Hlavní obsah
Finance

Očekávám úprk lidí do předčasného důchodu, já bych neváhal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Adobe Stock

Avizované zpřísnění podmínek pro předčasné důchody se mi zdá natolik výrazné a hlavně rychlé, že budu lidem doporučovat přinejmenším zvážení podání žádosti o důchod letos v létě. Osobně očekávám, že jich bude hodně.

Článek

Minulý měsíc jsem otevřel téma výhodnosti předčasného důchodu. Zmínil jsem například to, že důchody přiznávané v dalších letech již nemusí být tolik výhodné, a upozornil, že vláda chystá zpřísnění předčasných důchodů.

Ministerstvo práce a sociálních věcí následně představilo návrh, který předčasné důchody upravuje. A musím přiznat, že tak výrazné a hlavně rychlé zpřísnění jsem nečekal. Nejvíce mě na návrhu překvapilo, že se má změna podmínek pro předčasný důchod dotknout také dnešních šedesátníků, kteří už možná svůj předčasný důchod plánovali. A případné schválení přísnějších podmínek jim může přinést i osobní komplikace nebo nečekané změny plánů.

O co konkrétně v návrhu zákona jde? Úprava předčasných důchodů má být následující:

  • Zkrácení doby předčasnosti z pěti na tři roky.
  • Výraznější krácení výše důchodu za předčasnost.
  • Zrušení valorizace procentní výměry po dobu pobírání předčasného důchodu.

Překvapivé rovněž je, že návrh nestanovuje žádné konkrétní datum účinnosti, ale měl by začít platit hned poté, co bude zákon vyhlášen ve sbírce zákonů. Při představování změn navíc bylo avizováno, že se počítá s účinností od září 2023, ale toto datum není nikde napsáno. Může to být dříve i později, což vyvolává nejistotu.

Podobný názor má také ombudsman Stanislav Křeček, který v připomínkovém řízení uvedl, že změny podmínek pro získání nároku na předčasný důchod by měly nabíhat postupně, podobně jako se nyní postupně zvyšuje důchodový věk. „Navrhované překvapivé změny, jejichž účinnost má být nadto u tak zásadního parametrického nastavení v rozporu se zvyklostmi u obdobných změn stanovena co nejdříve, tedy prvním dnem měsíce následujícím po vyhlášení zákona, jsou v zásadním rozporu s nedávným prohlášení představitelů vlády, že změny v oblasti důchodů by se měly týkat pouze mladších generací,“ konstatoval Křeček v připomínkách.

Jak se rozhodnout?

Krátce poté, co byly změny představeny, mě lidé zavalili dotazy na to, jak mají na novou situaci reagovat. Píšou mi například lidé, kteří plánovali odejít do předčasného důchodu na začátku roku 2024, ale pokud by byly změny ještě letos schváleny, tak by nárok na předčasný důchod ztratili. Také se lidé ptají, jestli pro ně bude výhodné předčasný důchod urychlit a požádat o něj ještě letos.

Situace je nyní bohužel velmi nepřehledná. Není jasné, jestli se návrh na omezení předčasných důchodů ještě změní a zda opravdu začne platit už letos. Není proto možné nyní jasně odpovědět, zda předčasný důchod uspíšit, či nikoliv, a vše se může ještě měnit.

Dovolím si však osobní úvahu o tom, jak bych postupoval já, pokud bych byl v situaci těch, kteří mají dnes mají kolem šedesátky a o předčasném důchodu uvažují.

Ať už schvalování změn dopadne jakkoliv, je téměř jisté, že odchod do předčasného důchodu v následujících letech už nebude tak výhodný jako v roce 2023. Nejenom kvůli tomu, že budoucí přiznané předčasné důchody již budou výrazně „osekány“ a omezeny, ale také kvůli mimořádné valorizaci v červnu 2023 a pokračující vysoké inflaci. Ten, kdo si požádá o předčasný důchod před účinností nových změn, získá červnovou valorizaci i řádnou v lednu 2024. Očekávám, že valorizované předčasné důchody přiznané v roce 2023 budou opět vyšší než důchody přiznané v dalším roce.

Jinými slovy – letošní žádost o důchod zajistí výhodnější podmínky výpočtu i výhodnější valorizace. Tyto důchody totiž budou zpětně valorizovány za červen 2023, poté v lednu 2024 a navíc jim zůstane valorizace procentní výměry i do budoucna.

Já bych žádal už v létě

Pokud bych tedy již měl nárok na předčasný důchod, osobně bych o něj požádal před účinností nového zákona, tedy pravděpodobně letos v létě. V případě, že bych měl v plánu ještě pracovat, využil bych mechanismus takzvané „výpočtové zamítačky“, která dočasně pozastaví výplatu důchodu při pokračující práci. Klíčové je, že zajistí výhodnější podmínky pro výpočet předčasného důchodu i jeho budoucí valorizaci.

Dnes je možné požádat o předčasný důchod až o 5 let dříve, nejdříve však v 60 letech (například ženy s více než 3 dětmi mohou i o něco dříve). Pokud tedy má někdo teprve například 59 let a 60 let mu bude až poté, co začnou platit nová pravidla, tak bohužel o možnost stávajících předčasných důchodů přijde a bude muset čekat další roky (nárok na předčasnost se zkrátí na 3 roky). O předčasný důchod totiž není možné žádat před tím, než na něj nárok vznikne.

Je mi to líto, ale hrozí, že tady budeme mít docela velkou skupinu lidí, kteří plánovali požádat o předčasný důchod, ale „ze dne na den“ na to ztratí nárok. Zatím doufám, že i na základě připomínek ombudsmana Stanislava Křečka vláda svůj plán ještě přehodnotí a zpřísňování bude postupné. Já sám bych se klonil k tomu, aby se podmínky pro předčasný důchod neměnily nejbližších 12 měsíců – aby to opravdu nedopadlo na ty, kteří mají velmi krátkou dobu před důchodem. Souhlasím, že změna je potřebná, ale nemohou na to doplácet ti, kteří už s něčím počítali a na změny se nestihnou připravit.

Změny mohou být rychlé

V roce 2022 projevilo zájem o předčasný důchod rekordních 120 tisíc lidí, z toho 40 tisíc začalo důchod rovnou pobírat, dalších 40 tisíc zvolilo „výpočtovou zamítačku“ a dalších 40 tisíc se teprve rozhoduje (zatím pouze uplatnili nárok na důchod).

Očekávám, že letos bude tento zájem ještě větší, možná to bude doslova úprk do předčasného důchodu. Odhaduji, že podání žádosti ještě letos v létě bude zvažovat téměř každý, kdo o předčasném důchodu přemýšlí třeba kvůli únavě, zdraví, ztrátě práce nebo prostě jen kvůli nejistotě. Vše možná ještě umocní obavy z toho, že zatím není jasné, jak rychle vláda změny schválí. A situace kolem červnové mimořádné valorizace ukázala, že to může být opravdu velmi rychle.

Poznámka: Situaci kolem předčasných důchodů pozorně sleduji a plánuji k tomu další články. Chystám také odpovědi na nejčastější otázky, protože nestíhám osobně odpovídat na všechny vaše e-maily. Piště mi prosím do diskuse pod článkem, dotazy si projdu. Mé předchozí články k této problematice najdete zdezde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz