Hlavní obsah
Cestování

Hrad Kokořín nechal král zařadit na seznam prokletých pevností. Dnes láká na legendy o strašidlech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: Jan Sovka aka sovicka – Vlastní dílo, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2071184

Starověké hrady byly budovány velmi fortelně, aby vydržely staletí. Kokořín měl také namále, ale zničit ho nedokázali husitští dobyvatelé, loupežníci, ani sám král. Perla kokořínských lesů tak stále ukrývá tajemství.

Článek

Legenda praví, že hrad Kokořín založil kdysi dávno rytíř Okoř z Dubé, který zasnoubil svého syna s dcerou váženého Ctibora, pána tvrze z nedaleké Vidimi. Synovo srdce ale patřilo jiné dívce, a tak když starý Okoř opustil tento svět, vzepřel se jeho syn otcově volbě a pojal za manželku krásnou dceru majitele jen o něco vzdálenějšího hradu Houska. A láska to byla skutečně veliká, protože ze zhrzeného Ctibora se od té chvíle stal závislý nepřítel a mladému páru nezbylo nic jiného než výstavný Kokořín navždy opustit.

Majitelé stavět nechtěli a hrad nechali chátrat

Pověst je krásná, ale skutečnost není o moc dobrodružná. V pískovcových stěnách nad údolím říčky Pšovky tu stála ve 13. století tvrz, z velké části vytesaná ve skále. Lokalita se natolik zalíbila pražskému purkrabímu Hynkovi Berkovi z Dubé, že když se mu podařilo získat zdejší panství, jen necelé dva kilometry od tvrze si na skalním ostrohu postavil hrad, který se měl stát stejně mocným, jako byl on sám. Tehdejší hrad ten dnešní ještě moc nepřipomínal, a také majitelé se v průběhu staletí měnili tak rychle, že žádný z nich po sobě nestihl zanechat něco, co by hrad vylepšilo.

Foto: Wikimedia Commons/Volně dostupné dílo

Zřícenina hradu v roce 1835.

A když pak pozvolné chátrání na počátku 15. století svým dobýváním poněkud uspíšili husité, neležela před Kokořínem žádná růžová budoucnost. Naopak to vypadalo, že hrad půjde k zemi. Jenže samotná poloha hradu ani jeho pevnost nedala spát králi Ferdinandu III. Když v polovině 17. století skončila třicetiletá válka, dostal panovník strach, že se hrad stane útočištěm některého z loupežníků. Tedy se jich v okolí pohybovaly bandy. Zařadil proto Kokořín na seznam takzvaných prokletých hradů, které bylo zapovězeno udržovat a opravovat. Hrad naštěstí nic v té době nepotřeboval.

Místo, kde se zrodily legendy

Legendou o loupežnících to ale nekončí. Kokořín je ke zrodu pověstí jako dělaný. Další legenda praví, že kolébka, která se nachází v interiéru prvního patra, má skutečně čarovnou moc. Když s ní dívka totiž zahoupe, do roka se stane matkou vlastního dítěte. Další legenda se vztahuje k místní studni. Praví, že když lidé do studny hodili kachnu, zanedlouho vyplavala v místním rybníce. Po setmění se kolem hradu navíc pohybuje Černý myslivec na černém oři, který vyjíždí z hradu za doprovodu smečky psů s ohnivými jazyky. Ti mu svítí na cestu, aby trefil zpět do hradu. Poslední legenda praví, že hrad obchází tajemná postava v bílém, která věž osvětluje.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz