Článek
Myslela jsem si, že svou „profi“ kuchařskou cestu začnu něčím jednoduchým… No, trochu jsem se spletla, ale počkejte si na to.
Vajíčka a zase vajíčka
Vajíčkům jsme se věnovali skoro tři hodiny (posledních 15 minut kurzu jsme už jen popíjeli víno – bohudíky za to) a přiznám se, že jsem během té doby zjistila, že jsem je celý život připravovala úplně špatně. A nejvíc mě zaskočilo, když mi hned v úvodu zatrhli mou oblíbenou vařečku i způsob rozklepávání přímo na pánev.
Základ je kvalitní vejce
První, co nám lektor vtloukal do hlavy, bylo, že nejdůležitější je kvalita vajec. Zapomeňte na kousky ze supermarketu a pořiďte si co nejčerstvější vajíčka, ideálně z volného chovu nebo bio produkce. Taková vajíčka mají nejen bohatší chuť, ale hlavně krásně drží pohromadě, což se prý na výsledku hodně pozná. Ono upřímně – domácí vajíčka byla vždycky lepší, co si budem. Na chuti i na barvě. Na tu konzistenci se ale teda musím zaměřit.

Vajíčka je třeba rozklepnout do nádobky a vyšlehat, aby byla nadýchaná
Mléko, smetana a máslo: zbytečnost, nebo tajná zbraň?
Doteď jsem si myslela, že se do míchaných vajec nic nepřidává. Sakra, je to přece to nejjednodušší jídlo na světě – nebo ne? A ono ne. Ukázalo se totiž, že troška mléka nebo smetany jim může dodat báječnou jemnost a krémovou strukturu. A máslo? Na kurzu nám ho doporučili na rozehřátí pánve. Nic extra dietního, připravovaného na sucho na teflonu. Ne. Máslo totiž dodá vejcím jemnou oříškovou chuť a navíc je chrání před připalováním. A pokud je budete chtít se šunkou, tak skvěle vytuní i tu.
Koření? Míň je někdy víc
Zvykla jsem si dávat do vajíček kdeco – někdy dokonce kari nebo sušenou bazalku. Ono kdo má taky pořád jíst to stejné, že jo. Na kurzu jsme ale jeli spíš klasiku: jen sůl, pepř a maximálně trochu pažitky. Prý aby vynikla chuť samotného vajíčka. A musím říct, že u kvalitních, dobře připravených vajíček opravdu beze zbytku platí, že v jednoduchosti je opravdu krása.

Smetany na vylepšení stačí kapka, tady to AI trochu přehnala :)
Vařečku nechte doma
A teď ta moje největší „bolístka“. Na kurzu nám rovnou zakázali používat vařečku. Ne proto, že by byla špatná, ale protože dřevo prý nasává pachy a chutě a hůř se čistí. A vajíčka pak z takové používané vařečky tyhle pachy nasávají zpětně – a dostanete se do koloběhu, ve kterém být vážně nechcete. Ideální je prý silikonová nebo žáruvzdorná gumová stěrka, která je pružná a pěkně dostane vajíčka i z rohů pánve. A musím uznat, že práce s ní byla opravdu pohodlnější – i když jsem se ze začátku téhle inovaci zarytě bránila.
Správná technika: žádné divoké míchání
Další moje chyba byla ta, že jsem vejce vždycky rozklepávala rovnou na pánev. Šetří to čas, místo, nádobí – znáte to. Ale na kurzu nás naučili, že správně se mají vejce rozklepnout do mísy a potom ještě pořádně prošlehat, aby se bílek a žloutek krásně spojily. Vysvětlení je jasné. Díky tomu se prý do směsi dostane víc vzduchu a výsledná míchanice je lehčí a nadýchanější. Tak až budete příště v restauraci uvažovat, čím ta vajíčka na talíři tak vytunili a nakypřili, tak vám prozradím, že dost možná jen dobře uměli s metličkou. Nic víc.
A co samotné vaření? To má být pomalé a klidné – na středním ohni, žádné prudké míchání. Zapomeňte na rychlovku za dvě minuty – dělá se to jinak. Vajíčka jsme jemně shrnovali od okrajů ke středu, pěkně v klidu, aby zůstala krásně krémová a nerozpadla se na malé suché kousky. Sušinky v puse totiž vážně nechcete.
A poslední důležitý trik přišel na konci: v momentě, kdy jsou vejce skoro hotová, ale ještě trochu tekutá, se stáhnou z plotny. Nebojte se, na talíř se rozhodně nedostanou syrová. Zbytkové teplo je totiž dodělá přesně tak akorát, bez rizika, že se přesuší. Tady je dobré vědět, jakou máte pánvičku – některá drží teplo víc, některá míň. Ideální konzistenci pro stáhnutí z plamene si tak musíte takříkajíc vychytat na svém vlastním nádobí.
Co jsem si z kurzu odnesla? Víc, než jsem myslela
Naučila jsem se, že i taková „banalita“, jako jsou míchaná vajíčka, má svá pravidla a triky. A nejsou to jen hezky znějící slůvka z vysoké gastronomie. Když je dodržíte, rozdíl je ohromný – vaše vajíčka totiž budou jemnější, nadýchanější a chutnější. Za to vám ručím. Schválně to při přípravě příští snídaně zkuste. Těch pár minut navíc, co tomu věnujete, udělá opravdu obrovský rozdíl.
Zdroj: Autorský text a zkušenost