Hlavní obsah
Lidé a společnost

Olena Zelenská si Bugatti za 113,5 milionu korun nekoupila

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Evropská unie, CC BY SA 4.0

Volodymyr a Olena Zelenští na oslavách výročí Dne D ve Francii. Podle populární dezinformace si tam měla Zelenská po soukromé předváděcí akci předobjednat auto za více než 100 milionů korun.

Ukrajinský první pár je opět terčem dezinformací o zpronevěře peněz ze zahraniční podpory a utrácení za extrémní přepych. Je to průhledné, stojí za tím Rusko a jeho úmysly jsou zřejmé.

Článek

Podle lživých virálních příspěvků na sociálních médiích si měla manželka prezidenta Ukrajiny Olena Zelenská během oslav výročí Dne D v Paříži předobjednat nový model Bugatti za 4,5 milionu eur, tedy asi 113,5 milionu korun. Jde o video údajného zaměstnance autosalonu a o snímek údajné faktury.

Příspěvky se objevují od konce června, téměř ihned ji dementovalo Bugatti i příslušný autosalon. Některá sociální média je mažou, nebo alespoň označují jako hoax. I přesto se video i fotka objevují znovu a znovu, v různých jazykových verzích.

S jazykem se mění i poznámka, za jaké peníze si Zelenská měla špičkový automobil koupit. Může jít o prostředky zpronevěřené z americké finanční pomoci, britské finanční pomoci, nebo třeba peníze z aféry Pandora Papers.

Některé verze příspěvků mají miliony shlédnutí. Přitom je zřejmé, že jde o podvrh.

Foto: MrWalkr, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0, via WmC

Bugatti Tourbillon, který si Zelenská údajně měla koupit, ač na to z oficiálních příjmů nemá peníze a nemohla by v něm jezdit, aby se nezjistilo, že ho má. Co na to asi říkají voliči Motoristů? Nákupy vozů, na které oficiálně nemá peníze a možná je ani nesmí řídit, jsou doménou jejich europoslance Filipa Turka.

Amatérské dezinformace

Jak upozorňuje sám prodejce, údajná faktura postrádá povinné údaje, má zastaralý design a chyby v cenách. I bez jeho upozornění by nás mohly varovat chyby v adrese autosalonu. U faktury na 113 milionů se něco takového stát opravdu nemůže.

Nesrovnalosti u podivně sestříhaného videa pak naznačují, že je pravděpodobně vytvořeno umělou inteligencí. Aktér mluví s podivným přízvukem, nápadně uhýbá očima i hlavou a netypicky pohybuje ústy.

Onen uměle vytvořený muž, který se vydává za pracovníka špičkového autosalonu, ve videu celému světu sděluje, že salon pro Zelenské uspořádal soukromou předváděcí akci a Zelenská se stane majitelkou prvního vozu Bugatti Tourbillon. Video má zjevně působit jako propagace autosalonu.

Něco takového by si ale skutečný autosalon nedovolil vůči jakémukoliv zákazníkovi, natožpak manželce prezidenta, která by měla investovat natunelované peníze. Riskoval by ztrátu obchodu i reputace. Kdo by chtěl kupovat auto u obchodníka, který nemá zábrany diskreditovat klienta?

Ruská kampaň

Abychom si uvědomili, kdo za příspěvky stojí, stačí se zeptat, komu taková dezinformace prospívá. Odpověď je jednoduchá, jde o Ruskou federaci Pro tu je prezident Zelenskyj úhlavním nepřítelem a finanční podpora Ukrajiny západem jedním z největších problémů.

Údajným mamutím útratám ukrajinského prvního páru se věnovalo již několik dezinformací, které se v posledních měsících a letech šíří. Dříve šlo zejména o lživé tvrzení o nákupu dvou jachet, které významně ovlivnilo americkou parlamentní debatu o pomoci Ukrajině.

Zdrojem těchto a podobných dezinformací jsou zdánlivě seriózní weby. Často se jmenují podobně, jako známé západní noviny, časopisy a weby. Ve skutečnosti je ovšem zakládají pracovníci ruských trollích farem a plní je dezinformacemi pomocí umělé inteligence. Vznikají tak stovky a tisíce zákeřných propagandistických článků a příspěvků, ze kterých se část úspěšně uchytí.

Foto: Senior Airman Beaux Hebert, U.S. Air Force, volné dílo, via WmC

Západ pomáhá Ukrajině spíše dodávkami zbraní než peněz. Na fotce HIMARS, lehký salvový raketomet umístěný na transportním vozidle. USA poskytly Ukrajině HIMARS i rakety do nich, ty Rusům průběžně působí značné ztráty.

Zelenskyj skutečně korupční aféru měl

Dlužno podotknout, že v případě korupce prezidenta Zelenského mají ruští trollové na čem stavět. V aféře Pandora Papers totiž Zelenskyj skutečně figuroval. Od roku 2012 vlastnil nebo spoluvlastnil několik offshorových firem.

Firmy před několika lety, krátce předtím, než se stal prezidentem, paradoxně jako kandidát, který vystupoval proti takovým praktikám. I pak ale z offshorových firem mohla dividendy dostávat jeho manželka Olena Zelenská. To jsou závažné skutečnosti, které by Ukrajina měla řešit.

Vydělá si, kolik bude chtít

Dnes je ale prezidentský pár v docela jiné situaci než před několika lety. Volodymyr Zelenskyj je celosvětovou celebritou. Dokázal se z komika změnit v lídra, který je nebezpečným soupeřem i pro takového hráče, jakým je Vladimir Putin. Po odchodu z funkce si bude schopen vydělat obrovské peníze například psaním knih nebo přednáškami.

Je příliš chytrý, než aby svou ženu nechal plýtvat peníze za zbytečný luxus, který nemají možnost ani čas využívat, ale mohli by se jím znemožnit.

Nákup Bugatti je prostě další hloupá dezinformace, která má západ znejistět a rozdělit. Nenechme se.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz