Hlavní obsah

Český kanibal Hojer jedl oběti s hořčicí a křenem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ministerstvo vnitra ČR, volné dílo

Podle fotky nevýrazný introvert byl zákeřným vrahem.

Přelom 70. a 80. let byl v tehdejším Československu ve znamení strachu z neznámého sadistického vraha. Než byl konečně dopaden, stačil zavraždit nejméně pět žen a uchýlil se dokonce ke kanibalismu.

Článek

Ladislav Hojer patřil k těm, kterým nebyla dána do vínku příliš velká inteligence. Datem jeho narození byl 15. březen 1958 a hned v začátcích života na něj navíc začaly dopadat rány osudu. Otec mu zemřel na rakovinu velmi brzy po narození a nikdy jej vlastně nepoznal. Jeho matka se podruhé vdala, avšak i ona brzy podlehla zákeřné nemoci. Z rodiny mu tak zbyl jediný člověk, kterým byl bratr Jaroslav.

Základní školní docházku absolvoval ve zvláštní škole. Nikterak v ní nevynikal v dobrém ani špatném smyslu. Jeho povaha byla spíše samotářská, přesto však toužil po uznání svých spolužáků. Získával jej tak, že se nechával zneužívat pro nejrůznější akce, které hraničily buď přímo se zákonem, nebo minimálně se školní klasifikací dobrého chování. Po vychození zvláštní školy se začal učit sklenářem a učiliště nakonec i dokončil.

Jeho povaha i ostatní charakteristiky mu značně komplikovaly navazování vztahů se ženami, nikdy žádný neměl. Již v době, kdy docházel na učiliště se udála situace, která ze zpětného pohledu jako by naznačovala věci budoucí. Na večírku, který doma pořádal jeden ze spolužáků, mu kamarádi domluvili vášnivé chvíle se ženou. Když k nim ale mělo dojít, Hojer se vyděsil a dotyčnou fyzicky napadnul. Krachem skončil i jeho pokus o schůzku na inzerát. Ženě, která na ní dorazila, stačilo asi pět minut k tomu, aby poznala, že s Hojerem nechce mít nic společného. Až do této chvíle šlo na Ladislava Hojera možná pohlížet s určitým soucitem jako na oběť nepříznivého osudu. Blížil se však osudný listopad roku 1978, kdy Ladislav Hojer nastoupil na cestu, ze které nebylo návratu.

První vražda

Ve čtvrtek 2. listopadu 1978 se Hojer pohyboval po Děčíně, když si všiml mladé ženy, která jej zaujala. Chvíli ji sledoval, zmizela mu ale v domě. V tu chvíli šla kolem bohužel další žena, na kterou Hojer okamžitě zaútočil, zatáhl ji mimo viditelné místo, pokusil se ji znásilnit a poté ji uškrtil. Do intimních míst jí potom vložil kopřivy.

Řádění pokračuje

V únoru 1980 vykonával Ladislav Hojer základní vojenskou službu. Po cestě vlakem v době volna si vyhlédl 25letou studentku medicíny, kterou se na toaletě pokusil znásilnit, znovu bez úspěchu. Opět ji uškrtil. Tělo ženy pak bylo objeveno až po několika hodinách. V mnoha ohledech to bylo podobné i v létě 1980, kdy se Hojer vyskytoval v Košicích. Na koupališti se pokusil o další znásilnění a po dalším neúspěchu svoji oběť uškrtil. Tentokrát se rozhodl zbavit těla tak, že na něj přivázal kámen a vhodil jej do vody.

Tato vražda představuje dodnes velkou záhadu. Tělo oběti bylo nalezeno až za rok a přímá identifikace již nebyla možná. Dodnes není tato oběť Ladislava Hojera ztotožněna.

Znásilnění se Hojerovi nepovedlo ani na počtvrté. V lednu 1981 se o něj pokusil v Brně, kde pobodal a uškrtil osmnáctiletou dívku. Touto obětí byla podle všeho dcera zpěváka Štěpána Mátla. V tomto případě to u toho ale neskončilo. Dívce odřízl prsa a pohlavní orgán. To vše si odvezl v igelitové tašce do Prahy. Nějaký čas mu tyto ostatky sloužily k masturbaci a asi po týdnu se rozhodl je uvařit a zkonzumovat s hořčicí a křenem. Při výslechu uvedl, že mu maso nechutnalo, a proto jej vyhodil.

K této vraždě se váže jedna zajímavost. Přiznal se k ní totiž arabský student, který se následně pokusil o sebevraždu. Tento pokus však přežil a následně vysvětlil, že tímto přiznáním chtěl odvést pozornost od svého studijního krachu. Brutální vraždu zřejmě považoval za méně ostudnou.

V říjnu 1981 vraždil Hojer naposledy, neboť právě v souvislosti s ní byl konečně dopaden. Jedenapadesátiletou ženu zavraždil jen kousek od svého bytu v pražském Motole. Hojerovi nepřišlo divné vyprávět o vraždě v místní restauraci. Jednomu svému kumpánovi dokonce ukázal místo, kde vraždu spáchal a prozradil mu všechny detaily. Protože jeho kamarád trpěl duševní poruchou, Bezpečnosti se sám přiznal. Naštěstí bylo od začátku jasné, že tento muž vraždu spáchat nemohl, neboť v té době seděl ve vězení. Při výslechu potom prozradil Hojerovo jméno.

Trest smrti

Při výsleších si Hojer s vyšetřovateli přátelsky povídal a o vraždách, ke kterým se přiznal, mluvil v odlehčeném tónu. Zdálo se, že si vůbec neuvědomuje ani podstatu svých činů ani to, že mu za ně hrozí oprátka. Došlo mu to až ve chvíli, kdy soud mířil ke svému závěru. Zmateně potom začal měnit výpověď a tvrdil, že jej vyšetřovatelé donutili k přiznání fyzickým násilím.

Psychiatrický posudek označil Hojera jako psychopata bez schopnosti chápat i ty nejzákladnější etické a morální základy. Byl také popsán jako sexuální agresor. Poprava oběšením byla provedena dne 7. srpna 1986 a Hojer před ní dostal panický záchvat. Svět opustil jeden z nejhorších vrahů naší novodobé historie.

Zdroje

1) Kriminalistika případ Ladislav Hojer

2) LADISLAV HOJER - BRUTÁLNÍ VRAH ŽEN

3) Kanibal Hojer svou oběť snědl s hořčicí: Identita jedné z obětí je dodnes neznámá!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz