Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Věčný boj mezi přírodním a umělým vánočním stromečkem: Který z nich je lepší pro životní prostředí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Element5 Digital/Pexels

Mnoho lidí si pořizuje umělý stromeček v domnění, že tím šetří přírodu, jelikož kvůli nim nemusel být pokácen alespoň jeden stromek, navíc ten plastový je na více použití. Jenže ve skutečnosti je k přírodě šetrnější právě skutečný stromeček.

Článek

Plastový stromeček rozhodně životní prostředí nešetří

Možná patříte k lidem, kteří si sice rádi koupí na Vánoce vánoční stromeček, ale ve skutečnosti jim je líto, že kvůli pár dnům musel být pokácený chudák stromek. Někteří lidé si proto v dobré víře kupují stromek plastový ve snaze ochránit životní prostředí. Jen ve Spojených státech se prý ročně prodá až 10 milionů umělých vánočních stromků. Jenže umělé stromečky jsou ve skutečnosti daleko větší zátěží pro životní prostředí, než když si koupíte opravdový voňavý stromeček. Důvod je přitom zcela prostý. Většina vánočních stromků je vyrobena v Číně, kdy při jejich výrobě z ropy dochází ke zvýšení uhlíkové emise. Stromky jsou přepravovány na velkou vzdálenost, což samo o sobě životnímu prostředí také škodí, jelikož se často přepravují neekologickým způsobem. Při pátrání po pravdě o vánočních stromečcích jsem narazila na zajímavou informaci, že umělý strom o výšce asi 2 metry má dvojnásobnou uhlíkovou stopu skleníkových plynů než skutečný strom, který skončí na skládce. Plastové vánoční stromečky jsou navíc vyráběny z nerecyklovatelných plastů, takže už z něj nelze vyrobit nic nového. Je tedy jasné, že z hlediska ochrany přírody je rozhodně lepší variantou koupit si stromek skutečný.

Díky vánočním stromečkům máme lepší klima

Kdysi jsem také patřila mezi lidi, kterým bylo líto kupovat vánoční stromečky, protože kvůli Vánocům musel „umřít“ chudák strom. Jenže pak jsem si zjistila, že nejen že jsou plastové stromečky zátěží pro životní prostředí, ale koupě těch skutečných životní prostředí do jisté míry naopak podporuje. Miliony stromečků by totiž jinak nebylo vůbec vysazeno a planeta by tak byla ochuzena o velké množství kyslíku a zdroje potravy pro lesní zvířátka. Jde tedy o to, že sice jsou tyto stromky vysazeny účelově a jednoho dne, až dorostou do požadované výšky, budou prostě poraženy, na druhou stranu však po celou dobu růstu plní svoji důležitou roli v ekosystému. A jelikož se každý rok vysazují nové a nové vánoční stromky, ovzduší se jen raduje. Některé zoologické zahrady navíc po Vánocích sváží použité stromky a používají je jako krmivo pro zvířata. Tak se tedy ten eko-kruh uzavírá a spokojení mohou být lidé i příroda. Někteří po Vánocích stromek spálí v kamnech a naposledy je tak jejich stromek doslova zahřeje u srdce.

Když je vám těch stromků přeci jen líto

Je vám líto skutečných stromků a po přečtení tohoto článku je vám líto i koupit si ten plastový? Vánoční stromek k Vánocům patří a přeci se o něj neochudíte. Pokud máte nějaký strom (ideálně jehličnan) na zahradě, ozdobte si právě ten. Připravíte si tak zároveň netradičního Ježíška, až budete dárky rozbalovat na Štědrý večer venku, pokud vám tedy samozřejmě bude přát počasí. Pokud nemáte strom nebo dokonce ani zahradu, kupte si menší jehličnan v květináči, doma ho ozdobte, ale nezapomeňte se o něj hezky starat. Po Vánocích ho můžete i s celou rodinou odnést do nejbližšího lesa, kde ho poté společně zasadíte. Může se z toho stát vaše nová krásná vánoční tradice!

Zdroje: Autorský článek, The Guardian

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz