Hlavní obsah
Lidé a společnost

8 pavouků v noci určitě nespolknete, nevěřte falešným vědeckým studiím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Chase Yi (Unsplash)

Žena nemůže spát, protože přemýšlí nad tím, kolik pavouků ročně spolkne.

Jedna z široce rozšířených legend mluví o tom, že během spánku dojde poměrně často k nechtěnému spolknutí hmyzu, především pak pavouků. Řada lidí pak má z této představy doslova hrůzu. Co je na této legendě pravdy?

Článek

Teorie o polykání pavouků

V anglickém jazyce existuje výraz „urban myth“, česky městská legenda. Jedná se o tvrzení, které velká část lidí považuje za pravdivé, ačkoliv pro něj nemá v ruce žádné důkazy. Jedná se vlastně o určitý novodobý folklór. Patří teorie o polykání pavouků také mezi tyto městské legendy? Anebo jsou naopak podloženy fakty a výsledky vědeckého zkoumání?

Je velmi pravděpodobné, že jste o polykání pavouků již někdy slyšeli. Mluví se o něm v několika verzích. Jedna z nich říká, že v průměru spolkne každý člověk ve spánku osm pavouků ročně, jiná verze zase mluví o jednom kilogramu pavouků během celého života, při zemi se potom drží ti, kteří mluví o dvaceti pavoucích za život.

Není přitom vůbec vyloučené, že i vy sami jste slyšeli někoho mluvit o tom, že zná někoho, kdo si v ústech našel ráno třeba pavoučí nohu. Neobvyklé nejsou ani historky o tom, že se lidé začali ve spánku dusit, neboť je v krku pavouk kousnul. Nemusí přitom jít o vyloženě smyšlený příběh, dotyčný skutečně mohl skončit s nočním dušením v nemocnici. To však ještě neznamená, že za to může nutně spolknutý pavouk.

Všechna čísla, která se v této souvislosti uvádějí, mají totiž jeden velký problém: neexistuje žádný vědecký článek nebo studie, na kterou by se mohli odvolat. Je to ve skutečnosti právě naopak, vědci, lékaři a odborníci na pavouky se shodují na tom, že nechtěné polykání pavouků ve spánku je ve skutečnosti velmi nepravděpodobné. Mají proto toto tvrzení hned několik důvodů.

Foto: Nikhil Mitra (Unsplash)

Spolknout křižáka by chtělo velký um, zvlášť když se bude bránit.

Proč je skepse na místě?

Začít můžeme u případů dušení. U žádného z případů, který byl přisuzován spolknutí pavouka, lékař tento důvod ve skutečnosti neuvádí. Někdy je příčina nejasná a pavoučí kousnutí zevnitř nelze přímo vyloučit, to však souvisí spíše s principy toho, jak věda funguje. Rozhodně to není nic, co by povídačky o polykání pavouků dokazovalo.

V našich domácnostech žije běžně několik druhů pavouků. Ti se však člověka straní a obývají především opuštěná zákoutí, rohy místností apod. Pavouk nemá jeden jediný důvod lézt k vám do postele. Pavouci se živí hmyzem a k vám do postele by pavouk vyrazil například v případě, že by tam našel třeba štěnice, jinak jen velmi zřídka. Pokud by tomu tak ovšem bylo a pavouk měl ve vaší posteli potravu, riziko spolknutí pavouka je skutečně vaším nejmenším problémem.

Už vůbec se pavouk nepohrne do postele ve chvíli, kdy v ní někdo spí. Ve spánku lidé oddychují, chrápou nebo se převalují. To všechno vytváří vibrace, které pavouci vnímají a které je varují, aby se do míst, kde vibrace vznikají, neodvažovali vstupovat. Člověk navíc ve spánku vydechuje horký vzduch. Neexistuje jeden jediný důvod, proč by se chtěl pavouk přiblížit k vašim ústům, nebo do nich snad skutečně vlézt.

Závěr

Teorie o polykání pavouků ve spánku je sice velmi široce rozšířená, avšak nemá skutečnou oporu v jakýchkoliv experimentálních důkazech nebo pozorováních. Odborníci také uvádějí, že pavouci se chovají zcela jinak, než jak by bylo potřeba k tomu, aby nám ve spánku padaly do úst.

Nehodu tohoto typu však nelze samozřejmě nikdy vyloučit. Její pravděpodobnost je ale podle všeho minimální. Pokud jste tedy až do teď usínali s obavami a panickou hrůzou z možnosti, že během spánku spolknete pavouka, je na čase se uklidnit a dopřát si skutečně klidný spánek.

Zdroje

1) Myth: You swallow spiders in your sleep

2) Do people really swallow spiders in their sleep?

3)  Fact or Fiction? People Swallow 8 Spiders a Year While They Sleep

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz