Hlavní obsah
Internet a technologie

Důchodci skočí na lep každému, od Babiše po TV Šlágr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio (Pexels)

Seniorům jde z podvodů už hlava kolem, často však někomu sednou na lep.

Především na seniory momentálně útočí řada podvodníků, kteří jim nabízejí „výhodné“ investice. Které kauzy momentálně hýbou veřejností?

Článek

Kryptoměny představují zajímavou, nicméně značně rizikovou cestu k investování. A také jsou živnou půdou pro nejrůznější podvodníky. Důkazem je řada napálených uživatelů.

Bankovní podvodníci se přitom uchylují k přesvědčivé strategii: Využívají strachu majitelů, kterým namluví, že jim někdo napadl účet nebo si na ně někdo bere půjčku. Tím dotyčného šokují natolik, že ochotně splní jakékoli pokyny. Oběti jsou dokonce ochotny ze svých účtů vybrat veškeré peníze a vložit je do bitcoinmatů.

Medializovaných bylo již několik podobných případů. Zpravodajský web ČT24 například informoval o případu seniorky z Prahy, která se podobně nechala napálit podvodníky a do bitcoinmatu vložila více než pět a půl milionu korun.

Žena uvěřila falešným bankovním úředníkům, kteří jí tvrdili, že došlo ke zneužití její identity pro získání úvěru. Nakonec o peníze přišla a případ tak k prověření dostali pražští kriminalisté pro podezření z podvodu.

Jen díky všímavosti okolí o něco lépe dopadl třiašedesátiletý muž z Novojičínska. I ten si v telefonátu vyslechl historku o tom, že na jeho jméno někdo požádal o úvěr ve výši čtvrt milionu korun. Muž se opět chystal vybrané peníze vložit do bitcoinmatu. Na poslední chvíli mu v jednání však zabránila ostraha nákupního centra, která pojala podezření, že vše nebude úplně v pořádku.

Podvodníky se však dotyčný muž nakonec nechal přemluvit ke vložení prostředků na jiném místě. I zde naštěstí zasáhla všímavá svědkyně. Ta už zavolala muže zákona. Ti muži už nedokázali napodruhé ve vložení peněz zabránit. Nakonec se jim ale alespoň podařilo většinu plateb stornovat.

Na seniory číhají podvodníci i v televizi

Na seniory cílí také Šlágr TV. A to tentokrát nikoli prodejem předražených cédéček nebo vstupenek na koncert, jak už ostatně upozornil server Manipulátoři, který praktiky této televize přirovnal k podvodným prodejcům hrnců.

Tentokrát se televize dokonce uchýlila k nabízení akcií. Zásadní problém ale spočívá v tom, že ty nejsou obchodovatelné. Investor si tak neověří, jakým způsobem se jim daří a nemůže je také prodat. Advokát Jan Langmeier si pro server e15 nebral ohledně tohoto tématu servítky, když označil nabídku doslova za podvod.

I další televizní kanál zneužívá faktu, že mladí lidé už preferují jiná média a televize je tak doménou spíše starší a střední generace. Jaromír Soukup se svou TV Barrandov se nyní vrhl i na nabízení dluhopisů.

Ty zájemcům slibují za cenu 50 000 Kč desetiprocentní roční výnos s tím, že vložené peníze budou „zmrazeny“ po dobu čtyř let, jak uvádí týdeník Hrot. V tomto případě se však naštěstí zdá, že se diváci nachytat nenechali, jelikož cenné papíry zájemce nikterak nelákají.

Senioři jsou tak jednoznačně lákavým cílem pro nejrůznější podvodníky. Ti zneužívají jejich nízkou finanční gramotnost, důvěřivost, ale i sociální izolovanost nebo omezenou schopnost podvod odhalit.

Senioři se stávají terčem internetových scamů

Různí nepoctiví podnikavci si tak i spolehlivě všimli toho, že internet rozhodně není ryzí doménou mladé generace. Starší generace je i na síti ideálním terčem manipulace. Kromě falešných bankéřů se objevují srdceryvné historky o vnoučatech v nesnázích nebo klasická nabídka výhodného nákup, kdy ovšem zboží nikdy nedorazí.

Specifickou oblast podvodů představují ty, které jednak cílí na seniory, ale také zneužívají coby prostředek k podvodům známé osobnosti. Podobných případů přibývá a internetové scamy zaštiťující se celebritami se podle odborníků šíří doslova jako lavina. Takzvané deepfakes neboli realistické úpravy videí v současnosti využívají umělou inteligenci a jsou proto ve svém zkreslování reality stále věrnější.

Škody přitom mohou v těchto případech být vysoké a dosáhnout až stovek tisíc korun. Řadu zkušeností mají s těmito případy i pracovníci Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. I jejich identitu se pokusili pachatelé už zneužít.

Na „výhodné“ investice už v nich podvodníci lákali prostřednictvím Petra Pavla, ale i Andreje Babiše. Ostatně ten je v této cílové skupině populární a na důchodce prakticky vsadil své další politické živobytí. V roce 2020 si neváhal jejich hlasy nakupovat pětitisícovým příspěvkem k důchodu.

Důchodci se za svou nevědomost nestydí

A senioři to někdejšímu premiérovi ochotně uvěřili a nyní nedají na tohoto politika dopustit. Mnohdy jsou také pevně přesvědčeni o své vlastní neomylnosti. Současní důchodci si přitom často nejsou schopni příliš uvědomit, že doba se významně změnila a že kritické myšlení je v současné době naprosto stěžejní dovedností.

V tom je ostatně významně podporuje právě i populistická rétorika hnutí ANO, která se vyznačuje srozumitelností, heslovitostí a nabízí jednoduchá řešení problémů. Tímto způsobem ovšem na současný svět nahlížet nelze.

Andrej Babiš se však sám s oblibou pasuje do role zachránce lidu, který má za cíl uchránit běžné občany před tradičními politiky, které se snaží vykreslit coby zlovolnou elitu. V jedné z nejpalčivějších kauz ohledně financování resortu Čapí hnízdo ostatně operoval inkluzivním přístupem, kdy je podle jeho vyjádření kontroverzní rekreační a konferenční areál vybudován jednoduše pro všechny.

Hnutí ANO tak v dnešní společnosti legitimizovalo hloupost a jednoduchost. A řada jejích voličů je na tento přístup nakonec i pyšná. Je přece tak snadné útočit na mladé a nepřipouštět si vlastní úpadek v myšlení.

Zdroje

1) Projevy populismu hnutí ANO

2) TV ŠLÁGR vydělává na seniorech

3) Dluhopisy Jaromíra Soukupa netáhnout

4) Dluhopisy Jaromíra Soukupa

5) Falešné investice

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz