Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jak uvařit luxusní krémovou dýňovou polévku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ivana M.

Dýně - hezká dekorace, ale zároveň je to i velmi dobrá zelenina.

Recept na krémovou dýňovou polévku.

Článek

Dýňovou polévku dělám z dýně (hokkaido, máslová, muškátová), přidávám brambory a mrkev a dost koření.

Na oleji zpěním cibulku, když zezlátne, přidáme česnek a směs indického koření, může být např. koření garam masala. Zalijeme vodou a přidáme kostky z dýně a brambor a pokrájenou mrkev. Můžeme přidat i jinou zeleninu, které máme zrovna přebytek, jen bych se vyhnula té zelené. Ani ne tak kvůli chuti, ale kvůli barvě, zelená zatemní a „ušpiní“ tu krásnou oranžovou barvu, kterou dýňová dužina má. Aby byla polévka sytější, můžeme přidat červenou čočku. Pro milovníky pikantních jídel pak přidejte čerstvý zázvor a chilli. Osolíme a vaříme, dokud zelenina nezměkne. Pak všechno rozmixujeme do hladka. Rozmixováním se všechny ingredience a chutě spojí a zjemní.

Pak můžeme servírovat. Samotná polévka vypadá na talíři dost nudně, potřebuje ještě nějak ozdobit. Můžete na ni dát kopeček zakysané smetany, nebo kokosového mléka. A určitě posypat něčím příjemné křupavým. Nejjednodušší jsou kostičky chleba nebo rohlíku, které usušíte a pak osmažíte na trošce tuku. Pokud by vás napadlo posypat při sušení solí a kořením, tak vás musím varovat: je to něco tak jedlého, že by vám to rodina mohla sníst ještě než to vůbec stihne uschnout. Na polévce to udělá velkou parádu a uspokojí to naši touhu po něčem křupavém.

Na talíři pak na polévku dáme kopeček smetany a posypeme něčím, co bude jak dekorativní, tak i chutné. Můžou to být slunečnicová semínka, listy petržele nebo koriandru, osmahnuté chlebové kostičky nebo sezamová semínka.

https://mestskapermakultura.cz/2021/11/10/veganska-kremova-polevka-z-pecene-dyne-hokaido/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz