnoho z nás.

Častou mýlkou je i představa, že co je zdravé, to je zároveň i dietní. Proto se někteří lidé dopouští chyby, že zeleninový salát přelijí příliš velkým množstvím oleje. Případně jiné kalorické zálivky, která snahu o konzumaci dietního pokrmu prakticky vynuluje.

Dobré nemusí být ani potraviny, které nepřináší žádnou přidanou výživovou hodnotu. Pečivo a sacharidy v určité míře jíst můžete, mnohem lépe vás ale v jídle zasytí bílkoviny a štědrá porce ovoce a zeleniny, protože i při větším objemu obsahují jen málo kalorií.

Čemu je ale vhodné důsledně se vyhýbat, je alkohol. I když se to nezdá, je velmi kalorický a při častém pití může zcela rozhodit vaši energetickou bilanci. Pozor také na džusy, které by se měly ředit vodou.

Jak jíst při hubnutí správně

Cítit se plně při menším množství kalorií? Může to znít jako další trik na hubnutí, ale není tomu tak. Koncept energetické hustoty může při hubnutí skutečně pomoci.

Jednoduše řečeno, energetická hustota je počet kalorií (energie) v určitém množství potraviny. Vysoká energetická hustota znamená, že v malém množství potraviny je hodně kalorií. Nízká energetická hustota znamená, že ve velkém množství potraviny je málo kalorií. Ve zkratce to znamená, že i když sníte více potravy, ve skutečnosti byste neměli přibírat, ale hubnout.

Zde je rychlý příklad s rozinkami a hrozny. Rozinky mají vysokou energetickou hustotu - 1 šálek rozinek má asi 480 kalorií. Hrozny mají nízkou energetickou hustotu - 1 šálek hroznů má asi 104 kalorií.

I přesto, že hrozny a rozinky jsou jen jiná podoba té stejné věci, způsob zpracování nebo čerstvost může ovlivnit, jestli budete po vybrané potravině spíše hubnout, nebo přibírat. (A týká se to například i způsobu přípravy jídel. Smažení je kalorické, pečení a dušení bývá dietnější.)

Určitě tedy nešlápnete vedle, když do jídelníčku při hubnutí zařadíte třeba:

  • Více vody
  • Zelený čaj
  • Rostlinné i živočišné proteiny (luštěniny, tofu, libové maso, polotučné mléčné výrobky…)
  • Více čerstvého ovoce a zeleniny

Zcela vyhýbat se nemusíte ani sacharidům. Vždy jich ale jezte v jednom jídle trochu méně a vybírejte si ty zdravější. K nim patří třeba celozrnné pečivo, tmavá rýže, celozrnné (nebo klidně i luštěninové) těstoviny a podobně. Výhodou celozrnných variant je pak to, že do jídelníčku tímto způsobem přidáte i extra porci vlákniny, která je důležitá pro normální trávení.

Sem tam si pak můžete dopřát i něco méně zdravého, co máte rádi. Pokud to budete konzumovat jen občas a v malém množství, nic by se stát nemělo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz