Hlavní obsah
Rodina a děti

Strach odežene rozhovor s dítětem. Důvěru přinese znázornění obav

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Fantazie strachu spustilo proběhnutí psa kolem dětského pokojíčku.

Někteří rodiče propadají panice, když právě jejich dítě radikálně změní své návyky. Může si ve čtyřech bez problémů hrát a usínat v dětském pokojíčku. Pak se vše rázem změní!

Článek

Během dne si hraje, to je v pořádku, ale když má usnout, je hned oheň na střeše. Někdy se může i počůrat. Zmatení rodiče nevědí, co se děje a začínají intenzivně hledat pomoc.

Hledá se porucha

Záchranou se někdy zdá přesunutí dítěte do lůžka rodičů, aby bylo malé spokojené. Úspěch se dostavuje hned! Jakmile cítí své blízké po ruce, usne jako když ho do vody hodí a strachy jsou pryč, bez problémů spí celou noc.

Výsledkem rodičovské úvahy je, že došlo k zahnání zlých snů a zase tedy může dítě obývat své herní království nejen během dne, ale že bude zase spát jako kotě. Bohužel, oheň je znovu na střeše! Dítě se naučilo vzdorovat a trucovitě volá po „svém“ bezpečí u rodičů.

Anketa

Jakým způsobem řešíte problémy se spaním u svých dětí?
Já jsem spokojená, když mu dám kapky na spaní. Usne a je klid.
0 %
My si s dítětem o všem povídáme. Není pro mě těžké spouštěč problémů najít.
100 %
Z rad od kamarádek si vyberu takovou, která byla účinná u nich.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasoval 1 čtenář.

Zde dospělák zpozorní. Nejde o projev nějaké závažné poruchy, která je spojena s duší jejich zlatíčka? Chvilka ostychu a porad s prarodiči, kamarády, internetem, pediatrem, hledání psychopomoci.

Problém objasní figurky

Strategiím se meze nekladou. Jde o obtěžující prožívání doposud klidných dní, a tak je přirozené, že všichni hledají rychlou cestu z bryndy ven. Nasazování medikace do pití je však barbarské! Každý by měl usínat v pohodě bez podpůrných berliček.

S užíváním farmak totiž může vybafnout další hrozba, kterou je vytvoření závislosti. Je to podobné jako s léky na bolest. Problém je nejlepší odstranit u kořene! K jeho nalezení u dítěte může často vést obyčejný a poklidný rozhovor.

Drobnost, na kterou si ne každý rodič v panice vzpomene… Kdo se nezeptá, neví. Jednoduchá rovnice. Pro názorné zobrazení problému může kdokoliv dítě požádat, ať mu ukáže, co se stalo. Stačí k tomu figurky, které pojmenujeme. Modrá je tatínek, červená maminka, černá pejsek, žlutou představuje potomek.

Dítě bere do ruky figurku a sebe položí do pomyslné postele. Ukáže, jak proběhl pejsek. Moc rychle, bohužel. To vyvolalo obavy a strach! V očích čtyřletého dítěte zapracovala fantazie. Co když to byl tygr a chtěl ho sníst? Stačí u figurek vše pomalu a laskavě vysvětlit. Strach pak zmizí jako pára nad hrncem a usínání ve vlastním pokojíku je zase bez problémů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz