Hlavní obsah
Lidé a společnost

Atentát na Adolfa Hitlera

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Neznámý, Bundesarchiv Bild 146-1972-025-10, Licence: CC BY-SA 3.0 de

Hermann Göring a Martin Bormann si prohlížejí následky atentátu, 20. červenec 1944

20. července 1944 se skupina německých důstojníků pokusila zavraždit Vůdce Adolfa Hitlera a pomocí Operace Valkýra přebrat moc ve Velkoněmecké říši. Atentát budeme sledovat hodinu po hodině.

Článek

Úvod

Na Adolfa Hitlera bylo jen za dobu jeho působení ve funkci německého kancléře provedeno více než 20 zdokumentovaných atentátů. Je nepochybné, že pokusů, o kterých dodnes ani nevíme, bylo ještě více. Atentát „Dvacátého července“ byl ovšem výrazně jiný v tom ohledu, že spiklenci měli vypracovaný komplexní plán, jak se zbavit nejen Hitlera, ale také jak převzít moc v Německu. Pouhá shoda zcela neuvěřitelných a nepravděpodobných náhod způsobila, že Führer atentát přežil.

V dnešním článku budeme sledovat průběh Operace Valkýra hodinu po hodině a dokonce i minutu po minutě.

Claus Philipp Maria Schenk Graf von Stauffenberg se pokusil Adolfa Hitlera zavraždit nejprve 14. a poté i 15. července 1944. Jeho první pokus byl odvolán, protože ve Wolfsschanze ve Východním Prusku nebyl ani jeden z dvojice Heinrich Himmler-Hermann Göring. Druhý pokus už vypadal slibně. 15. července 1944 byli na poradě jak Himmler, tak Göring, avšak ve chvíli, kdy von Stauffenberg pokládal na zem tašku s bombou, Hitler odešel z místnosti. Stačil ji však odnést, bombu deaktivovat a vyčkával na další pokus. Ten nadešel 20. července 1944.

20. červenec 1944

8:00

Claus von Stauffenberg odlétá z letiště v Rangsdorfu a opět míří do Wolfsschanze, kde se nachází Vůdcův hlavní stan. Má u sebe aktovku a v ní dvě kilové výbušniny. Je pevně rozhodnut, že za jakýchkoli okolností dnes zabije Führera Adolfa Hitlera.

9:00

Graf von Stauffenberg sedí v letadlem směr Východní Prusko. Ví, že hraje vabank a že šance na úspěch jsou velmi malé. Jisté také myslí na to, jak ohrožuje svou ženu, čtyři děti a dva bratry. Ale také ví, že to musí udělat.

10:00

Důstojník Wehrmachtu Claus Schenk von Stauffenberg si je vědom toho, že další pokusy už zřejmě nedostane. Gestapo je čím dál blíže k jeho skupině spiklenců, které označuje jako Schwarze Kapelle. Je to dnes nebo nikdy.

11:00

Plukovník Graf von Stauffenberg přistává a spolu se svým komplicem Wernerem von Haeftenem míří k bunkrům.

12:00

Naneštěstí je krásné počasí a porada se nekoná v bunkru ale v dřevěném domku. Tato skutečnost výrazně snižuje efekt tlakové vlny a samotného výbuchu. Při aktivaci bomby byl von Stauffenberg ještě ke všemu vyrušen a naneštěstí stačil sestavit jen jednu.

12:30

Porada začíná. Graf von Stauffenberg se bohužel nemůže dostat do těsné blízkosti Führera a aktovku s bombou pokládá pod stůl, kousek vedle něj. Bomba je metr od Hitlera a von Stauffenberg odchází s omluvou, že má telefonát.

12:42

Prásk!

Bomba vybuchla v době, kdy von Stauffenberg a von Haeften přijeli k první bráně. U první a později s menšími problémy i u druhé brány je pustili ven. Oba si jsou jisti, že se atentát zdařil a míří k připravenému letadlu.

13:00

Claus von Stauffenberg a Werner von Haeften odlétají z východopruského Wolfsschanze do Berlína. Ačkoli si jsou jisti svým úspěchem, Adolf Hitler měl opět velké štěstí a vyvázl jen s malými zraněními. Atentát nepřežili čtyři lidé z nejbližšího okolí bomby.

13:45

Zatímco Führer je ve velkém šoku a má, jako spousta dalších, proražené ušní bubínky, následkům atentátu podlehnou důstojníci Günther Korten a Heinz Brandt. Také stenograf Heinrich Berger. A později i Rudolf Schmundt.

14:30

Plán Operace Valkýra počítá nejen s odstraněním Hitlera a nacistického vedení, ale také je připraveno kompletní přebrání moci. Ludwig Beck se má stát prezidentem. Carl Friedrich Goerdeler kancléřem.

15:00

Zhruba dvě hodiny po atentátu přijíždí do Wolfsschanze na plánované setkání s Führerem italský Duce Benito Mussolini. Hitler mu ukazuje místo výbuchu bomby a své děravé kalhoty. Mussolini chválí prozřetelnost, která Führera opět zachránila.

15:30

Mezitím, co se transportní He 111 s von Stauffenbergem a von Haeftenem na palubě blíží k Berlínu, mám pro Vás tip na film Valkýra z roku 2008. Tom Cruise zde exceluje v roli Clause von Stauffenberga.

16:00

Von Stauffenberg přistává v Berlíně a informuje o úspěchu atentátu. Erich Fellgiebel volá spiklencům do Berlína, že Hitler atentát přežil. I přes tuto zprávu se Friedrich Olbricht rozhodne spustit Operaci Valkýra. Už není kam uhnout.

16:40

Claus von Stauffenberg a Werner von Haeften přijíždějí do Bendlerblocku. Erich Fellgiebel dělá co může, aby odřízl Wolfsschanze od spojení se světem, ale bohužel se mu to nepodaří.

17:00

Na mnoha místech se puči daří až nečekaně dobře. Několik důstojníků věří, že je Hitler mrtev, obsazují sídlo NSDAP, dochází k zatýkáním členů SS. V téže době však vydává Heinrich Himmler rozkazy, kterými ruší Operaci Valkýra.

18:15

Do Bendlerblocku přijíždí Joachim von Kortzfleisch, vojenský velitel Berlína. Zuřivě se pohádá s Olbrichtem a za výkřiků: „Führer je naživu!“, jej spiklenci zatknou a uvězní.

19:00

Otto Ernst Remer dostává rozkaz zatknout Josepha Goebbelse. Když však dorazí na ministerstvo propagandy, Goebbels mu sdělí, že Hitler je naživu a následně mu jej dá k telefonu. Remer dostane od Hitlera rozkaz vzbouřence zatknout.

20:00

Major Remer dostává se svými jednotkami Berlin postupně pod kontrolu a začíná obkličovat sídlo spiklenců v Bendlerblocku. Na místě vyčte polní maršál Erwin von Witzleben plukovníkovi Clausi von Stauffenbergovi, že se nepřesvědčil, zda je Führer opravdu mrtev.

20:45

Nejen po celém Berlíně, ale i po celém Německu se už šíří zpráva, že Adolf Hitler žije. V Bendlerblocku se skupina, která byla proti převratu, pustí do boje se spiklenci a proběhne i krátká přestřelka. Friedrich Fromm je osvobozen.

21:30

Otto Ernst Remer začíná se svými jednotkami postupně dobývat Bendlerblock a zatýkat spiklence. Boje trvají déle než hodinu. Remer má jasné rozkazy, že všichni vzbouřenci mají zatčeni a nesmí být na místě popraveni.

23:00

Všichni spiklenci jsou pozatýkání a Remer má budovu zcela pod kontrolou. Puč je potlačen. Friedrich Fromm však ignoruje Remera s jeho rozkazy, a nechá na místě ustavit provizorní vojenský soud.

23:50

Následuje další velká hádka mezi Remerem a Frommem. Fromm trvá na okamžité popravě vůdců spiknutí a nedá se odradit. Na místě donutí Ludwiga Becka k sebevraždě. Ta se však Beckovi nepodaří, a tak je Beck následně zastřelen.

21. července 1944

00:10

Na dvoře Bendlerblocku nechává Fromm zastřelit Friedricha Olbrichta, Albrechta Mertz von Quirnheima, Clause von Stauffenberga a Wernera von Haeftena, který se vrhl před von Stauffenberga a oba muži tak byli popraveni v jednu chvíli.

00:30

Friedrich Fromm se chystá k další sérii poprav. Přijíždějí však jednotky SS, které vede nejen schopný ale i všehoschopný muž Otto Skorzeny. Ten veškeré další popravy zakazuje, protože má za úkol zajistit spiklence živé. Skorzeny zajišťuje, že střílení pro tuto noc končí.

01:15

Německo je stále plné spekulací, co se stalo a především, co se právě teď děje. Adolf Hitler, aby zamezil jakýmkoli pochybnostem, zda je opravdu živ a zdráv, promluví prostřednictvím rádia k národu.

Závěr

Důsledky pokusu o převrat byly strašlivé. V průběhu následujících dnů, týdnů a měsíců bylo popraveno takřka 5 000 lidí. Heinrich Himmler zavedl tzv. Sippenhaft. Podle tohoto zákona mohli být pronásledování a souzeni i rodinní příslušníci vzbouřenců.

Na frontě spáchal sebevraždu generál Henning von Tresckow. Polní maršál Erwin Rommel byl k sebevraždě donucen. Polní maršál Erwin von Witzleben byl popraven. Ani horlivý Friedrich Fromm trestu neunikl. Za účast při přípravě převratu byl zatčen, vyhozen z armády a v březnu 1945 ve vězení popraven.

Soudce Rolanda Freislera, který předsedal soudnímu tribunálu, dohnala spravedlnost v únoru 1945. Zemřel během spojeneckého bombardování Berlína. Když byl vyhlášen poplach a všichni se utíkali schovat do krytů, Freisler se ze své kanceláře snažil zachránit co nejvíce spisů. Tím ztratil drahocenný čas. Na město již dopadaly bomby, jedna z nich trefila i budovu soudu a na Rolanda Freislera spadl sloup. Byl na místě mrtev. Smrt tohoto šílence a fanatika oslavovali i mnozí nacisté a považovali ji za boží soud.

„Je takřka jisté, že náš plán selže. Ale jak by historie jednou soudila německý národ, kdyby ani hrstka mužů nenašla odvahu skoncovat s tímto zločincem?“

Generál Henning von Tresckow

Muž, který se o atentát pokusil v březnu 1943 a jeden z organizátorů Valkýry.

Prameny:

  • Ian Kershaw - Příběh Operace Valkýra
  • Peter Hoffmann - Claus Schenk von Stauffenberg

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz