Hlavní obsah
Finance

Rozhodování o předčasném důchodu v roce 2024: Peníze a jistota v době důchodové reformy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adobe Stock

Vyplatí se požádat o předčasný důchod v letošním roce? Jak výhodnost ovlivní právě schvalovaná důchodová reforma? Sepsal jsem zamyšlení nad otázkami, které si momentálně klade mnoho budoucích důchodců.

Článek

V roce 2022 se vyplatilo požádat o předčasný důchod, protože byl finančně výhodnější než později přiznaný řádný důchod. Mnoho lidí odchod do důchodu uspíšilo, případně využili takzvanou výpočtovou zamítačku a pracovali dále. Vlna zájmu o předčasný důchod byla natolik velká, že do určité míry zahltila i Českou správu sociálního zabezpečení, která nestíhala žádosti zpracovávat.

Velký zájem o předčasné důchody byl také v roce 2023, byť situace byla odlišná. Zásadní vliv měla nejistota, jestli požádat, či nikoliv. Důvody byly dva:

  • Vláda přistoupila k jednorázovému snížení červnové mimořádné valorizace, což bylo z pohledu předčasného důchodu zásadní. Pokud by proběhla valorizace v původní výši, byly by předčasné důchody opět výhodnější, ale v případě snížení valorizace to neplatilo. Tisíce budoucích důchodců tak čekalo na rozhodnutí Ústavního soudu, který o snížení valorizace rozhodoval.
  • Vláda přistoupila k výraznému zpřísnění pravidel pro předčasné důchody, které mělo začít platit v podstatě ze dne na den. Snížení výhodnosti předčasných důchodů bylo natolik zásadní, že mnoho lidí začalo o žádosti přemýšlet. Problém byl navíc v tom, že se až do poslední chvíle nevědělo, kdy účinnost změn opravdu začne.

Ústavní stížnost na snížení mimořádné valorizace nakonec byla zamítnuta, takže čistě z finančního pohledu nebyl předčasný důchod výhodný a řádný důchod přiznaný v roce 2024 je vyšší. Předčasný důchod tak využili hlavně lidé, kteří měli v plánu odejít do předčasného důchodu na konci roku 2023 nebo během roku 2024 a díky urychlené žádosti si zajistili stávající podmínky před zpřísněním. Pokud požádali o důchod do konce září, měli díky nižšímu krácení výhodnější výpočet předčasného důchodu.

Situace v roce 2024

Nyní v roce 2024 se lidé opět zajímají o to, jestli se vyplatí o předčasný důchod požádat. Každý týden dostávám nové dotazy od lidí, kteří dosáhnou důchodového věku v roce 2025 nebo 2026, a zajímá je, jestli mají letos žádost podat, případně využít již zmíněnou výpočtovou zamítačku. Proto jsem sepsal tento informativní článek.

Předně je nutné si uvědomit, že zatím stále nevíme, jaká budou pravidla výpočtu důchodu v roce 2025 a jak vysoká bude řádná lednová valorizace. Vládní nařízení, které stanoví důchodové koeficienty pro rok 2025, musí být schváleno do konce září, a teprve poté bude možné provést srovnání a dát i jasné doporučení. Také musíme počkat na to, zda a v jaké podobě bude schválena vládní důchodová reforma, která počítá s úpravami výpočtu důchodů a omezením výchovného, klíčové hlasování poslanců proběhne v létě. Do té doby jde pouze o úvahy a je nutné počítat s tím, že situace se může změnit (byť to neočekávám).

Já osobně si na základě aktuálního vývoje ekonomiky i na základě dosavadních vyjádření vládních politiků myslím, že žádat o předčasný důchod v roce 2024 nebude finančně výhodné. To znamená, že pokud nemáte závažný důvod odejít do předčasného důchodu, třeba kvůli zdraví, ztrátě zaměstnání nebo rodině, pokračujte v práci a nyní o důchod nežádejte.

Z čeho mé předběžné závěry vycházejí?

1. Valorizace důchodů bude nízká

Výhodnost předčasného důchodu do značné míry určuje výše lednové valorizace, na kterou mají nárok jen důchody přiznané do konce předchozího roku. Zkrátka když je valorizace vysoká, může být dřívější důchod výhodnější, protože se vždy hned v lednu valorizuje.

To však v lednu 2025 s největší pravděpodobností nenastane. Řádná valorizace bude spíše nižší, protože růst reálných mezd se nebude počítat vůbec a součet meziměsíční důchodcovské inflace od loňského července zatím také není příliš vysoký (činí pouze 2 %). Naproti tomu nominální mzdy rostou a ukazatel průměrné mzdy, který ovlivňuje základní výměru důchodu i výpočet nově přiznávaných důchodů, docela rychle narůstá. Je tedy pravděpodobné, že nové důchody přiznané v roce 2025 budou zkrátka výhodnější.

2. Krácení za předčasnost je vysoké

Krácení za předčasnost v prvních letech se výrazně zpřísnilo. Zatímco dříve se během prvního roku předčasnosti krátilo pouze o 0,9 % výpočtového základu za započatých 90 dnů, nyní je to shodně 1,5 % za každý započatý cyklus. Aby se v tomto ohledu vykompenzovalo vysoké krácení předčasného důchodu, musela by být lednová valorizace opravdu velká. Politici by například museli prosadit mimořádné zvýšení, jako se to opakovaně stalo třeba za vlády Andreje Babiše, ale to není v dohledné době pravděpodobné.

3. Omezení výpočtu a výchovného bude později

Součástí plánované důchodové reformy je také omezení započítávání výdělků a dob pojištění do důchodu. To nepochybně bude mít dopady na výpočet a výhodnost nových důchodů, ale tato změna má začít platit až od ledna 2026, takže se to dotkne až důchodů přiznávaných v tomto roce. Není nutné se tedy obávat toho, že by to ovlivnilo výpočet důchodu už v příštím roce.

Významnou roli může hrát výchovné, které podle počtu dětí zvyšuje procentní výměru důchodu. Nyní činí 500 korun za každé dítě, ale v rámci reformy se chystá snížení a následné zrušení výchovného pro první dvě děti. K tomu ale má začít docházet až od roku 2027 a od stejného roku má fungovat také nový fiktivní vyměřovací základ. Takže ani toto není nutné aktuálně řešit, důchody v roce 2025 to neovlivní.

Samozřejmě jde zatím pouze o návrh a nic nebylo schváleno. Klíčové hlasování v Poslanecké sněmovně proběhne zřejmě v létě, takže si počkejme na to, jak se vyvine a zda bude nutné výsledek brát v potaz při rozhodování o předčasném důchodu. Po zkušenostech s překotnými změnami předčasných důchodů v roce 2023 je určitě dobré zůstat v pozoru.

Kdy se vyplatí předčasný důchod zvážit

Doposud jsem na situaci nahlížel hlavně z finančního hlediska. Umím si ale představit situaci, kdy se předčasný důchod vyplatí, a to vzhledem k dalšímu zpřísnění předčasných důchodů.

Od října 2024 se zvýší minimální doba pojištění pro získání předčasného důchodu, a to z dosavadních 35 na 40 let. Pokud tolik let nemáte a v dohledné době je nezískáte, můžete ze dne na den nárok na důchod ztratit. Takže pokud jste získali méně než 40 let a zvažujete předčasný důchod, požádejte si o něj tak, abyste datum přiznání měli nejpozději 30. září 2024.

V souvislosti s předčasnými důchody často zmiňuji i to, že ne vždy je samotná výše důchodu to nejdůležitější, a setkávám se s lidmi, kteří raději volí dřívější důchod i za cenu toho, že bude i o několik stokorun či tisícovek nižší. Důvody mohou být zdravotní, rodinné i jiné. Někdy je zkrátka lepší skončit v práci dříve a užívat si klid, jen je nutné si dát pozor, aby krácení důchodu bylo únosné.

V této souvislosti je dobré přemýšlet také o návratnosti nižšího důchodu a délce jeho čerpání, která klidně může v některých případech překonat finanční bonus získaný odložením důchodu. Rád bych připomenul svůj dřívější článek, ve kterém tuto úvahu podrobněji rozepisuji, konkrétně v druhém bodě článku.

Závěrem

Rád bych ještě jednou zmínil, že vycházím z aktuálně dostupných informací a svých dlouhodobých zkušeností. Situace se ale může ještě změnit, ať už v rámci vývoje ekonomiky, nebo kvůli nějaké zásadní legislativní změně. Po loňské zkušenosti si dovedu představit i to, že se náhle mohou změnit očekávaná data účinnosti v rámci aktuálně projednávané důchodové reformy a některé zásadnější změny mohou začít nabíhat už od roku 2025, což by situaci významně změnilo. (Zatím jsem žádné takové snahy nezaznamenal.)

Jakmile budou schválené změny v rámci důchodové reformy, bude schváleno vládní nařízení a budeme znát důchodové koeficienty pro rok 2025, připravím další článek s finálním verdiktem o předčasných důchodech. Počítám s tím, že tento článek budu publikovat na konci září 2024 a pak se podle něj budete moci zodpovědně rozhodnout. Dělání ukvapených rozhodnutí nyní nedoporučuju.

Přemýšlíte letos o předčasném důchodu? Máte k tomu nějaké dotazy? Napište mi do komentářů pod článkem, rád si přečtu váš pohled na situaci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz