Hlavní obsah
Finance

Apel na hnutí ANO: Chybí vize k důchodům, řešení aktuálních problémů nestačí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hnutí ANO/Oficiální Facebook A. Schillerové

V případě důchodů momentálně poslanci hnutí ANO dobře fungují jako řešitelé aktuálních dílčích problémů kolem legislativy. Chybí mi u nich ale jakékoliv hodnotnější důchodové vize. Sepsal jsem proto několik rad, co by mohli zlepšit.

Článek

To, že je nutné řešit neuspokojivou situaci kolem důchodového systému, je věc, kterou dnes nezpochybňuje snad nikdo, kdo má alespoň základní představu o demografii a fungování tohoto systému. Existují jen odlišné názory na to, jak by se měla situace řešit. V tomto ohledu mi schází lepší a srozumitelnější přístup hlavního opozičního hnutí ANO.

Pozitivně vnímám, jak se poslanci ANO aktivně věnují řešení aktuálních potíží, konkrétně jsem rád, že připravili ústavní stížnosti na dvě schválené novely zákona o důchodovém pojištění. Jsem přesvědčený, že v tomto případě postupovali správně, protože obě novely obsahují sporné body nebo různé výklady zákona, a v tomto ohledu by měl mít Ústavní soud poslední slovo. V tomto tedy odvádějí dobrou práci.

Chybí mi ovšem jakákoliv smysluplnější představa o tom, jak by důchody měly fungovat v budoucnu. Protože až se vyřeší ústavní stížnosti, co bude smyslem a cílem práce poslanců ANO v oblasti důchodů? Čím se budou řídit a co budou prosazovat? A ne, odpovědí pro mě není to, že budou zvyšovat důchody.

Vládní koalice v současné době připravuje důchodovou reformu, a byť se kolem toho objevují určité zmatky, nejistoty a otazníky, v základu alespoň víme, co nás přibližně čeká a kam se budou důchody ubírat. V případě hnutí ANO ale nevíme prakticky vůbec nic. A proto si myslím, že nyní mají poslanci ANO skvělou příležitost a čas na tom zapracovat.

Dovolil jsem si sepsat i několik myšlenek a rad, co bych u nich uvítal:

1. Měli by vysvětlit, jak vnímají důchodový systém a potřebu změn

V případě hnutí ANO mi chybí nějaké jasné shrnutí nebo vysvětlení toho, jak vnímají budoucnost důchodového systému a co by na něm změnili. Základní vize byly představeny v roce 2017 v knize Andreje Babiše O čem sním, když náhodou spím. Hovořilo se tam například o zvyšování důchodového věku nebo zavádění individuálních penzijních účtů. Tyto vize ale hnutí ANO v době, kdy bylo u vlády, nerealizovalo. A v současné době od nich prakticky upustilo, třeba zvýšení důchodového věku začalo odmítat.

Politická vyjádření kolem důchodů sleduji, ale v tomto případě mi chybí jejich jasné odpovědi na základní otázky. Je nutné řešit rostoucí deficit důchodového účtu? Pokud ano, tak jak? Jaké parametrické změny, které nezvyšují výdaje na důchody, by se měly realizovat? A pokud by se deficit neřešil úpravou důchodového systému, z čeho by se v dalších desetiletích financovaly chybějící desítky miliard korun?

Chápu, že je hnutí ANO v opozici a jakékoliv systémovější řešení důchodů je složité a v drtivé většině případů i nepopulární. Ale uvítal bych alespoň základní důchodové vize, klidně i v rozsahu pár stránek, jako tomu bylo v Babišově knize. Protože za pár let problém s financováním důchodového systému nastane, a pokud bude ANO u vlády, stejně to bude řešit a lidé to pocítí. Pro začátek by mi stačilo, kdyby jasně řekli, které z aktuálních chystaných vládních důchodových změn v rámci velké reformy by v případě vládnutí zachovali a které zrušili.

2. Neměli by všechny důchodce vnímat jako nesamostatné chudáky

Rozumím tomu, že skupina důchodců momentálně tvoří významnou část voličské základny hnutí ANO a že část těchto důchodců je spíše v horší finanční situaci. Když se ale dlouhodobě dívám na vyjádření poslanců k důchodům, vychází mi z toho zhruba tento obrázek: Čeští důchodci finančně strádají, jakákoliv změna nebo výkyv ekonomiky je uvrhne do bídy, jsou nesamostatní a musíme jim pomáhat a chránit je.

Samozřejmě takové důchodce máme, ale rozhodně nejde o většinu. Do důchodu v posledních letech míří i lidé, kteří mají za sebou celoživotní pracovní kariéry, běžně dostávají přiznané důchody nad průměrem a mají vyřešené bydlení i nějaké úspory. Často jsou to aktivní i schopní lidé, kteří si umí poradit v mnoha situacích, mají od svého stáří jasná očekávání a rozhodně se o nich nedá říct, že by skončili v práci a začali žít neuspokojivý život plný finančního strádání a zoufání.

I situace části chudších důchodců se zlepšila, ať už zavedením výchovného nebo výraznými valorizacemi důchodů v posledních letech. Zlepšila se také dostupnost sociálních dávek. Ano, opět říkám, situace není ideální a je potřeba se chudším důchodcům mnohem více věnovat. Ale rozhodně neplatí, že by všichni důchodci trpěli a čekali, až je někdo zachrání. (Více jsem k tomu psal i v tomto článku.)

Pravidelně mi píšou lidé, jak si život v důchodu užívají a považují to za skvělé životní období. Samozřejmě mají svá trápení, ale rozhodně nestrádají a mají se docela dobře. A těmto lidem by spíše než pouhé zvyšování důchodů pomohlo, aby měli jistotu, že budou svůj důchod pobírat i za deset let. Případně aby se jim zlepšily podmínky, kdyby si chtěli v důchodu přivydělat třeba na brigádě. Nebo aby měli garantovanou kvalitní zdravotní péči i v budoucnu.

Bylo by proto dobré, kdyby hnutí ANO začalo vnímat i tyto skupiny důchodců, kterých navíc bude v následujících letech přibývat. Do důchodu půjde generace Husákových dětí a mezi nimi bude významná část těch spokojených. Část starodůchodců, kteří jsou na tom dnes bohužel nedobře, mezitím odejde napořád. A myslím si, že na to není hnutí ANO připraveno. Pokud bude jen volat po zvyšování důchodů nebo slevách pro důchodce a nepřednese nic hlubšího, tak se to nakonec obrátí proti němu.

3. K důchodům by se neměl vyjadřovat Andrej Babiš

Andrej Babiš je sice lídrem hnutí a dokáže na sebe poutat pozornost, ale pro důchodové záležitosti je naprosto nepoužitelný. Když jsem s ním osobně dělal rozhovor, zjistil jsem, že o důchodech neví skoro nic. Podle mě ani v základu nechápe, jak se počítá důchod a co ho ovlivňuje (například se podivoval nad tím, proč on sám má nízký důchod), a nemá představu, jak fungují jednotlivé důchodové pilíře. Není schopen smysluplnější debaty a argumentace. Jeho vystoupení k důchodům v médiích nebo při debatách v Poslanecké sněmovně jsou zmatená, nekonstruktivní a emočně vypjatá. To není kritika nebo výsměch, ale prostý fakt.

Hnutí ANO má několik představitelů, třeba Alenu Schillerovou nebo Aleše Juchelku, kteří se v důchodech orientují, dokážou se k problematice vyjadřovat na úrovni, chápou legislativní změny důchodového pilíře a dovedou si představit dopady různých rozhodnutí a kroků.

Myslím si, že za hnutí by se měli k důchodům vyjadřovat pouze tito představitelé s odborným vhledem, a Andrej Babiš by měl být od komentářů k důchodům zcela odstaven. Neměl by chodit ani na jednání o důchodové reformě s vládními představiteli, protože si dovedu představit, že to bude spíše smutný pohled a nikam to nepovede. Také si myslím, že jen málokdo ve skutečnosti chce, aby o změnách důchodů jednal člověk, který o nich ví jen velmi málo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz