Hlavní obsah
Názory a úvahy

Volby vyhrál spíš Turek než ANO, prohrál Okamura, nejschopnější je Konečná

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ash Crow, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Tady budou europoslanci pracovat za 200 000 Kč měsíčně a 350 eur diet na den. Zapojí se do evropských frakcí s odpovídajícím programem.

Komentuji výsledky eurovoleb, rozhodování voličů a souvislosti pro další volby: krajské letos, parlamentní příští rok. Kampaň byla standardní, o jediné vzrušení se staral Filip Turek.

Článek

1. ANO 2011: 26,14 %, 7 mandátů

První místo bylo pro Dostálovou povinnost. Nagyová má imunitu.

Když se na obrazovkách objevily výsledky voleb, Klára Dostálová vybuchla nadšením a Andrej Babiš se pouze usmál. Seděl, nechal se objímat od svých nejbižších spolupracovníků. ANO totiž splnilo očekávání, ale nepřekonalo ho.

První místo a 26 % byla v podstatě povinnost. Standardní výsledek nacvičené kampaně. Dlouhodobá jistota hnutí. Ale pro eurovolby to je také maximum. Hlasy, které byly k dispozici na zemi nebo u Okamury, sebrali jiní.

Za povšimnutí stojí, že mandát a s ním europoslaneckou imunitu vybojovala i Babišova spoluobžalovaná z kauzy Čapí hnízdo Jana Nagyová. To případné pokračování kauzy přinejmenším zdrží.

Foto: Fénix Popelavý, M. Novák

21 europoslanců za ČR pro roky 2024-2029. ANO 7 mandátů, ODS 3 mandáty, TOP 09 2 mandáty, PŘÍSAHA 2 mandáty, STAN 2 mandáty, KSČM 1 mandát, SD-SN 1 mandát, KDU-ČSL 1 mandát, Piráti 1 mandát, SPD 1 mandát

2. SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL): 22,27 %, 6 mandátů

Hlasy těch, co souhlasí s vládou. Rozejdou se do dvou frakcí.

SPOLU je nejvýznamnější subjekt vlády, který sbírá většinu kritiky. Druhé místo není překvapením. Vládní strany ve volbách obvykle ztrácí, zvlášť, když se nedrží programu. Ale kdo chce volit vládní subjekt, zvolí spíše nejsilnější SPOLU.

Nejen tím na účasti ve SPOLU všichni členové vydělali. TOP 09 i lidovci byli před vstupem do Spolu na hranici volitelnosti a zjevně by tam byly i nadále. Díky koalici s ODS si dohromady odnáší tři mandáty z voleb, kde mohly získat nanejvýš dva, ale klidně taky žádný. ODS by pak byla bez koalice zřejmě na pomezí dvou a tří mandátů.

S rozdělením jsou zřejmě v koalici spokojeni, nikdo nepřišel zkrátka. Při dvou preferenčních hlasech na voliče to ani není pravděpodobné - silnější koaliční partner slabšího „nepřekroužkuje.“

Ačkoliv si lídři SPOLU před volbami notovali a prezentovali společný program, jejich strany se v Bruselu pravděpodobně rozejdou do dvou frakcí.

Foto: Elekes Andor, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

SPOLU do europarlamentu dovedl matador ODS Alexandr Vondra. Obdržel i nejvíc preferenčních hlasů.

Nízký výsledek je dán spíše tím, že voliči nepřišli, než že by neměli zájem podpořit prosystémovou pravici s konstruktivním programem.

3. Přísaha a Motoristé: 10,26 %, 2 mandáty

Turek je v podstatě vítěz voleb. Mladí ho milují a hákový kříž není Sudeťák.

Z pohledu konkurence se Filip Turek zjevil odnikud. Ve skutečnosti měl výborně připravenou půdu za roky činnosti na sociálních sítích. Plně využíval nejširší a nejpevnější základnu podporovatelů ze všech kandidátů.

Ostatní si to nejspíš ani neuvědomovali. Nyní se mohou zamyslet nad tím, co by sami mohli dokázat se čtvrt milionem autentických fanoušků. Lidí, které zajímá jejich osobnost a projev, ne práce manažera na Facebooku.

Početní fanoušci Turkovi šířili příspěvky, které přebírali potenciální voliči. Namátkou ve veřejném prostoru znělo:

„Nikdy jsem nevolil, ale tentokrát půjdu a hodím to Turkovi.“

„Turek je jediný, kdo zastaví green deal.“

„Chtěl jsem volit Nerudovou, ale jak tahá věci na Turka, budu volit jeho.“

„To bylo jasné, že na něj těsně před koncem něco vytáhnou. Musíme mu pomoct zklidnit situaci.“

„Mávání rukou do kamery vždycky vypadá jako hajlování, zkuste si to.“

„On jenom trollí levičáky :D“

Poslední tři vyjádření se týkají svícnu s hákovým křížem, dýky SS, hajlování, tankování 88 litrů a několika pozitivních vyjádření o Adolfu Hitlerovi. Je zajímavé, že jakákoliv zmínka o sudetských Němcích pro protestní voliče obvykle znamená stopku, ale hákový kříž jim zjevně tolik nevadí.

Foto: Twitter Stan

Tímto obrázkem to začalo. Po svícnu s hákovým křížem přišly i další náznaky, že by Turek mohl být neonacista. On ale zkušenou komunikací minimalizoval škody. Je možné, že na aféře, která by skoro komukoliv zlomila vaz, ještě vydělal.

Patrně to souvisí i s Turkovou vynikající komunikací. Dokázal vše hravě bagatelizovat. Na konci kampaně se stáhnul z televizních debat, aby se vyhnul propírání svých škraloupů i souboji s mnohem schopnějšími diskutéry. Ukázal, že dovede politické soupeře označit za pachatele zla, aniž by sám sebe prohlásil za oběť.

Z těch více než deseti procent uskupení Turek zařídil tak osm. Šlachta by ho měl nasadit i v parlamentních volbách.

V té době už budeme vědět, co na Turkovy záliby řeknou kolegové v europarlamentu. A zda se jich chopí ruští propagandisté.

4. Stačilo (KSČM, SD-SN, ČSNS) 9,56 %, 2 mandáty

Konečná je nejschopnější český politik

Kateřina Konečná platí za pracovitou a schopnou europoslankyni, kterou mají rádi její voliči. Ale také třeba lidé z byznysu. Umí totiž odložit svou populistickou tvář a řešit, co pro koho může udělat. Obhajobu mandátu si zaslouží. Ale dokázala mnohem víc, než jen obhájit mandát.

Zkonsolidovala komunistickou stranu a po debaklu v parlamentních volbách ji vrátila na politickou mapu. Nemusí se nám to líbit, ale není to vůbec překvapující.

Je z našich politiků jediná, kdo má inteligenci, rozhled, píli a k nim vůli používat populismus. Oproti druhé hvězdě voleb Turkovi si u Konečné můžeme být jisti, že není jenom kometa, která zhasne. Konečná vydrží. V tuto chvíli je suverénně nejschopnějším českým politikem.

Komunisti snad poprvé od revoluce používají normální komunikaci (ne normalizační). Konečná umí zaujmout, umí být vidět. V televizních debatách promyšleně odpovídá a přitom sleduje, odkud ji zabírá kamera.

Foto: Volcanic0, volné dílo

Setkání Stačilo. Jejich grafika ještě není úplně současná. Pod Konečné vedením už se ale stala alespoň moderní.

Pro její úspěch je důležité i to, že provokuje antikomunisty, kteří ji nemohou vystát a upozorňují na ni. V tom je nejúspěšnější starosta Pavel Novotný. Díky němu se fotka Konečné s Felixem Slováčkem několik týdnů každodenně objevovala úplně všude.

KSČM má mimochodem pouze jednoho europoslance. Druhý za uskupení Stačilo! je ze SD-SN, bývalých Evropských demokratů.

5. Starostové a osobnosti pro Evropu: 8,7 %, 2 mandáty

Členstvím v koalici jsou jako béčko Spolu

Výsledek je starostenským standardem. A připomínkou toho, že ve sněmovně mají hodně hlasů díky kroužkování Pirátů, ne díky vlastní popularitě. Někteří lidé je volí, protože chtějí volit prosystémovou pravicovou stranu a nechtějí dát hlas SPOLU.

Sázka na Nerudovou se hnutí Starostové ani nevyplatila, ani nevymstila. Nerudová vedla spíše pozitivní kampaň, trefovala se ale do Konečné a když v závěru vytáhla na Turka jeho záliby, obrátilo se to proti STAN. Informace, že Nerudová je negativní a byla na Turka zlá, lomcovala internetem.

To se vůbec nemuselo stát, STAN by ale musel rychle reagovat na trendy v online prostoru. Stejně jako ostatní vládní strany, i STAN potřebuje dohánět komunikaci. Doufám, že to do dalších voleb dožene.

Foto: Hnutí STAN, tisková zpráva

Pár dní před volbami Danuše Nerudová vstoupila do hnutí STAN. Názorově do něj výborně zapadá a bude za něj europoslancovat spolu s Janem Farským.

6. Česká pirátská strana: 6,2 %, 1 mandát

Ani vláda, ani opozice.

Jejich kandidáti v debatách výborně prezentovali program a působili vyklidněně. To už nestačí. Část jejich mladých voličů pravděpodobně zběhla k Turkovi. A většina zůstala doma. Nakonec mohou být rádi, že budou mít jednoho europoslance. Nebude to lídr Kolaja. Přeskočila jej dvojka Gregorová.

Piráti pořád ještě platí za své partnerství se STAN a potřebují s tím rychle něco udělat. Proč vůbec Piráty volit? Nejsou už v opozici, nesbírají body za kritiku. Jsou ve vládě, ale nemají tam žádný vliv, body nesbírají ani tam. Zůstala jim jen špína, co na ně Babiš nakydal, když to s nimi vypadalo dobře.

7. SPD a Trikolora: 5,73 %, 1 mandát

Okamura končí, nemá co nabídnout

Pouze kousíček od úplného propadáku skončilo Okamurovo SPD s Trikolorou. Vsadilo na Petra Macha, který má na kontě množství volebních neúspěchů jako lídr jiné strany. Sázka na něj se nevyplatila i kvůli tomu, že v charismatu i populismu jej trumfne Filip Turek.

Ostatně lepší je i Ivan David, který Macha preferenčními hlasy přeskočil a získal ten jediný espéďácký mandát. Dovede bravurně komunikovat s voliči SPD a z Bruselu jim pravidelně posílá zaručené zprávy, jak to tam funguje. Bylo chybou, že Okamura tuto svou hvězdu upozadil.

Foto: Jilkovac, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Psychiatr Ivan David si s voliči SPD rozumí. Za hnutí se do europarlamentu dostal díky preferenčním hlasům. A jako jediný.

Po těchto volbách je zřejmé, že SPD už není nejaktivnější opoziční stranou. Tou se stalo ANO. A Okamura už není nejzkušenějším uživatelem internetu mezi českými politiky. Zaostal a řadí se k průměru. A není už ani lídrem nejviditelnějšího protisystémového subjektu. O to si dávají páku Turek s Konečnou.

Právě u nich skončili bývalí Okamurovi voliči a už se odsud nevrátí. Okamura může přemýšlet o politickém důchodu.

Ostatní

PRO - Jindřicha Rajchla s 2,15 % nemělo šanci, protože chtělo ve volbách hrát roli, které se ujmul jejich faktický vítěz Filip Turek. I bez něj by to měli těžké. Rajchl je šikovný, ale politik státního nebo evropského formátu to není. Krajské volby ale také nebudou jeho doména. Ještě má rok, aby přemýšlel, jak pojmout kampaň do sněmovny. A jak svou tuctovou stranu vůbec udržet v zorném poli voličů.

Sociální demokracie si s 1,86 % připsala další debakl. Vzhledem k tomu, že v ní dosud nepochopili příčiny svých neúspěchů, mohou v dalších volbách uspět jedině v případě, že o ně bude mít zájem Kateřina Konečná.

Svobodní: 1,76 % je na tuto stranu super výsledek, ale lepší to už nikdy nebude. Vím, že se opakuju, ale je tady Turek…

Strana zelených svými 1,55 % potvrzuje roli dlouhodobého outsidera. Čistota a program bohužel nejsou to jediné, co láká. Funguje tak už dlouho, řešení ani koalice zdá se nehledá. Aspoň jí kvůli tomu nehrozí konec, jako SocDem.

Zbytek stran z hlediska výsledku nestojí za zmínku, je to spíše panoptikum.

Foto: Palu, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Tentokrát jsme si museli na výsledky počkat dva dny od uzavření volebních místností.

Co z toho vyplývá pro krajské volby?

Do krajských voleb nastupují jako největší favorité ANO a SPOLU. Jsou rozjeté a není důvod si myslet, že se jejich výsledky zhorší. Spíše naopak. Zopakují první a druhé místo, nejspíš i ve stejném pořadí.

Přísaha s Motoristy nemá v krajských volbách šanci kvůli nedostatku osobností, zvlášť jestli hvězdný Turek bude v Bruselu lobbovat a nezrazovat, jak slíbil.

Stačilo! je horký kandidát na třetí místo, o které se patrně popere se Starosty, kteří jsou v regionálních volbách tradičně silní.

SPD a Piráty po debaklu v eurovolbách čeká v krajských volbách opravný pokus a snaha o záchranu. Mohou ukázat, že volby do europarlamentu byla náhoda. Kdo spadne pod 5 %, těžko se dostává zpátky. Přinejmenším u SPD je riziko dalšího pádu vysoké. Brzy uvidíme. Kampaň do krajů pravděpodobně začne hned po zapití výsledků eurovoleb.

Mimochodem, dokážete si představit, že by parlamentní volby dopadly jako tyto eurovolby? Jak by pak vypadala vládní koalice?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz