Hlavní obsah

5 způsobů, jak využít květ pažitky

Foto: Canva

Ilustrační obrázek, pažitkové květy

Květy pažitky nejsou jen krásnou ozdobou, ale mají i skvělou chuť a široké využití v kuchyni. O tom, jak květy pažitky využít, se dočtete v dnešním článku.

Článek

Květy pažitky ozdobou jídel

Květy pažitky mohou posloužit jako krásná ozdoba jídla. Skvěle se hodí na chlebíčky, jednohubky, saláty nebo polévky. Protože chutnají po cibuli, budou lahodit nejen oku, ale jídlo také dochutí. Pokud se rozhodnete květy pažitky ozdobit polévku, je důležité, abyste je do polévky přidali až na závěr vaření. Jen tak si zachovají chuť a barvu.

Květy pažitky jako základ pomazánek a másel

Vyrobit pažitkové máslo je opravdu snadné. Stačí jen smíchat změklé máslo s květy pažitky a trochou soli a je hotovo. Ani pomazánky z květů pažitky nejsou náročné. Stačí květy přidat do vaší oblíbené tvarohové pomazánky, která tak získá nejen zajímavou podobu, ale i lehce cibulovou chuť. Květy se hodí kromě tvarohových pomazánek i do pomazánek sýrových a zeleninových.

Nakládané květy pažitky

Z květů pažitky lze vyrobit ochucené oleje i octy. Stačí jen květy očistit, nechat oschnout a dát do uzavíratelných sklenic. Sklenice zalijte olejem či octem tak, aby květy zcela zakryly a nechte je louhovat na tmavém místě po dobu 3 týdnů. Poté směs přes plátýnko sceďte a vlijte do uzavíratelných sklenic. Ochucené oleje a octy skladujeme v chladu a temnu.

Jaký olej je na přípravu nejlepší záleží na tom, na co jej máte v plánu používat. Jak postupovat při výrobě pažitkového oleje a jaký olej zvolit, se dočtete v mém článku:

Pažitkové pesto

Pesta jsou oblíbená hlavně ve středomořské kuchyni. Využít se dají na mnoho způsobů, přičemž u nás asi nejoblíbenějším je mazání pesta na opečený chléb. Vyrobit pesto nezabere mnoho času a pokud jste milovníci salátů s krutóny, věřím, že pažitkové pesto oceníte.

Smažené květy

Květy pažitky můžete také osmažit. Je jen na vás, zda se rozhodnete o smažení v těstíčku, temptuře, nebo v klasickém trojobalu.

Květy pažitky mají širokou škálu využití v kuchyni i mimo ni. Můžete si z nich připravit postřik, který chrání rostliny před chorobami a využít se dá pro své blahodárné účinky na srdce také v lidové medicíně. O tom všem se dočtete v mých dalších článcích.

Zdroj: janula.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz