Hlavní obsah
Hry

Vyplatí se stírací losy, když už někdo vyhrál hlavní cenu? Spočítal jsem to

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fénix Popelavý, AI Midjourney

Celý prodej stíracích losů stojí na tom, že lidé se řídí pocity a jsou hraví. Přitom můžeme spočítat statistickou prohru a výhru. Dokonce i pro případ, že už nemůžeme vyhrát hlavní cenu.

Článek

Rychlé shrnutí

  • v průměru se stírací losy finančně nevyplatí nikdy
  • proto jsou pouze forma zábavy a hazardní hra
  • pokud už padla hlavní cena, losy se dalším hráčům „vyplatí“ pouze o něco málo méně
  • nákup losu je vyšší finanční ztrátou než nákup losu bez možnosti hlavní výhry
  • že hráč neví, zda padla hlavní výhra, je podstata hry a nikoliv nevýhoda
  • kupovat klasický los před slosováním je matematicky totéž, jako kupovat stírací los loterie, kde už je část výher vyplacena

Vysvětlení a počty

Nákupem losu vždy přijímáme očekávání statistické finanční ztráty. V praxi můžeme prohrát svou sázku (cenu losu) nebo vyhrát nejrůznější obnosy. Průměrným výsledkem však vždy bude prohra ve výši rozdílu mezi cenou losu a statisticky očekávané výhry — návratnosti. U stíracích losů tento rozdíl bude obvykle 30 - 50 % ceny.

Na našem trhu je tento rozdíl nejnižší (30 %) a tedy nejvýhodnější u losů loterie Černá perla premium za 500 Kč. Ukažme si proto na nich, jak to funguje.

Přitom budeme vycházet z několika údajů, které najdeme na rubu losu nebo v herním plánu provozovatele loterie, společnosti Sazka:

  • celkem existuje 1 milion losů,
  • jejich celková prodejní cena (tzv. herní jistina) je 500 milionů Kč,
  • celková výhra (tzv. výherní jistina) je 350 milionů Kč
  • hlavní cena je 15 milionů Kč.

Když vydělíme výherní jistinu 350 milionů Kč počtem losů (1 milion), vyjde nám průměrná výhra 350 Kč na každý los. Nákupem losu tedy průměrně přijdeme o 150 Kč — to je cena, kterou platíme za tuto specifickou formu zábavy.

Foto: Fénix Popelavý, AI Midjourney

Když jsem počítal, kolik stojí los a kolik na něj můžeme vyhrát, vybavilo se mi jedno přísloví…

Co když už někdo vyhrál hlavní cenu?

Řekněme, že hned první prodaný los Černé perly premium šťastnému kupci přinese hlavní cenu 15 milionů Kč. Zatímco výherní jistina klesne o 15 milionů Kč na 335 milionů Kč, herní jistina klesne pouze o 500 Kč, což můžeme v klidu zanedbat a nadále počítat s 500 miliony Kč.

Zopakujeme stejné výpočty a zjistíme, že průměrná výhra každého ze zbytku losů klesla o 3 % na 335 Kč. A naše zábava teď místo 150 Kč průměrně stojí 500-335=165 Kč, tedy o 10 % více.

Platíme tedy více peněz za menší zábavu a nižší návratnost (70 % - 3 % = 67 %). Současně ale vidíme, že rozdíl není nijak extrémní. Pokud jsme se při nákupu smířili s průměrnou ztrátou 150 Kč, dalších 15 Kč navíc patrně nebude rozhodující.

Tajení výše již vyplacených výher je součástí pravidel

Podstatou hry je, že provozovatel se snaží prodat losy za 500 milionů korun a tím mu vznikne povinnost vyplatit výhry v hodnotě 350 milionů korun. Prodej losů končí pouze v případě, že všechny dojdou, nebo vyprší předem stanovený čas na prodej celé emise. Loterie pokračuje, ať se los s hlavní cenou prodal, nebo neprodal.

To, že provozovatel nesděluje, které výhry již byly uplatněny, je principem hry.

Když nemůžeme zkoumat, zda ten nejcennější stírací los koupil někdo před námi, zbývá jediná otázka: zda jsme jej koupili my. Pravděpodobnost takové koupě je jedna ku milionu. Úplně stejně, jako kdybychom si předem koupili jeden z losů do slosování o milionu výherních čísel.

Stírací losy neboli okamžité loterie jsou forma hazardu a mohou být škodlivé. Pamatujte na to, až příště půjdete na poštu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz