Hlavní obsah
Názory a úvahy

Senioři jsou zklamaní, protože jim penze zůstanou malé. Do práce si ale přivydělat nepůjdou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Včera Ústavní soud rozhodl o tom, že důchody zůstanou takové, jaké jsou. A to se některým seniorům nelíbí, protože dle jejich názoru by si zasloužili mít mnohem větší penze. Ale za co, když si na to nevydělali?

Článek

Posledních několik měsíců je aktivní a velmi časté téma senioři a jejich penze. Ano, důchodci si prostě pořád dokola budou stěžovat na to, že mají malé důchody, nemohou z toho vyžít a nezbývá jim ani koruna navíc do dalšího měsíce. Tito penzisté ale vždy zapomenou podotknout, že si na svou penzi vydělávali sami. A protože brali nízkou mzdu, mají nízký důchod. Není možné, aby senioři brali několikanásobně větší důchod jen proto, že si zrovna stěžují na aktuální inflaci. Bohužel tato doba tady je, ale zase se brzy přežene. Proto se každý musí uskromnit a pochopit, že každý den není posvícení. To ale seniorům prostě nevysvětlíte, ani po dobrém, ale ani po zlém.

Chtějí více, ale do práce nepůjdou

Největším paradoxem na tom je fakt, že si na své penze stěžují ti senioři, kteří by si ještě mohli v klidu přivydělat. Jsou to lidé mezi 64-70 roky, kteří by klidně na 4 až 6 hodin mohli jít někam do obchodu na pokladnu nebo uklízet kanceláře hezky v klidu, bez stresu a především bez námahy. Moje babička si na svou penzi také stěžuje, není nadšená, ale protože chce být ještě mezi lidmi a má trochu síly, chodí si na 4 hodiny denně přivydělávat formou úklidu. A je velmi spokojená, protože si svou práci udělá v klidu, bez stresu, nemusí se zbytečně honit a nikdo na ní netlačí. Když nechce, nepůjde. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o odpolední úklid, za který bere 190 korun na hodinu, je velmi spokojená.

Její penze činí 20 244 korun měsíčně, ale z brigády má vedlejší příjem kolem 10 až 12 tisíc, podle odpracovaných dnů a hodin. A proto si nestěžuje. Z těchto peněz nakonec i něco málo ušetří a následně jede na dovolenou. Proč si tedy nejdou vydělávat i ostatní? Lidé si totiž velmi často pletou pojem penze a nic nedělání. To, že máte právo na důchodový věk a odchod do důchodu přece neznamená, že nemáte chodit do práce a máte sedět doma. Bohužel, dnešní penzisté hřeší na to, že jsou v důchodu, vše by chtěli zadarmo, ale sami se nepřičiní ani trochou snahy. Jen by čekali, co jim spadne do klína a to je chyba dnešního státu. Proto je také správně, že se odchod do důchodu posouvá.

Jezdí zadarmo, tak na co ty peníze potřebují?

Dalším faktem je, že dnešní penzisté nad 65 let jezdí hromadnou dopravou zadarmo. S tím tedy osobně nesouhlasím a myslím si, že by se tato výhoda měla věkově posunout. Ještě před několika lety to bylo tak, že senioři nad 70+ jezdili zadarmo. Proč nyní jezdí již od 65 let zadarmo, když mnozí z nich ještě pravidelně chodí do práce, do řádného důchodu nešli a jen těží z toho, aby co nejvíce ušetřili? Na to pak právě doplácí ti senioři, kteří již do práce jít nemohou a opravdu potřebují každou korunu ušetřit. Těch je ale málo. Upřímně nevím, jaké výdaje mohou senioři mít, ale domnívám se, že penze kolem 20 tisíc korun jim musí stačit.

Tito lidé si nekupují oblečení, neplatí si většinou internet ani telefon, protože buď si jednou za měsíc dobijí kredit, nebo jim to zajistí jejich rodina. Většinu léků mají zadarmo a jídlo, které zkonzumují, není zase tak markantní, aby se to na rodinném rozpočtu výrazně podepsalo. Tito lidé jen rádi nadávají a neustále si na něco stěžují. V dnešní době jsou na tom mnohem hůře matky samoživitelky, které sice do práce chodily, ale mateřská není tak velká, aby jim zajistila příjem pro jejich dítko. Proto tyto maminky mnohdy chodí po nocích do práce a snaží se sehnat korunky navíc. Některé z nich například roznáší letáky s dítětem v kočárku a nemají čas si neustále na něco stěžovat.

Důchodci neuspěli, to zase bude zle

Ano, Ústavní soud rozhodl o tom, že nepřidání peněz formou valorizace je správně. A stížnosti se jen hemžily. Lidé si stěžují na to, jak důvěřovali tomuto soudu a ten je zklamal. Soud neudělá nic, co by bylo špatně. Kdyby proto soudci uznali, že vláda rozhodla špatně, rozhodně by je v tom nepodporovali. Seniorům tedy nezbývá nic jiného než se smířit s tím, že musí se svou penzí vyžít. Stačí se jen uskromnit a žít v poklidu. A kdo nemá peníze a chtěl by jet na dovolenou, bude si muset dojít na brigádu a na své aktivity si vydělat. Dnes se dá dělat hodně prací i z domova a tito lidé by následně nemuseli ani nikam docházet. Stačí pouze hledat řešení a nestěžovat si.

Zdroje: Vlastní názor autorky, autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz