Hlavní obsah
Aktuální dění

Známe vítěze soutěže o nejlepší marmelády Česka: Cena publika putovala k seniorům do domova důchodců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

V sobotu se konal jedenáctý ročník Kunratické Jamparády. Jde o největší soutěž svého druhu v Česku určenou všem milovníkům džemů a marmelád, která malou obec ve Frýdlantském výběžku zviditelnila nejen u nás, ale i v zahraničí. Jaké marmelády vyhrály?

Článek

V sobotu 4. listopadu se v Kunraticích v Libereckém kraji uskutečnila velká marmeládová soutěž s názvem Kunratická Jamparáda. Jde o největší amatérskou soutěž ve vaření marmelád a džemů v Česku. Pokud byste čekali, že jde o disciplínu, v níž vynikají pouze ženy, tak jde o omyl. Ukázalo se, že skvělé zavařeniny dělají i muži. Cenu publika si vybojovali senioři z domova důchodců.

Z historie vaření marmelády v Kunraticích

Vaření marmelády má v Kunraticích dlouholetou tradici, která sahá až do roku 1880. Tehdy zde místní podnikatel Carl Christian Leubner založil svůj rodinný podnik na zpracování ovoce. Zpočátku se zaměřil na lisování ovoce a výrobu ovocných vín, po jeho smrti v roce 1918 převzal firmu jeho syn Heinrich, který mimo jiné pořídil dalších pět lisů na ovoce poháněných párou a vakuové kádě na vaření marmelády. Společnosti se dařilo a své ovocné výrobky prodávala v tuzemsku i v zahraničí. Zdejší vyhlášené marmelády, ovocná vína, šťávy či mošty tak mohli ochutnat například zákazníci až v daleké Paříži.

Když skončila 2. světová válka, byla továrna uzavřena a její majitelé byli v rámci odsunu Němců po roce 1945 deportováni z Československa. Po válce čekal továrnu smutný osud, připadla místnímu JZD a po celá desetiletí chátrala. Dnes kdysi slavný podnik připomínají už jen opuštěné ruiny na okraji obce zarostlé křovím.

Jak vznikla Jamparáda

Na tuto slavnou tradici navázali kunratičtí již v roce 2013, kdy přišli s nápadem uspořádat soutěž ve vaření marmelád a džemů. Prvního ročníku Jamparády se tehdy účastnili jen místní obyvatelé s 59 vzorky. Během let si ale tato soutěž postupně získala velkou popularitu a věhlas. Začali se hlásit soutěžící z celé naší vlasti, ale také například z Německa, Kanárských ostrovů nebo Polska. Zatím nejvzdálenější vzorek marmelády přišel v roce 2016, jak uvedl zakladatel soutěže Jiří Poděbradský: „Tím byl vzorek až z Filipín, od Čechů, kteří se o nás náhodou dozvěděli.“

Kunratická Jamparáda je zapsána v České databance rekordů. Stalo se tak poté, co se do desátého ročníku v roce 2022 přihlásilo 246 soutěžících z 94 obcí a měst České republiky, Slovenska, Polska, Ukrajiny a Španělska. Na samotné akci, která se konala 5. listopadu 2022, pak bylo možné ochutnat neuvěřitelných 686 zavařenin. Kunratičtí tak drží rekord: „Největší počet marmelád na jednom místě“, který u nás prozatím nikdo nepřekonal.

Foto: Hana Strejcová

Marmelády a džemy byly rozděleny do jednotlivých kategorií. Návštěvníci na rozdíl od odborné poroty měli u každého vzorku i jeho název.

Pravidla a průběh soutěže

Do soutěže se může přihlásit každý milovník této sladké ovocné dobroty, od nás i ze zahraničí, ať už jde o jednotlivce či kolektiv (například mateřské školy, domovy důchodců). Stačí, když zašle svou zavařeninu dle instrukcí pořadatelům do Kunratic. Soutěžní vzorky každoročně kunratičtí vybírají již od začátku května, následně je všechny očíslují a rozdělí do příslušných kategorií.

Uzávěrka pro příjem vzorků byla tento rok stanovena na 15. října. Do letošního jedenáctého ročníku se přihlásilo 158 soutěžících z 65 míst od nás i ze zahraničí. Celkem se sešlo 481 vzorků marmelád a džemů, které byly následně rozděleny do 30 kategorií, přičemž nejpočetněji zastoupenou kategorií byly zavařeniny z jahod. Počátkem listopadu se pak sešla odborná porota složená z pěti lidí, která u každého vzorku anonymně ohodnotila chuť, barvu, konzistenci a vůni. Na základě toho udělila body a určila pořadí soutěžících v každé z kategorií. Během dvou dnů tak pětice porotců musela ochutnat téměř pětistovku zavařenin.

První sobotu v listopadu pak proběhla v sále místního pohostinství veřejná ochutnávka spojená se slavnostním vyhlášením vítězů. Davy příznivců marmelády pak měly možnost hlasovat v kategorii „Cena publika“. Na rozdíl od porotců návštěvníci hodnotili zavařeniny pouze dle svých osobních preferencí a měli u každého vzorku napsáno nejen číslo a kategorii, ale navíc také název marmelády. Cenu publika si letos vybojoval „tým“ seniorů z Domova důchodců Jindřichovice pod Smrkem, který zabodoval se svou výtečnou marmeládou s rebarborou a pomerančem. Seniory na akci přihlásily pracovnice domova důchodců, které jim pomohly i s přípravou marmelády a doprovodily je do Kunratic na slavnostní předání cen vítězům.

Dále byli vyhlášeni vítězové soutěže ve všech kategoriích a předány ceny výhercům. Nikdo z účastníků soutěže ale neodešel úplně s prázdnou. Každý z nich závěrem obdržel certifikát o tom, že se Jamparády zúčastnil. „Marmeládníci“ měli během odpoledne a večera také možnost vyměnit si své zkušenosti nebo popovídat si o tom, co je k vaření marmelád přivedlo. O dobrou náladu a výborné občerstvení se postaraly kromě pořadatelů rovněž i místní ženy.

Jamparáda v Kunraticích zkrátka není „jen“ o vaření marmelády, je také o setkávání lidí, které spojuje láska k ovocným dobrotám. Kunratickým se podařilo v malé obci ležící nedaleko polských hranic nejen uspořádat největší akci svého druhu u nás, ale i vytvořit skvělou atmosféru a propojit lidi se stejným koníčkem z celé naší země i z ciziny. Cílem soutěže je navázat na historickou tradici výroby marmelád v Kunraticích a co nejvíce zpopularizovat domácí zavařeniny.

Marmeládové trendy

A jaké zavařeniny v tomto ročníku u odborné poroty zabodovaly? Obecně lze říci, že se jedná o poctivé domácí výrobky s lahodnou chutí, úžasnou vůní, správnou konzistencí a barvou a vysokým podílem ovoce. Z marmelád a džemů, které se umístily na prvních místech jmenujme pro inspiraci alespoň některé.

V kategorii peckovin patří první místo marmeládě s názvem Nektarinka-broskev-pepř-rozmarýn, ve švestkových získala prvenství Švestka-malina-rum-skořice a z jablečných zavařenin se na 1. místě umístila marmeláda Jablko-zázvor. V dalších kategoriích si prvenství vybojovaly například tyto marmelády: Rybíz s levandulí, Mango s rumem, Třešeň s mátou a citronem, Fík-malina, Kiwi-meruňka, Ananas-kokos, Malina-jahoda-rybíz, Angrešt-rebarbora, Révová nebo Dýňová se skořicí a muškátovým oříškem.

Závěrem

Soutěže Kunratická Jamparáda jsem se tento rok zúčastnila poprvé. Měla jsem možnost ochutnat spoustu výborných marmelád, včetně té, která obdržela Cenu publika. Jedenáctý ročník Kunratické Jamparády úspěšně skončil, ale už nyní se případně můžete těšit a připravovat na další…

Zdroje: Autorský článek doplněný o poznatky:

Anketa

Děláte domácí marmelády?
Ano
87,7 %
Ne
12,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 203 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz