Hlavní obsah
Zdraví

Bylinky na podzimní nachlazení: I vy je můžete využít při rýmě, kašli a bolesti v krku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cottonbro studio Pexels

Příznaky nachlazení každý z nás dobře zná, postupy jak se s nimi vypořádat už ale ne.

Podzim je v plném proudu. S podzimu se ale objevují i první rýmy, kašel a nachlazení a člověk zvažuje, jak si od těchto neduhů pomoci. Odpověď jsou bylinky, které hrají velkou roli v domácí lékárně.

Článek

Echinacea

Echinacea, také známá jako třapatka, je bylina, která je uznávána pro své silné imunitní stimulační vlastnosti. Její účinky jsou využívány především v období nachlazení a chřipkových epidemií, kdy může pomoci našemu tělu efektivněji bojovat s viry a bakteriemi. Echinacea může zmírnit příznaky nachlazení jako je rýma, kašel a bolest v krku. Kromě toho může tato bylina urychlit celkový proces uzdravení a zkrátit dobu nemoci.

Echinacea se nejčastěji užívá ve formě čaje nebo tinktury. Čaj z echinacey můžeme připravit jednoduše - stačí vzít dvě čajové lžičky sušených květů echinacey, přelít je šálkem vroucí vody a nechat 10-15 minut louhovat. Tinkturu z echinacey si můžeme připravit sami doma nebo ji zakoupit v lékárně či obchodě se zdravou výživou.

Pro přípravu tinktury z echinacey budete potřebovat sušené květy a listy této byliny a čistý alkohol, jako je vodka nebo silný lihový extrakt. Rozemelte 100 gramů sušených květů a listů echinacey do práškové formy a přidejte do sklenice. Zalijte alkoholem tak, aby byl prášek zcela ponořen. Sklenici dobře uzavřete a nechte tinkturu louhovat přibližně tři týdny na tmavém a chladném místě, občas ji protřepte. Po třech týdnech tinkturu sceďte a uložte do tmavé lahvičky. Tinktura je pak připravena k použití. Pamatujte, že je důležité dodržovat doporučené dávkování a konzultovat užívání s odborníkem, pokud máte jakékoli otázky.

Cena sušené byliny se pohybuje zhruba od 50 do 150 korun za 50 gramů, cena 50 ml tinktury je okolo 150 Kč. Je důležité podotknout, že i přes své léčivé účinky může echinacea vyvolat alergickou reakci u lidí, kteří jsou alergičtí na rostliny z čeledi hvězdnicovitých. Proto je vždy dobré konzultovat užívání této byliny s lékařem nebo farmaceutem.

Zázvor

Jedná se o vytrvalou bylinu, která je více známá jako koření, které má léčivé vlastnostmi již po mnoho století. Je považován za jednu z nejúčinnějších přírodních látek pro léčbu nachlazení, kašle a rýmy. Zázvor má silné protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, které mohou pomoci zmírnit nepříjemné příznaky nachlazení a podpořit naše tělo v boji proti virům a bakteriím.

Zázvor může být konzumován různými způsoby. Nejčastěji se z něj připravuje čaj. Stačí vzít malý kousek čerstvého zázvoru, nastrouhat ho nebo ho nakrájet na plátky a přelít vroucí vodou. Tento čaj nejenže pomáhá v boji s příznaky nachlazení, ale také podporuje trávení a má povzbuzující účinky. Kromě čaje lze zázvor použít také jako přísadu do jídla. Jeho specifická pikantní chuť dodává pokrmům výraznou a jedinečnou chuť.

Zázvor lze také zakoupit v práškové formě a použít jako koření. Zázvor se ve většině částí světa nesbírá, ale pěstuje. Roste v tropických a subtropických oblastech, takže pro nás je nejlepší možností koupit ho v supermarketu nebo obchodě se zdravou výživou. Cena zázvoru se pohybuje v závislosti na kvalitě a místě nákupu. Za 100 gramů čerstvého zázvoru zaplatíme zhruba 20-30 korun.

Kurkuma

Kurkuma, známá také jako indický šafrán, je koření, které je široce uznáváno pro své léčivé a zdraví prospěšné vlastnosti. Je jednou z hlavních složek ájurvédské medicíny a je ceněna pro své silné protizánětlivé a antioxidantní účinky. V období nachlazení a chřipky může kurkuma pomoci zmírnit příznaky jako je kašel, rýma a bolest v krku. Kromě toho může podpořit imunitní systém a pomoci tělu rychleji se zvládnout nemoci.

Kurkuma se nejčastěji užívá ve formě čaje nebo se přidává do jídla jako koření. Čaj z kurkumy můžeme připravit jednoduše - stačí vzít půl lžičky kurkumy, přidat k ní trochu medu a citronové šťávy a přelít šálkem vroucí vody. Tento nápoj nejenže pomůže zmírnit příznaky nachlazení, ale také podporuje trávení a má detoxikační účinky.

Kurkuma je tropická rostlina, která se pěstuje především v Asii. Na našem trhu je tedy k dispozici převážně ve formě mletého koření. Kurkumu můžeme zakoupit v supermarketech, lékárnách či obchodech se zdravou výživou. Cena kurkumy se pohybuje od 50 do 200 korun za 100 gramů, v závislosti na kvalitě a zemi původu.

Přestože je kurkuma obecně považována za bezpečnou, existují některé skupiny lidí, které by měly být opatrné při jejím užívání. Patří sem například lidé s žlučovými kameny, lidé užívající léky na ředění krve nebo těhotné ženy. Před začátkem pravidelné konzumace kurkumy je proto vždy dobré konzultovat to s lékařem nebo farmaceutem.

Balbín košťatý

Balbín košťatý, známy také jako divizna, je bylina, která je ceněna pro své léčivé vlastnosti, zejména v boji proti nachlazení a chřipce. Obsahuje látky s antivirovými, antibakteriálními a protizánětlivými vlastnostmi, které mohou pomoci zmírnit příznaky nachlazení jako je kašel, rýma a bolest v krku. Kromě toho tato bylina podporuje imunitní systém a může tak pomoci tělu v boji proti nemoci.

Balbín košťatý se nejčastěji užívá ve formě čaje. Pro přípravu čaje z balbínu košťatého je potřeba dvě čajové lžičky sušené byliny, které se zalijí šálkem vroucí vody a nechají se 10-15 minut louhovat. Tento čaj je vhodný především při nachlazení a chřipce, ale může se pít i preventivně v období, kdy je zvýšené riziko onemocnění.

Pokud jde o sběr balbínu košťatého, tato bylina se sbírá v období květu, tedy zhruba od května do července. Roste na loukách, pastvinách a světlých lesích. Pokud nemáme možnost sbírat balbín košťatý sami, můžeme ho zakoupit v lékárně nebo obchodě se zdravou výživou. Cena se pohybuje zhruba od 50 do 100 korun za 50 gramů sušené byliny.
Je důležité podotknout, že i přes své léčivé účinky může balbín košťatý vyvolat alergickou reakci u některých lidí. Proto je vždy dobré konzultovat užívání této byliny s lékařem nebo farmaceutem. Bylinky jsou skvělou volbou při léčbě nachlazení a rýmy. Mají široké spektrum účinků a mohou pomoci zmírnit nejen příznaky, ale také posílit náš imunitní systém.

Echinacea, zázvor, kurkuma a balbín košťatý jsou jen některé z bylin, které můžeme využít v boji proti nachlazení. Je však důležité si uvědomit, že i přírodní léčba by neměla nahradit konvenční lékařskou péči. Při jakýchkoliv pochybnostech je vždy dobré konzultovat užívání bylin s odborníkem. S pomocí bylinek a správnou péčí o sebe v období nachlazení můžeme zkrátit dobu nemoci a rychle se zotavit.

Zdroje:

  1. Treatment of the common cold with herbs used in Ayurveda and Jamu: monograph review and the science of ginger, liquorice, turmeric and peppermint Treatment of the common cold with herbs used in Ayurveda and Jamu: monograph review and the science of ginger, liquorice, turmeric and peppermint https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10278442/
  2. Leptospermum scoparium Myrtaceae https://www.jekkas.com/products/new-zealand-tea-tree

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Podzimní únava
Bolest v krku

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz