Hlavní obsah
Lidé a společnost

Místo 58 dětí jich Chilanka měla pouze 14. Šlo o podvod s přídavky na děti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Popelavý, Midjourney AI

Nejplodnější matka, nebo úspěšná podvodnice? (ilustrační obrázek)

Leontina Judith Albinová Espinozová byla v Guinessově knize rekordů jako nejplodnější matka v historii. Všechno ale bylo trochu jinak.

Článek

Proslavila se v padesáti

Leontina Judith Espinozová se zřejmě narodila v roce 1925 v Argentině. Jistě toho příliš nevíme, až že se o 50 let později objevila v televizní show Obrovská sobota s Donem Franciskem. Uvedla tam, že ji opustili rodiče a vyrůstala v sirotčinci, odkud utekla ve 12 letech. O 10 let později se vdala za Gerarda Secunda Albina, o 19 let staršího kočího. Tvrdila, že spolu mají přes 40 dětí. Diváci byli nadšeni a převzala „cenu za mimořádnou plodnost.“

Pak se o ni začali zajímat další novináři a brzo její příběh znalo celé Chile i spousta lidí ze zahraničí.

Protože mě v dětství opustili, rozhodla jsem se nechat si všechny své děti.
Leontina Judith Albinová Espinozová

Guinessova kniha rekordů

V roce 1983 Albinovou zapsali do Guinessovy knihy rekordů jako nejplodnější ženu v historii lidstva. Měla porodit 58 dětí, z toho 40 mělo být v té době naživu a 18 stále žít s rodiči.

Od svatby v roce 1946 do emigrace roku 1955 pětkrát porodila trojčata.
Gerard Secundo Albino, manžel

V roce 1991 ji však z knihy zase vymazali. Nemohla jim totiž prokázat, že skutečně porodila většinu svých dětí. Podle chilských matrik od roku 1955 porodila „pouze“ 20 dětí a zápisy z Argentiny nedovedla získat. (Guinessova kniha rekordů je přitom v započítávání dětí do rekordu dost benevolentní. Momentálně jako nejplodnější ženu v historii uznává Valentinu Fjodorovovou z 18. století, o jejímž životě existují pouze nepřímé písemné důkazy.)

Odhalení

U chilských úřadů pak vyvolalo pochybnosti o tvrzeních Albinové až údajné narození dalšího dítěte v roce 1995, kdy už přitom Albinové bylo 69 let. Když o tři roky později zemřela a měly se řešit sirotčí důchody, rozjelo se policejní vyšetřování.

V roce 2001 inspektorka Cristina Rojo oznámila, že Albinová lhala nejen o údajném narození dítěte v roce 1992, ale i o většině ostatních. Ve skutečnosti měla pouze 14 vlastních dětí.

V podvodu figurovalo hned několik jejích příbuzných v čele s manželem Gerardem Secundem Albinem.

Jedno z dětí dokonce pocházelo z jeho incestního vztahu s vnučkou.
inspektorka Christina Rojo, vedoucí policejního vyšetřování

Albinovi v té době bylo přes devadesát. Zatčení se vyhnul a až do smrti před policií utíkal.

Údajné narození dětí (Albinová) systematicky registrovala u venkovských úřadů, které ještě nepoužívaly počítače. Ve skutečnosti si osvojovala děti z ulice, dostávala je od chudých žen z ulice a od svých příbuzných. Plánem bylo získávat přídavky na stravu pro děti.
inspektorka Christina Rojo, vedoucí policejního vyšetřování

Až po smrti tak skončil příběh podvodnice, která úspěšně balamutila dobrodince i novináře. Zda se pouze obohacovala nebo alespoň některým dětem její činnost prospěla, to nevíme a asi se to už nedozvíme.

Škoda, že si raději neotevřela sirotčinec. Všechno by bylo legální, peníze by dostávala a obdiv i úcta lidí, které takto získávala podvodem, by jí zůstaly napořád.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz