Hlavní obsah
Názory a úvahy

Strach ze zvyšování důchodového věku je pochopitelný, politikům chybí více empatie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adobe Stock

Politici by neměli zavírat oči nad tím, že většina Čechů odmítá zvyšování důchodového věku nad 65 let, a měli by projevit více empatie. Zároveň ale někteří lidé reagují zbytečně emotivně, byť jsou za tím pochopitelné obavy o zdraví a práci.

Článek

Zvyšování důchodového věku je jedním z nejvýbušnějších politických témat posledních let. Kdykoliv nějaká vláda začne o posunu věku uvažovat, odstartuje to celospolečenskou emotivní debatu a objeví se hádky i obavy běžných lidí.

Není to překvapivé, protože důchod se týká prakticky každého a téma je navíc snadno uchopitelné. Jde zkrátka o to, kdy skončíme v práci a stát nám začne posílat zasloužené peníze. Jistě se najdou lidé, kteří chtějí pracovat i ve vyšším věku, ale většina lidí má stáří spojeno s odpočinkem a rádi by šli do důchodu co nejdříve.

Velmi jasný názor Čechů

Velmi dobře to ukazuje například průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) z podzimu 2023. Ten ukázal, že 84 % lidí zvyšování důchodového věku odmítá (z toho 51 % rozhodně odmítá), a pouze 13 % ho podporuje. Je jen málo věcí, na které mají Češi tak jednotný názor, a tento je navíc konzistentní už více než 10 let. Proto se jakékoliv politické snahy měnit důchodový věk setkávají s kritikou a odmítáním veřejnosti. Právě politická citlivost důchodového věku je i důvodem, proč mnoho stran a hnutí změnilo na toto téma názor a dnes říkají něco jiného než před lety.

Zvyšování důchodového věku podporují zejména odborníci, kteří se zabývají ekonomií nebo demografií. Důvod je prostý – česká populace stárne, lidé se dožívají vyššího věku a pro stát je za současných důchodových pravidel finančně neúnosné, aby lidé trávili v důchodu delší dobu. Tuto argumentaci pak obvykle přebírají i politici, kteří hovoří nebo v minulosti hovořili o nutnosti důchodové reformy.

Důchodový věk pořád roste

Faktem je, že čeští politici zatím nedokázali vymyslet a realizovat jiný způsob pro lepší udržitelnost důchodového systému, než je právě postupné zvyšování důchodového věku. Byl tady sice například pokus o zavedení druhého pilíře, ale ten ztroskotal na tom, že byl schválen „na sílu“ a bez politického konsenzu. Ne každý si to uvědomuje, ale skutečnost, že důchody jako celek zatím docela dobře fungují, je dána do značné míry tím, že se od roku 1996 nepřetržitě zvyšuje důchodový věk nových důchodců.

Samozřejmě byly provedeny i jiné změny, například se zpřísňovalo započítávání náhradních dob, zvyšovala se minimální doba důchodového pojištění nebo se měnily redukční hranice, ale hlavní finanční aspekt fungování systému je dán právě tím, že se každý rok důchodový věk zvyšuje zhruba o 2 až 6 měsíců (nejrychleji ženám s více dětmi, protože cílem je sjednocení věku u mužů i žen).

Obavy o zdraví i ztrátu práce

V posledních měsících jsem vedl řadu rozhovorů na téma zvyšování důchodového věku. Vedle odborníků a politiků šlo zejména o běžné lidi, kteří chodí do práce, mají děti a příliš nevybočují z toho, co bychom mohli označit za průměrný a spokojený život. Mé zkušenosti korespondovaly s tím, co ukazují i průzkumy, tedy že drtivá většina lidí oddalování důchodu odmítá.

Ať už šlo o mladší nebo starší ročníky, většina z nich se dle mých zkušeností ztotožňovala s hranicí důchodového věku na 65 letech, což je i dnešní strop. Mnozí z nich by sice uvítali o něco nižší věk, ale byli ochotni zmíněných 65 let akceptovat, ovšem s tím, že už se tato hranice nebude zvyšovat. Důvodem je do značné míry to, že kolem šedesátky se začínají projevovat první zdravotní problémy nebo zásadněji ubývají síly, což obvykle zmiňují i mladší lidé, kteří to vnímají třeba u svých rodičů. To ostatně koresponduje i s ukazatelem délky života ve zdraví, která se v Česku pohybuje mezi 61 až 62 lety. Jinými slovy – už nás sice trápí zdraví, ale jsme ochotni ještě pár let pracovat, ovšem 65 let je strop.

Právě zdraví, méně sil a větší únavu velmi často zmiňovali ti, kterým se šedesátka blížila nebo ji nedávno překonali. Za všechny si dovolím zmínit 60letou ženu z Ostravy, která dokonce přemýšlí o předčasném důchodu: „Už to přestávám zvládat. Bolí mě záda, hůře se soustředím na práci a vyčerpává mě i dojíždění. Když přijedu z práce, musím si aspoň na hodinu lehnout, abych byla schopna dále fungovat. V práci je toho více, pořád nám přidávají administrativu, zavádějí nové programy, posílají nás na školení, ale já už ty mladší nestíhám. Nedovedu si představit, že budu pracovat ještě další čtyři roky. Ti nahoře si neuvědomují, že po šedesátce už rychle docházejí síly a se zdravím to jde od desíti k pěti.“

Obavy ze ztráty práce jsou také často zmiňovány. Pro mnohé je představa, že přijdou o zaměstnání před důchodem a budou muset hledat nové, velmi stresující a nepříjemná. Ostatně sehnat práci po 55. roce života je v Česku dlouhodobě problematické, jak popisuje i nedávná reportáž Seznam Zpráv, a padesátníci tvoří více než třetinu všech nezaměstnaných. Čím blíže mají lidé k důchodu, tím více doufají, že už ve svém stávajícím zaměstnání zůstanou, a o to více je pak trápí, když ho ztratí a zůstanou bez práce, a to zvláště s vidinou, že se má důchodový věk ještě zvyšovat.

Chybí větší empatie politiků

Osobně si myslím, že politici prosazující navyšování důchodového věku nad hranici 65 let nedokážou obavy běžných lidí úplně dobře vnímat. Na jedné straně je jejich argumentace o udržitelnosti důchodového systému, která je zcela jistě oprávněná a zásadní, ale vedle toho by se měli politici dokázat lépe vcítit i do situace těch, kterých se zpřísňování skutečně dotkne. A to nejlépe udělají tak, že úsporná opatření budou co nejvíce umírněná, předvídatelná a nebudou se měnit pravidla pro ty, kteří mají krátce před důchodem.

Když už se tedy politici rozhodnou, že je prolomení hranice 65 let nevyhnutelné, měli by se také vyvarovat následujícího:

  1. Nekonečný růst – Z odborného hlediska možná působí dobře, že by existoval automat, podle kterého by se důchodový věk kontinuálně zvyšoval, ale reálně to nemůže fungovat. Nekonečný růst důchodového věku už byl jednou zaveden a nevydržel ani do konce dalšího volebního období. Představa, že by šli do důchodu v 70 nebo více letech, je pro většinu lidí naprosto neúnosná, a to přesto, že by se to týkalo až dnešních dvacátníků a změna by se tedy realizovala ve zcela jiné ekonomické i společenské realitě. Mnohem rozumnější je stanovit pevný strop, který nebude působit příliš extrémně.
  2. Nejasný plán – Není úplně vhodné, aby se důchodový věk stanovoval „po kouskách“. Současný vládní plán, že by se lidé vždy v 50 letech dozvěděli, v kolika letech půjdou do důchodu, je nešikovný, vzbuzuje nejistotu a pro běžné lidi neposkytuje dostatečné možnosti srovnání a předvídatelnosti. Místo toho, aby se nový důchodový věk zveřejňoval každý rok, což by krom jiného přineslo i velké množství informačního šumu a zmatků, je vhodnější pravidelně stanovovat harmonogram například na 10 let dopředu. Tak to ostatně navrhují i demografové nebo ministerská zpráva o stavu důchodového systému.

Zvyšování důchodového věku se často nejvíce obávají lidé, kterým se důchod v nějakém dohlédnutelném horizontu blíží. Pokud mají lidé do důchodu méně než 10 nebo 15 let, je pro ně nepříjemné slyšet, že se jim změní pravidla a půjdu do důchodu později. A to i v případě, že dopad na ně samotné by byl jen mírný nebo dokonce zanedbatelný. Nevnímají to, že jim samotným se důchodový věk zvýší jen o pár měsíců, ale varovně nad nimi bliká děsivá číslice 70 let. Neuvědomí si, že v 70 a více letech by se mělo do důchodu odcházet až v době, když už tady oni sami pravděpodobně ani nebudou.

Nerozumím tomu, proč politici s tímto strachem nepracují. Jinak by jako první aplikovali již zmiňovaný strop (který se stejně někdy v budoucnu může změnit, jak už se ostatně v minulosti stalo). A hlavně by se vyhnuli navyšování důchodového věku u lidí, kteří mají méně než 15 let před důchodem. Jinými slovy – zvyšování věku pro dnešní padesátníky by nemělo být žádné, anebo jen velmi kosmetické.

Pokud má dnes někdo 57 let a dozví se, že půjde do důchodu o 4 měsíce později, bude naštvaný a argumenty o udržitelnosti nebo mezigenerační solidaritě ho s velkou pravděpodobností nebudou zajímat. On sám už totiž má větší část pracovní kariéry za sebou a svůj přínos společnosti vnímá hlavně v tom, že celý život pracoval a odváděl státu daně a sociální pojištění.

Zůstaneme u oddalování důchodu?

Jakákoliv změna důchodového systému, která je v neprospěch současných i budoucích důchodců, pochopitelně vyvolává neklid a kritiku. Čeští politici bohužel zatím nenašli odvahu a zároveň dostatek schopnosti politicky vyjednávat, aby dokázali prosadit – udržitelně a bez rizika okamžitého zrušení – něco nad rámec drobných parametrických změn. Proto jen zvyšujeme důchodový věk a pravděpodobně v tom budeme i v dalších letech pokračovat.

Bohužel plány na zlepšení ekonomiky, zvýšení porodnosti, zefektivnění daňového systému nebo zavedení lepších a výkonnějších spořicích či investičních důchodových pilířů, díky kterým by nebylo nutné důchodový věk zvyšovat, zůstávají pouze na papíře. A nebo hůře – jen v nekonkrétních politických proklamacích a vizích nebo statusech na sociálních sítích. Možná by stálo za to je více rozpracovat a projednat, abychom mohli odcházet do důchodu co nejdříve.

Napište mi do diskuse pod článkem, jak vnímáte úbytek sil a zdravotní problémy po šedesátce. Rád si přečtu váš pohled a zkušenosti.

Anketa

Souhlasili byste s mírným zvyšováním důchodového věku, kdyby byl jasný strop a týkalo se jen čtyřicátníků a mladších ročníků?
Ano, takové zvyšování si dovedu představit.
2,9 %
Ne, zvyšování by se mělo trvale zastavit na 65 letech (současný stav).
12 %
Důchodový věk by se měl spíše snížit.
82,9 %
Souhlasím s tím, co nyní navrhuje vláda.
0,6 %
Zvyšování důchodového věku neřeším.
0,9 %
Mám jiný názor (rozvedu v diskusi).
0,7 %
Celkem hlasovalo 1640 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz