Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vědci ukázali snímky zničené elektrárny Fukušima: Záběry ukazují roztavené palivo v reaktoru

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: autor neznámý- Wikimedia Commons/Public domain

Havárie v jaderné elektrárně Fukušima je druhou nejvážnější katastrofou tohoto typu, kterou svět zaznamenal. Přes využití moderních technologií a nasazení jaderných expertů zůstává aktuální stav prvního bloku této elektrárny neznámý.

Článek

11. března 2011 došlo v jaderné elektrárně Fukušima ke katastrofě, kterou lze bezprostředně označit za další havárií jaderné elektrárny, která je podobná té v Černobylu. Vše začalo nejsilnějším zemětřesením v historii Japonska, které vyvolalo obrovskou vlnu tsunami. Ve 14 hodin a 46 minut Japonskem otřáslo zemětřesení o síle 9 stupňů Richterovy škály. Zemětřesení trvalo 2 minuty a 30 sekund, následované četnými menšími otřesy.

A právě tyto dvě minuty zničily život milionům obyvatel. Ačkoliv uplynulo již 13 let od děsivé havárie, kterou Japonsko zažilo, stále se neví, co se přesně osudný den stalo. Této havárii se také říká jaderná tsunami a místní lidé se z této katastrofy stále vzpamatovávají. Kromě toho, že město bojovalo s vysokými škodami, a především velkou ztrátou na životech, se lidé dokázali spojit a začít znovu žít.

Foto: DafneAndrews-Wikimedia Commons/Public domain

Oficiální snímek vnitřku jaderné elektrárny.

Vlna tsunami změnila lidem život

Elektrárna nebyla dostatečně připravena na tak rozsáhlou vlnu tsunami, která se zemí prohnala. To také následně vedlo k vážným problémům, které nakonec vyvrcholily výbuchem ochranných nádob a částečným či úplným roztavením reaktorů, které se zaměstnancům nepodařilo dostatečně ochladit. Teprve nyní, a to po třinácti letech od katastrofy, se vědcům podařilo získat unikátní fotografie prvního bloku jaderné elektrárny. A proč se vlastně vědci rozhodli nahlédnout do vnitra prvního jaderného bloku? Chtěli prozkoumat především samotný reaktor a zkontrolovat stav paliva. Stále je totiž na tomto místě vysoká radiace. Jejich cílem je zjistit co nejvíce o stavu paliva, aby pak mohli zahájit operace na jeho odstranění. Ty budou trvat ještě několik let a podle odborníků budou průzkumy na toto místo zahájeny i v příštím roce.

Foto: DafneAndrews-Wikimedia Commons/Public domain

Podle odborníků by se mohlo jednat o části reaktoru, samotné jaderné zařízení nebo dokonce roztavené palivo, které se znehodnotilo v důsledku vysokých teplot.

Místo dodnes ovlivňuje silné záření a radiace

Na snímcích z dronu můžeme spatřit různé struktury, které připomínají cenosféry visící ze stěn reaktoru. Podle odborníků by se mohlo jednat o části reaktoru, samotné jaderné zařízení nebo dokonce roztavené palivo, které se znehodnotilo v důsledku vysokých teplot. Kvalita snímků není stoprocentní, protože vysoká hodnota radiace, která se na tomto místě nachází, tyto snímky znehodnocuje.

Když ničivá vlna tsunami zasáhla jadernou elektrárnu Fukušima, došlo k zaplavení záložních generátorů prvního bloku, což přerušilo dodávku energie čerpadla chladícího reaktoru. To vedlo k jeho přehřátí, úplnému roztavení reaktoru a následnému výbuchu vodíku, který se nahromadil v ochranné obálce reaktoru. Situace se zhoršila ve chvíli, co další bloky elektrárny začaly postupně roztávat. Elektrárna je postupně odstavována, ale podle odborníků potrvá desítky, možná také stovky let, než se podaří kompletně odstranit všechny následky katastrofy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz