Hlavní obsah

Pár kouzelných časosběrných faktů - dejte si do článku rok svého narození

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Děda Víťa za pomoci umělé inteligence - obrázek vytvořil Chat GPT 4.0.

Takhle si změnu v ČR od roku 1966 do současnosti představuje umělá inteligence, konkrétně Chat GPT 4.0.

Lidi, uvědomujete si někdo, kolik vynálezů vzniklo až v poslední době, tedy už za vašeho života? Posílám jen malý přehled, a vůbec si nedělám nárok na kompletnost. Klidně přidávejte další data do diskuse.

Článek

Rok 1966 - narodil se autor článku, děda Víťa

Jo, jen tak mimochodem, v té době bylo ještě normální, že muži nenosili náušnice. Mladší běžně pouštěli v tramvajích sednout ty starší a nepotřebovali k tomu žádný speciální povel. Tatínek byl chlap a maminka byla žena, a nikoho ani nenapadlo, že by to mohlo být jinak. Muž ženě běžně otevíral dveře, pomáhal jí vysvlékat kabát a na schodech ji nechával tu stranu u zábradlí. Bezdrátové telefony neexistovaly a pevnou linku mělo jen pár domácností. Slovíčko „notebook“ tehdy znamenalo „sešit“.

V návodu k obsluze vozu Ford bývala celá kapitola o tom, jak svépomocí doma seřídit ventily.

Na dovolenou se jezdilo k Máchovu jezeru, na německou Rujánu, k maďarskému Balatonu nebo dokonce k moři na Zlaté Písky do Bulharska, všude klidně autobusem nebo vlastní Škodověnkou. Téměř povinnou výbavou býval třeba stan a nafukovací lehátka. Hovězí guláš s houskovým knedlíkem stával v restauraci 5,70 Kčs, a půllitr pivka se k tomu dal pořídit za 1,50 Kčs.

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:MadarskyGulas.jpg

Gulášek s knedlíkem.

A teď se pojďme podívat, kam za tu dobu pokročil svět :

  • 1969 - první člověk (Američan Neil Armstrong) byl na Měsíci. Byl to (cituji ho) „malý krok pro člověka, ale obrovský skok pro lidstvo“.
  • 1969 - vzniká síť ARPANET, velmi vzdálený předchůdce dnešního internetu.
  • 1971 - firma Intel představuje svůj první mikroprocesor, jmenoval se Intel 4004. Obsahoval celkem 2.300 tranzistorů a běžel na frekvenci 108 kilohertzů.
  • 1972 - Hodinářská firma Hamilton Watch Company uvádí na trh vůbec první digitální hodinky, jmenují se Pulsar. Vzpomenete si ještě na tiché ševelení vexláků před Tuzexem (Bony, chcete bony?), a na zátahy příslušníků Veřejné bezpečnosti? Přesto, když chtěl být kluk „in“, si nějaké ty bony opatřil a digitálky pak hrdě nosil a ukazoval.
  • 1972 - Ve Stockholmu vzniká skupina ABBA. Jůů, to byly krásné písničky.
  • 1974 - v Praze je otevřen první úsek metra, jezdí po trase Sokolovská (= dnešní Florenc) - Kačerov.
  • 1978 - narodilo se první „dítě ze zkumavky“ (tedy pomocí umělého oplodnění mimo tělo matky, tzv. in vitro). Anglická holčička se jmenovala Louise Joy Brownová. Později se sama stala lékařkou, v roce 2023 dokonce navštívila Českou republiku. Profesor Robert G. Edwards, autor tohoto zázraku, za něj převzal Nobelovu cenu a také titul „sir“ od britské panovnice. Dnes se tímto způsobem každý rok na celém světě narodí přibližně 350.000 lidí.
  • 1980 - firma Sony představuje první digitální kompaktní disk CD-ROM.
  • 1982 - Firma Nokia představuje svůj první „mobilní“ telefon, nazvaný Mobira Senator. Ten tehdy vážil neuvěřitelných 10 kg a jeho cena byla vyšší, než cena běžného osobního vozu střední třídy.
  • 1989 - Československá státní spořitelna (ještě před revolucí) instaluje na Václavském náměstí v Praze vůbec první bankomat na území Československa.
  • 1990 - Anglický informatik Timothy Berners Lee spouští síť World Wide Web (dnes velmi známou pod zkratkou www).
  • 1992 - Vysoká škola ČVUT se jako vůbec první pracoviště v ČSFR připojuje na internet. Tehdy k tomu postačila vytáčená telefonní linka s přenosovou rychlostí pouze 19,2 kilobytu za sekundu. Náklady na odeslání jediného krátkého e-mailu do Vídně prý tehdy školu vyšly na sumu okolo 5.000 korun, přičemž průměrný měsíční plat v ČR byl v té době 4.644 korun na měsíc. Pro srovnání - dnešní nejpomalejší připojení k internetu, které operátoři mobilních telefonů většinou dávají po vyčerpání předplacených dat zdarma, je asi 10x rychlejší.
  • 1996 - Čech Ivo Lukačovič vytváří webovou stránku, nazvanou jednoduše seznam.cz. Tehdy se jednalo vlastně jen o adresář - tedy o seznam internetových stránek, dostupných v Česku. Dokázal vyhledat asi 1.000 internetových adres. Z toho se postupně vyvinula dnešní společnost Seznam.cz.
  • 1997 - dnešní děda Víťa měl v tom roce 31 let a pracoval jako vedoucí referátu výpočetní techniky ve Vazební věznici Břeclav. Jako „hlavní ajťák“ ve věznici má na stole supermoderní počítač „Intel Pentium 100“ (takové byly v celé věznici jenom dva), většina ostatních pracovníků má počítače typu „386“ nebo „486“. Když šel do tehdejší pobočky Telecomu (dnes O2) objednat na své pracoviště připojení k internetu (samozřejmě vytáčenou linkou, přes modem), řekl mu pracovník Telecomu, že jsme teprve pátá firma v celém okrese Břeclav, která si objednává internet (!).
Foto: https://www.flickr.com/photos/sazfar/10792618 - licence CC BY-ND 2.0

Také jste mívali v kanceláři něco podobného? A pamatujete na zvuk modemu, když se vytáčel přístup na internet?

  • 1998 - na oběžnou dráhu Země se dostává devatenáctitunový modul Zarja - první dílek mezinárodní kosmické stanice ISS. Ta slouží vědeckému výzkumu dodnes, i když dnes už ten „drobeček“ váží více než 420 tun, má délku 73 metrů, šířku 108 metrů (včetně solárních panelů) a výšku 20 metrů. Nachází se ve výšce cca 400 kilometrů nad Zemí a pohybuje se rychlostí 27.720 kilometrů za hodinu. Naši planetu oběhne 1x kolem dokola za 92 minut.
  • 1998 - dva američtí studenti, Sergey Brinn a Larry Page zakládají v podstatě doma v garáži firmu Google. Ta je dnes asi nejhodnotnější značkou světa a obstarává přibližně 90% celosvětového vyhledávání na internetu.
  • 2003 - v České republice se objevila první vlaková souprava Pendolino. První cestující se v ní ale svezli na trati Praha - Děčín až po absolvování povinných testů soupravy, tedy v roce 2004.
Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pendolino_-_%C4%8CD_Class_680.jpg

Kdysi nejmodernější vlak Českých drah - vlaková souprava Pendolino.

  • 2004 - tehdy dvacetiletý student Harvardu Mark Zuckerberg zakládá sociální síť Facebook, určenou původně jen pro komunikaci mezi studenty jeho fakulty. No... trošičku se mu ta síť rozrostla, dnes vykazuje asi 2 890 000 000 (prý jen aktivních) uživatelů.
  • 2007 - Steve Jobs uvádí na trh první telefon iPhone. Měl velký dotykový displej, na svou dobu „závratné" 4 GB paměti, a vyšel v přepočtu na částku 14.000 korun.
  • 2008 - vědci zkonstruovali superpočítač Roadrunner, který zvládá za jedinou sekundu provést více než 1 biliardu operací (to je 1015). Pro představu - napsané to číslo vypadá takto : 1 000 000 000 000 000. Za sekundu! Počítač se mimo jiné využívá k simulaci dopadů stárnutí na jaderný arsenál.
  • 2009 - vznikla první internetová kryptoměna zvaná Bitcoin. Tehdy byla jeho cena jen pár haléřů, třeba v roce 2010 si floridský programátor Laszlo Hanyecz koupil dvě pizzy za částku 10.000 Bitcoinů. Šlo tehdy o jeden z prvních nákupů reálného zboží za tuto měnu. Dnes z Bitcoinu šílíme, a cena jednoho jediného „elektronického nic“ přesahuje částku 1.500.000 korun.
Foto: https://www.goodfon.com/macro/wallpaper-bitcoin-gold-crypto-currency-coin.html - licence CC BY-NC 4.0.

Obrázek znázorňující kryptoměnu Bitcoin.

  • 2013 - Pan Mark Humayun vynalézá umělou sítnici, nazvanou Argus II. To je, zjednodušeně řečeno, zařízení, které lze voperovat do oka nevidoucím lidem, a zprostředkovat jim tak obrazový vjem z okolí. Jako kdybyste slepci do oka nainstalovali kameru, a ta by pak promítala to, co „vidí“, přímo do jeho mozku.
  • 2020 - z čínských laboratoří unikl do světa velmi nebezpečný vir pojmenovaný Covid-19 a bleskově se rozšířil prakticky po celé planetě. Politici blbnou (na pandemii nikdo není připravený), lékaři naštěstí velmi rychle vyvíjejí potřebnou vakcínu. Děda Víťa v té době dělá „chlapa pro všechno“ v jedné z mnoha státních karantén na Slovensku, kde se mu občas daří dokonce i zázraky.

No a dnes ?

Tak… muži s náušnicemi jsou celkem běžní. Řadím se už k těm starším, ale sednout v tramvaji mě mládež pustí spíše výjimečně (ale občas se to už stalo, to zase jo). S tou maminkou a s tatínkem je to o trošku složitější, když položíte na Googlu otázku, kolik nyní existuje pohlaví, vyjede Vám na prvním řádku odpověď, že jich nyní rozeznáváme „více než 40“. Wikipedie se tomu číslu sice taktně vyhýbá, přesto ale hovoří „nejméně o třech“. Když muž otevře ženě dveře, může být nařčen ze sexistického chování. Mnoho mužů už proto dveře neotevírá, z kabátu nepomáhá… (já své ženě stále ještě ano, a Gitka si mě za to chválí. Ale já jsem stará škola). Pevnou linku má stále jen pár lidí, vlastně doma už ji nemá skoro nikdo, čest výjimkám. Ale mobilní bezdrátový telefon běžně mají už i šestileté děti. Notebook je automaticky počítač, ostatně i já vám píšu tento článek na notebooku, na sešit si už jen málokdo vzpomene (možná rodiče prvňáčků, když zjistí, kolik takové sešity stojí a kolik jich musí do školy koupit).

V návodu k obsluze vozu Ford jsou odstavce o tom, že nesmíte vypít kapalinu z automobilové baterie, a že při řízení vozu nesmíte své ruce spouštět z volantu. Seřízení ventilů chybí - to už smí dělat jen autorizovaný servis, ostatně stejně jako velkou většinu oprav na voze.

Na dovolenou létáme do Egypta, do Ameriky, sem tam někdo třeba do Dominikánské republiky nebo na Bali. A fotky postujeme na facebooku o sto šest.

Ten hovězí guláš s knedlíkem seženete zhruba za 185 - 200 korun, půllitr oroseného pivka si k tomu dáte za 60 korun. Pokud jste ovšem z Prahy, ještě si musíte tak 15 korun přidat.

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bali,_Indonesia_%2850368691146%29.jpg - licence CC BY 2.0.

Dovolená na Bali.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz