Hlavní obsah
Zdraví

Mýty první pomoci: Při křečích ho hlavně zalehni a dej mu klacek do pusy, aby se nepokousal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jakub Staněk- fotograf ZDrSEM (foto se souhlasem)

V minulém článku jste se dozvěděli, že celotělové křeče nezpůsobuje jen epilepsie. V tomto článku se dozvíte o první pomoci a o mýtech, které jsou s celotělovými křečemi spojované.

Článek

To, že celotělové křeče mohou být vyvolané například otravou plynem (který nemusí být vidět ani cítit), úrazem elektrickým proudem nebo srdeční zástavou, už víme. Pojďme se nyní společně podívat na zoubek první pomoci.

I v tomto článku platí, že se budeme bavit o křečích celého těla, a ne o lokálních křečích (které si můžete vyléčit teplem, protahováním a doplněním hořčíku a vápníku).

První pomoc u celotělových křečí

Rozdělíme si jí na 3 části:

1. Bezpečnost

2. Co dělat při křečích

3. Co dělat po křečích

1. Bezpečnost

Nezapomínejte, že vaše zdraví je vždy na prvním místě. Před vkročením do záchranné akce se zastavte, rozhlédněte se a zvažte co a jakou silou se stalo.

Je tam krev, před kterou by bylo dobré se chránit? Nasaďte si rukavice/jinou nepropustnou ochranu (sáček, kondom).

Neleží postižený na porušeném elektrickém kabelu?

Pokud je situace bezpečná, nebo sice bezpečná není, ale vy se vědomě rozhodnete i tak jít zachraňovat a riziko podstoupit, jdete do akce.

2. První pomoc při křečích - nesahej na něj

Ano, čtete dobře. Pokud je dotyčný uprostřed celotělového křečového záchvatu, nemáte mu, jak od křečí pomoct (pokud nejsou způsobené elektrickým proudem). Nevěříte? Většina celotělových křečí vzniká v mozku, takže ničeho nedosáhneme, pokud postiženého zalehneme, budeme ho násilím držet nebo dělat další nesmysly, jako třeba otevírat mu pusu, aby si nepřekousl jazyk. Naopak, jak už jste asi pochopili, situaci zalehnutím/násilným bráněním můžeme ještě zhoršit.

Postižený křeče neovládá a má opravdu sílu. Buď může ublížit on vám nebo vy jemu, pokud mu v křečích budete fyzicky bránit. Jsou zaznamenány případy, kdy zachránce v dobré víře zlomil křečujícímu chudákovi kost, když se mu snažil v křečích zabránit.

Foto: pixabay

První pomoc při křečích je vlastně dost jednoduchá:

  • nechte ho dokřečovat
  • odstraňte předměty o které by se mohl poranit
  • volejte záchranku

Ještě je možné chránit hlavu, pokud si ji postižený při křečích zraňuje. Něco mu pod hlavu šoupněte (bundu, mikinu, né ruce), ale po křečích je potřeba to hned vyndat! Jinak se z mikiny stává „polštářek do rakve“ blokující dýchání zapadlým jazykem.

Foto: Barbora Petrová

Polštářek pod hlavou bezvědomého člověka je cesta na hřbitov.

3. Dokřečoval? Čas na akci

Po křečích konečně přichází čas na to stát se superhrdinou. Máte 2 možnosti, jak na to:

  • Nic z postiženého neteče - pokud mu z úst nevytéká krev či sliny, zakloňte mu hlavu a zkontrolujte kvalitu jeho dýchání.
  • Něco mu z pusy teče - v tom případě ho překulte na bok a zkontrolujte kvalitu dechu v této poloze.

Po křečích se může člověk začít probouzet, ale taky nemusí (například po srdeční zástavě). Pokud se bude probírat, bude to pomalé, bude unavený, pravděpodobně zmatený. Pokud zůstává v bezvědomí, stále mu kontrolujte dech.

A pokud je s dýcháním něco špatně, začněte mu stlačovat hrudník.

Foto: Barbora Petrová

Záklon hlavy.

Mýtus: vytáhni mu jazyk z pusy, aby se jím neudusil

Toto doporučení si mezi lidmi žije vlastním životem. Proč je to hloupost?

• Do pusy mu svoje prsty strčte jen v případě, že o ně plánujete přijít.

• Během křečí se do mu do pusy (v lepším případě pro vaše prsty) přes zatnutí čelisti vůbec nedostanete.

• Po křečích mu taky z pusy jazyk vytahovat nemusíte, zapadlý jazyk odblokujete elegantním a hlavně pro prsty bezpečným záklonem hlavy.

Mýtus: dej mu něco mezi zuby, aby si ten jazyk nepřekousl

To je také pěkná hloupost. Pokud je člověk v křečích, do pusy mu nic nestrčíte. Tu pusu bez heveru nerozevřete. A pokud mu chcete vrazit něco mezi zuby, budete se jich muset nejprve zbavit (a ano, světem koluje nejedna historka o epilepticích s vymlácenými zuby). Takže raději počkejte, až dokřečuje a poté mu v poloze na zádech nebo na boku zkontrolujte dýchání.

Shrnutí:

  • Když křečuje, volej záchranku a v křečích mu nebraň.
  • Po křečích kontroluj dech.
  • A dej si pozor na sebe!

Zdroje:

Kurzy první pomoci ZDrSEM

ERC guidelines 2021

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz