Hlavní obsah

Zdravé potraviny pro každý den: Co zařadit do jídelníčku?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor silviarita. Čerpáno z webu Pixabay.com

K pevnému zdraví se můžeme během času projíst. Právě proto je důležité se zaměřit na zvýšenou konzumaci zdravých potravin, které nám mohou s dosažením tohoto cíle hravě pomoci. Které ale upřednostnit? Na to se podíváme v článku!

Článek

O zdravých potravinách a jejich důležitosti pro lidské zdraví se hovoří snad všude. I přesto se však těmito doporučeními odborníků málokdy řídíme. Ve srovnání s mrkví je totiž zmrzlina nebo balíček slaných krekrů mnohem lákavější.

Zdravá životospráva však občasnou konzumaci méně zdravých potravin nevylučuje. Zvlášť pokud se to s nimi nepřehání a nejíme je příliš často.

Kterých potravin si tedy běžně dopřávat co nejvíc? Na to se půjdeme hned podívat!

TOP zdravé potraviny pro každý den

Mandle

Mandle jsou zdrojem hořčíku, vápníku a kyseliny listové. Pouhých 30 g mandlí pokrývá velkou část denní potřeby vitaminu E. A většina tuku v mandlích je ve formě mononenasycených mastných kyselin. Tento typ tuku, pokud nahrazuje nasycené tuky, je spojován se zdravím srdce.

Ořechy jsou vhodným doplňkem zdravé stravy. Mohou však obsahovat velké množství kalorií. Dávejte si proto pozor na velikost porcí a ujistěte se, že vybrané ořechy odpovídají vašemu dennímu kalorickému plánu.

Jablka

Jablka jsou úžasně křupavá, chutná a snadno dostupná. Obsahují navíc velké množství vlákniny, která je důležitá pro normální vyprazdňování. Také v nich ale najdeme spoustu vitamínu C, který je důležitý pro naši obranyschopnost.

Borůvky

Dalším skvělým ovocem, které lze zařadit do každodenního jídelníčku, jsou borůvky. Samotné borůvky, v jogurtu nebo přidané do salátu jsou plné fytonutrientů. Příkladem jsou antokyany, které borůvkám dodávají barvu a jsou mimo jiné spojovány se zdravou pamětí.

Borůvky obsahují také vitamin K. Tento vitamin podporuje tělesné buňky, zdravý krevní oběh a zpracování vápníku. Vitamin K spolupracuje s manganem, který se v borůvkách také nachází.

Brokolice

Brokolice zvyšuje výživovou hodnotu jídel s obilovinami, fazolemi nebo vejci. To proto, že brokolice obsahuje vitamin C, který pomáhá tělu vstřebat z těchto potravin více železa než v opačném případě. Brokolice je také zdrojem vápníku. A brokolice je také zdrojem vitaminu A, který podporuje zdravý zrak.

Losos

Mořské plody obecně, a zejména losos, jsou vhodnou volbou pro doplnění bílkovin ve stravě. Pokud můžete lososa použít místo masa s vyšším obsahem tuku, je to ještě lepší. Losos je pravděpodobně nejznámější pro své omega-3 mastné kyseliny. Tyto tuky se nazývají EPA a DHA a mohou podporovat zdraví srdce, funkci mozku a zdravé klouby.

Špenát

Špenát obsahuje vitaminy A a C, draslík, karotenoidy a kyselinu listovou. Mezi karotenoidy obsažené ve špenátu patří betakaroten, lutein a zeaxantin. Tyto fytonutrienty podporují zdravý zrak a správné fungování tělesných buněk. Špenát je také zdrojem železa.

Polotučné a nízkotučné mléčné výrobky

Mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem bílkovin, proto se hodí je v průběhu dne zařadit do jídelníčku. Důležité však je, aby byly buď polotučné, anebo nízkotučné. V případě, že budete preferovat plnotučné varianty, hrozí nejen zvýšení cholesterolu, ale i možné problémy s krevním cukrem.

Celozrnné výrobky

Milujete rýži, těstoviny a pečivo? Pak zkuste jejich celozrnné varianty, které jsou výživově hodnotnější a obsahují větší procento vlákniny. Vláknina podporuje normální trávení, ale také nás dokáže nasytit na delší dobu. Také přispívá k udržování normální hladiny krevního cukru, takže dejte celozrnným výrobkům určitě šanci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz