Hlavní obsah

Zatopený lom v Cerekvi se pyšní křišťálově čistou vodou a písečným dnem. Hlavní atrakcí je žralok

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bystré oko

Zatopený lom Horní Cerekev na Pelhřimovsku je považován za jedno z nejčistějších a nejpřitažlivějších míst pro vodní radovánky na Vysočině. Tento skrytý poklad, umístěný na pravé straně silnice vedoucí směrem na Telč, v sobě ukrývá pravou oázu klidu.

Článek

Zatopený lom v Horní Cerekvi se nachází na jihovýchodním okraji města, a to mezi železniční tratí a silnicí směrem na Telč. Tato unikátní a kouzelná vodní plocha vznikla na místě bývalého kamenolomu, kde se několik desetiletí těžil kámen. Samotná těžba kamene byla ukončena v 80. letech 20. století a následně byla těžební jáma zatopena. Podle pamětníků a místní kroniky byl lom zatopen v roce 1980.

Potápění v lomu bylo zakázáno, sloužil jako záložní zdroj vody

Nejhlubší místo lomu dosahuje hloubky neskutečných 22 metrů, zatímco průměrná hloubka se pohybuje okolo 11 metrů. Rozměry vodní plochy jsou rovněž veliké. Na délku dosahuje přibližně 400 metrů a 150 metrů dosahuje na šířku. Dnes je tento lom bezesporu oblíbeným místem pro rekreační koupání a potápění. Podél lomu navíc vede turistická stezka, která poskytuje nádherné výhledy na lom a jeho okolí, což tomuto místu dodává svébytné kouzlo a turistům poskytuje dokonalý a nenahraditelný balzám na duši.

Foto: Lom Horní Cerekev-se svolením

Žralok v Lomu je místní atrakcí potápěčů.

Houbaři si zde navíc pochvalují místní lesy, které ukrývají pravé poklady. Do roku 2003 bylo v tomto lomu zakázáno potápění, protože sloužil jako záložní zdroj pitné vody pro město. Poté, co Horní Cerekev získala kvalitnější zdroj vody, bylo koupání a potápění v lomu povoleno a mezi místními se tento lom stal velmi oblíbeným.

Lom nabízí bohatou faunu i flóru, spatřit zde můžete i žraloka

Lom nabízí nejen krásy okolního přírodního bohatství, ale navíc je vybaven řadou zajímavých prvků, které zlepšují samotný zážitek z potápění. Pelhřimovský potápěčský svaz obohatil tuto lokalitu o několik instalací, včetně šestimetrové sochy žraloka v nejhlubším místě lomu. Dále se zde nachází vodní panny a proplavatelný sud, který slouží jako potápěčská atrakce. Zatopený lom je živým ekosystémem, kde se můžete setkat s hejny okounů, kaprů a bělic.

Foto: Bystré oko

Nádherný pohled na lom.

Kromě toho, pokud se návštěvníkům poštěstí a počasí přeje, mohou spatřit i úhoře nebo sumce. Kolonie mlžů pak zdobí osluněné stěny lomu. Toto kouzelné prostředí poskytuje ideální podmínky jak pro příležitostné plavce, tak pro vášnivé potápěče, kteří zde mohou objevovat podvodní život ve své plné kráse. Pokud se na toto místo chcete podívat, tak nejlépe autem nebo na kole.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz