Hlavní obsah
Bydlení

Temná strana realitního byznysu: špinavé triky realitních makléřů vás mohou stát miliony

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Realitní makléř je váš spojenec? Asi těžko

Sníte o vlastním bydlení, ale odrazovaly vás vysoké úrokové sazby hypoték? Úrokové sazby klesají a nyní je ideální doba na pořízení vysněného domova či bytu. Je ale potřeba obezřetnost. Realitní makléři v honbě za provizí neznají hranice.

Článek

Ještě před pár měsíci se průměrná úroková sazba hypoték pohybovala okolo 6 %, v současnosti se ale můžete setkat i s nabídkami pod 4 %. To znamená, že za hypotéku na 3 miliony korun s fixací na 5 let zaplatíte měsíčně o tisíce korun méně než v loňském roce.

Nízké úrokové sazby ale nejsou jediným důvodem, proč si pořídit hypotéku právě teď. Ceny nemovitostí se v posledních měsících stabilizovaly a  někteří analytici dokonce předpovídají jejich mírný pokles. To znamená, že s hypotékou máte šanci pořídit si nemovitost za cenu, která bude v  budoucnu pravděpodobně vyšší.

Pořízení vlastního bydlení je pro většinu lidí jedním z největších životních kroků. S tímto krokem se ale pojí i řada úskalí, na která je důležité se připravit. Jedním z nich je i výběr realitního makléře či realitní kanceláře, který vám má s nákupem nebo prodejem nemovitosti pomoci.

Bohužel ne každý realitní makléř se chová eticky a férově. Někteří makléři se snaží klienty co nejvíce obrat, ať už nadsazenou cenou nemovitosti, skrytými poplatky, nebo nekalými praktikami.

Chybějící energetické štítky

Při prodeji domu či bytu má majitel povinnost vypracovat energetický štítek budovy, případně předložit vyúčtováním dodávek energií za 3 roky zpětně. Výjimkou jsou pouze budovy postavené a naposled rekonstruované před rokem 1947, kde se automaticky předpokládá nejvyšší energetická náročnost, a tedy třída G. Pokud by však kupující trval na předložení energetického štítku, majitel jej musí nechat vypracovat i tak. Realitní kanceláře mají povinnost energetické štítky zvěřejňovat už v inzerátech, a to pod pokutou až do výše 100 tisíc korun. Řada z nich to však nedělá.

Velikost podlahové plochy bytu

Dalším častým způsobem, jak zájemce o koupi bytu připraví hamižní realitní makléři klidně i o několik milionů korun, je nadsazení velikosti podlahové plochy bytu. Do ní se sice započítává půdorysná plocha všech místností bytu (tedy včetně stěn), ale rozhodně ne balkon, lodžie nebo terasa. Může k ní náležet i sklep, ale to jen tehdy, pokud je to samostatná místnost. Sklepní kóje v paneláku tak opravdu nezvyšuje podlahovou plochu bytu a jeho cenu.

Inzeráty na prodej a pronájem nemovitostí realitních kanceláří však často do podlahové plochy bytu započítají jak sklep, tak i balkon, lodžii nebo terasu. Rázem tak „přifouknou“ plochu bytu i o několik desítek metrů, a udaná cena neodpovídá parametrům nemovitosti.

Home staging a vizualizace

Dalším oblíbeným trikem je home staging, neboli naaranžování interiéru nemovitosti tak, aby zakryl případné vady. Pokud home staging není možný a nemovitost je v dezolátním stavu, přichází na řadu vizualizace, tedy zcela nereálné ztvárnění pomocí grafických programů. I pokud jsou fotografie reálné, neznamená to, že máte vyhráno a váš nový domov vypadá jako na fotkách. Fotografie v inzerátu totiž často nejsou vůbec aktuální.

Tichá aukce

Pokud už se vám podaří nalézt dům či byt, ktyrý vyhovuje vašim přáním a máte přesný přehled o tom, jak energeticky náročný je jeho provoz, jak přesně vypadá a měří, stále nemáte vyhráno. Starý trik „máme i další zájemce“ může vyšponovat cenu i o několik stovek tisíc nahoru. Je zájemce, se kterým hrajete hru „na přehazovanou“ skutečný, nebo výmysl realitního makléře? Kdo ví. Každopádně to pocítí vaše peněženka.

Jak se bránit

Nebojte se klást makléři otázky a požadovat od něj jasné a srozumitelné odpovědi. Čím více budete informováni, tím lépe se budete moci rozhodovat. Vše si navíc dokumentujte. Všechny emaily, textové zprávy a další komunikaci s makléřem si ukládejte. Pokud máte pocit, že vám makléř způsobil škodu, zvažte vyhledání právní pomoci.

Pamatujte, že pořízení vlastního bydlení je důležité životní rozhodnutí. Proto je důležité vybírat si pečlivě a nenechat se zmanipulovat nekalými praktikami realitních makléřů.

Zdroje

O podlahové ploše bytu: https://moraveccompany.cz/uzitna-podlahova-plocha/

Energetické štítky: https://www.energeticky-stitek-domu.cz/o-stitku/energeticky-stitek-od-1-7-2015

Vývoj úrokových sazeb hypoték: https://www.hyponamiru.cz/aktualni-i-historicky-vyvoj-urokovych-sazeb-hypotek/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz