Hlavní obsah
Jídlo a pití

Vánoční štola krok za krokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Anna Weidlein

Pečení štoly patří v některých rodinách k vánočním tradicím.

Už máme po třetí adventní neděli a Vánoce jsou prakticky za rohem. Pečení cukroví je v plném proudu a my si proto dnes připravíme vánoční štolu.

Článek

Původně byla štola určená k přípravě během prvního adventního týdne a nechávala se uležet do Vánoc. Pokud si ji připravíte teď a necháte ji odpočívat do Štědrého dne, bude to i s dvoutýdenním zpožděním bohatě stačit.

Na těsto budeme potřebovat:

· 150 g másla

· 150 g cukru

· 1 balení vanilkového cukru

· 3 vejce

· 250 g plnotučného tvarohu

· špetku soli

· šťávu z 1 citronu (lze nahradit šťávou koupenou, pokud nechcete odšťavňovat ovoce)

· šťávu z 1 pomeranče (pokud se vám nehodí vymačkávat pomeranč, můžete šťávu nahradit pomerančovým džusem, na výsledku to není poznat)

· 600 g hladké mouky

· 1 balení prášku na pečení

· 120 g rozinek

· 120 g mletých mandlí nebo lískových oříšků

· 180 g (dle libosti i méně) kandovaného ovoce

Na obalení štoly:

· moučkový cukr

· máslo

Návod na přípravu:

Nejprve si v míse smícháme mouku s práškem na pečení, rozinkami, mletými mandlemi a kandovaným ovocem. Vše důkladně promícháme a dáme na stranu, protože tuhle směs budeme potřebovat až za chvíli.

Do druhé mísy připravíme máslo, cukr a vanilkový cukr. Teď přichází na řadu mixér, případně kuchyňský robot. Tyhle tři věci je potřeba vyšlehat do jemné pěny. Alespoň podle receptu. Směs projde přibližně třemi stádii. Hned po tom co začnete šlehat, bude směs nejspíš plná máslových hrudek a nebude vypadat míč vzhledně. Toho se vůbec nelekejte a mixujste dál. Ve druhé fázi se začíná máslo rozpadat a mísit s cukrem, to vzhledově připomíná popcorn. V poslední části míchání se máslo kompletně smísí s cukrem a připomíná bramborovou kaši. Pokud chcete mixovat dál až do pěny, můžete. Pokud vás od mixéru bolí ruka a dál míchat nechcete, nemusíte. Štola bude i tak chutná. V této chvíli se vyplatí přivolat dobrovolníka. Do směsi másla a cukru budeme postupně přilévat vejce. Osvědčilo se mi si je před přidáváním do těsta rozklepnout do separátní misky. Není potřeba je promíchávat, stačí tak jak vyklouznou ze skořápky. Zapneme mixér a vejce po troškách/jednotlivých kusech přiléváme do směsi. Dále přidáme tvaroh (po menších kouscích), šťávu z pomeranče a šťávu z citronu. Pokud jste se rozhodli použít šťávu/džus přímo z obchodu, osvědčilo se mi používat na odměření panáka. Půl panáka citronové šťávy, jeden celý panák pomerančové šťávy. Pokud byste si přece jen nebyli jistí s množstvím citronu, platí pravidlo „méně je více“. Kyselou štolu asi nikdo nechce.

Pokud v těstě i po chvíli mixování pořád vidíte malé hrudky tvarohu, vůbec to nevadí a ničemu to neuškodí.

Teď přichází čas na smíchání obou směsí (jednu jsme připravovali na začátku, s moukou a kandovaným ovocem, druhá je ta tekutá s máslem a tvarohem). Za stálého mixování přisypáváme po troškách sypkou směs do tekuté. Po smíchání všech ingrediencí ještě těsto prohněteme ručně, aby se všechno lépe propojilo.

Nakonec už zbývá jen vytvořit z těsta tvar štoly. Tvarem se může přiblížit něčemu mezi sekanou a nohavicí štrůdlu. Pro inspiraci přidávám obrázek. Štola nabude během pečení na objemu, doporučuji proto použít větší plech, i když se může zdát, že menší bude stačit.

Foto: Anna Weidlein

Šiška vánoční štoly


Šišku položíme na máslem vymaštěný a moukou vysypaný plech a pečeme v troubě na 180 °C přibližně 50 minut. Po zhruba 50 minutách zabalíme štolou do alufolie a snížíme teplotu pečení na cca 150 °C.

Než se nám štola dopeče, rozpustíme si ¼ kostky másla, kterým štolu po vytažení z trouby potřeme. Nakonec zbývá štolu jen posypat moučkovým cukrem.

Štolu necháme chvíli odpočívat a až vychladne, zabalíme ji znovu do alufolie a dáme na chladnější místo (ideální je předsíň nebo nevytápěná chodba, případně balkon) odpočívat do Vánoc.

A pokud byste hledali ještě další inspiraci na vánoční cukroví, tady najdete recept na domácí marcipánové polomáčené a tady na perníčky, které nemusíte nechávat uležet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz