Hlavní obsah
Lidé a společnost

Josef Alois Náhlovský měl pověst hypochondra a bál se smrti. Za vše mohl chřestýš jeho kamaráda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Měl rád svou práci, ale stejně tak neodmítl přítomnost ženy. Na těch si zakládal po celý svůj život. Postupem času si vytvořil i jinou zálibu, a to takovou, že často navštěvoval lékaře, které zbožňoval.

Článek

Josef Alois Náhlovský se narodil 15. prosince 1949 v Lomu u Mostu a zemřel 7. dubna 2022 v Ústí nad Labem. Byl to významný český komik, bavič, hudebník, a také příležitostný herec a spisovatel. Ve své umělecké kariéře si vybudoval charakteristický komický styl, kde představoval vychytralého prostého člověka, který svou naivitu proměňoval v překvapivou moudrost.

Jeho postava, která se inspirovala tradičním českým hrdinou, takzvaným hloupým Honzou, mu umožňovala úspěšně proplouvat skrze různé životní nástrahy, a přitom bavit publikum svým jedinečným humorem. Tím se zapsal do paměti několika diváků, a to různých věkových kategorií.

Měl pověst hypochondra

Ačkoliv se vždy usmíval a na první pohled rozdával dobrou náladu všude, kde se objevil, i jeho trápily jisté problémy, se kterými pravidelně chodil k lékaři. „Přijedete do nemocnice, že vám něco je, ale lidé nevěří a dělají si legraci. Já se jen hlídám, a když se mi něco nepozdává, konzultuji to s lékaři,“ řekl v jednom ze svých rozhovorů a snažil se obhájit své pravidelné návštěvy lékaře.

Jak o něm následně prozradili i jeho přátelé, byl celý život chronicky nemocný a s každou nemocí šel k lékaři. Byl tam někdy častěji než doma. Jenže to nedělal kvůli svému dobrému pocitu nebo zálibě, ale mohla za to špatná zkušenost, kterou si s sebou nesl do života od mládí.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Josef Alois Náhlovský nikdy neztrácel úsměv na tváři.

Trauma ze smrti si nesl od mládí

Když mu bylo 20 let, s kamarádem slavil v jeho bytě silvestr. Jenže jeho kamarád byl vášnivý chovatel hadů, který jich měl několik desítek. Když bylo krátce po půlnoci, jeho kamaráda uštkl chřestýš. Josef mu okamžitě volal sanitku, ale pomoc nepřijela.

„Když jsem jim do telefonu hlásil, co se stalo, odpověděli mi, ať si jdeme na silvestra dělat blázny z někoho jiného,“ prozradil bavič důvod svého traumatu a strachu ze smrti. Když však do telefonu prozradil své jméno, záchranná služba ihned přijela. Od té doby byl však mezi lékaři vyhlášený a oni mu většinou nevěřili, když je sám potřeboval.

Byl bezdětný a rozvedený

Josef Alois Náhlovský nikdy neměl štěstí na tu pravou, se kterou by mohl založit rodinu. Ačkoliv byl ženatý, jeho manželství s krásnou Maruškou dlouho nevydrželo. Po několika letech vztahu se s manželkou rozvedl a znovu zůstal sám. Jednou dokonce prozradil, že ho myšlenka na děti neustále trápí.

Ke konci svého života žil se svou partnerkou v Luhačovicích a toto lázeňské město si pochvaloval. Josef však začal výrazně hubnout a přátelé si začali všímat, že je něco špatně. Ke konci svého života čelil Josef Alois Náhlovský vážné nemoci, která vyústila v akutní operaci. Bohužel se z ní již neprobudil.

Na konci života ho za ruku držela exmanželka

Josef Alois Náhlovský odešel do bavičského nebe 7. dubna 2022. paradoxem je, že poslední chvíle jeho života s ním strávila jeho bývalá manželka, se kterou se rozvedl. „Ještě před týdnem, ač jsi byl v umělém spánku, držela jsem tě za ruku a věřila jsem, že mě slyšíš, a doufala, že to zvládneš. Nikdy nezapomenu,“ sdílela tehdy na sociálních sítích jeho bývalá žena Marie.

Jeho přátelé prozradili, že nebýt jeho bývalé ženy, sám by do nemocnice nikdy neodjel. Měl totiž strach, že by si lékaři znovu mohli myslet, že si vymýšlí a nikdo by mu nepomohl. Kdyby šel možná k lékaři dříve, mohl nás do dnešního dne bavit svým neúnavným humorem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz