Hlavní obsah
Jídlo a pití

Na hrubosti mletí kávy opravdu záleží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Jste milovníci kávy a lámete si hlavu s tím, proč vaše domácí káva nikdy nechutná tak skvěle, jako káva v kavárně? Nezoufejte. Jen málokde se totiž dočtete, že nejen kvalitní káva a kávovar nejsou zárukou skvěle připravené kávy.

Článek

Na výběru kávy záleží

Ano, na výběru kávy opravdu záleží. Je však jedno, zda se jedná o arabiku nebo o robustu. Každý máme jiné chuťové preference, jiné potřeby a u každého šálku kávy konzumujeme něco jiného. Je proto velmi zavádějící označovat arabiku jako tu nejlepší kávu. Ano, arabika má širokou škálu chutí, ale není pro každého. A na to bychom měli pamatovat.

Čerstvě pražená káva je základem vynikajícího nápoje. Proto je nejlepší kupovat kávu v pražírnách. V lepších a hojně navštěvovaných pražírnách kávy máte jistotu, že zakoupíte kávu opravdu čerstvě praženou. Pokud chcete kávu „ještě teplou“, přímo z pražičky, zeptejte se ve své pražírně, kdy kávu praží. Řeknou vám, kdy se máte zastavit ,a určitě vás neodmítnou.

Kvalitní kávovar nenapraví vše

Pořídili jste si kvalitní čerstvě praženou kávu, doma máte kvalitní kávovar a stejně nemáte kávu jako z kavárny? Ani tato kombinace není zárukou, že se káva podaří. Záleží totiž na tom, jak dlouho jsou kávová zrna namletá. Je dokázáno, že namletá káva již po 15 minutách začne stárnout. Ztrácí aroma a naopak přijímá vlhkost a okolní pachy a tím se znehodnocuje. Ani sebelepší balení mleté kávy kávu před stárnutím neuchrání tak, jako čerstvé mletí.

Jak na vynikající domácí kávu

Bez domácího mlýnku se neobejdete. To platí hlavně u pákového kávovaru. Automatický kávovar si potřebnou dávku kávy namele vždy čerstvou. Je však třeba pamatovat, že v zásobníku automatického kávovaru nebo mlýnku by mělo být pouze tolik kávy, kolik je na jeden šálek kávy potřeba. Pokud vaříte více káv najednou, samozřejmě si můžete odsypat potřebné množství zrn najednou. Každopádně po přípravě kávy by zásobníky na zrnka kávy měly zůstat prázdné.

Na hrubosti mletí opravdu záleží

Zárukou skvěle připravené kávy je správné namletí kávových zrn. Pro různé přípravy kávy je třeba namlít kávu jinak. Čím déle se káva spařuje, tím je třeba hrubší mletí a naopak. Čím rychlejší je příprava kávy, tím jemněji namletá zrna jsou na přípravu potřeba.

Na espresso meleme zrnka kávy najemno. Espresso se spařuje 20 - 30 sekund a hrubě namletá zrnka kávy nikdy nedodají espressu tu správnou chuť. Pokud máte doma automatický kávovar, podívejte se, jak máte nastavenou hrubost mletí. Čím jemněji kávová zrna kávovar namele, tím lepší káva bude. Nikdy však nejděte do extrému a nemelte úplně najemno. Čím jemněji se káva v automatickém kávovaru mele, tím větší neplechu následně dělá. Pokud máte na kávovaru škálu mletí na 4 hrubosti, zvolte druhou nejjemnější. Pokud máte rozpětí mletí 16 bodů, držte se mezi třetím a pátým nejjemnějším mletím.

Výše uvedená hrubost mletí platí pro přípravu všech druhů káv, do kterých se espresso používá, tedy i pro cappuccino, Café Latté, vídeňskou a alžírskou kávu a mnohé další.

Na džezvu ještě jemnější, na french press nahrubo

Kávová zrna pro přípravu džezvy, pravé turecké kávy, se melou ještě jemněji než na přípravu espressa. Káva na džezvu se mele na jemný prášek, který svými vlastnostmi připomíná pudr nebo moučkový cukr. Naopak zrna pro přípravu kávy v moka konvičce se melou více nahrubo. Káva pro přípravu v moka konvičce nebo dripperu by měla být namleta nahrubo tak, aby připomínala hrubost kuchyňské soli. Nejhrubší mletí se doporučuje pro přípravu kávy ve french pressu. Káva by v tomto případě měla být namleta na hrubost zrn mořské soli nebo krystalového cukru. Extra hrubé mletí, kdy je káva mletá na kousky větší než 1 mm, se používá na přípravu kávy cold brew, kdy se káva nechává několik hodin extrahovat ve studené vodě.

Špatně namletá káva

Pokud kávu špatně namelete, nikdy se nedočkáte kýženého výsledku. Pokud je káva namleta příliš jemně, bude výsledný šálek kávy extrémně silný s nepříjemnou chutí. Budou-li však zrna namleta příliš nahrubo, nikdy nebude extrakce dostatečná a káva nikdy nezíská správnou chuť a aroma.

V neposlední řadě mějte prosím na paměti, že i když pijete 100% arabiku, kávová zrna se liší podle původu a mohou mít trošku jiné vlastnosti. I tomu je třeba přizpůsobit hrubost mletí.

Ano, připravit kávu není jen tak. Ale jakmile se to jednou naučíte, budete už pít jen kávu jako z těch nejvyhlášenějších kaváren. Opravdu to stojí za to. A pokud si chcete práci usnadnit koupenou mletou kávou, věřte tomu, že i když si mletou kávu pořídíte v pražírně kávy, kýžený výsledek se nikdy nedostaví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz